Koho posiela omikron do karantény?

Od 1. decembra musia prichádzajúci z krajín, kde je rozšírená omikron mutácia koronavírusu, ísť povinne do karantény. Aj očkovaní.

29.11.2021 15:40
debata (52)

Vyhláška Úradu verejného zdravia SR platí od stredy prvého decembra.

Každý, kto príde na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambika, Zimbabwe, Izraela, Hongkongu, Seychel musí ísť povinne do karantény. Nariadenie platí aj pre ľudí, ktorí tieto krajiny navštívili v posledných štrnástich dňoch.

Ako upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva, karanténa platí pre všetkých bez výnimky – aj pre plne očkovaných. Absolvovať ju možno doma alebo v karanténnom ubytovacom zariadení.

V prípade bezpríznakového priebehu sa karanténa končí:

  • bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na územie Slovenska,
  • v prípade testovania po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov RT-PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr na prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode,
  • deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti.

Tieto lehoty platia iba v prípade, ak sa u cestovateľov neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19. V prípade ich objavenia rozhoduje o ukončení karantény lekár.

Úrad zdôrazňuje, že karanténa je povinná pre všetkých členov domácnosti bez výnimky, čiže bez ohľadu na to, či sú kompletne zaočkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Ďalej úrad žiada všetkých, ktoré spomenuté krajiny navštívili pred účinnosťou vyhlášky, aby sa urýchlene prihlásili na adrese omikron@uvzsr.sk. Je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa aktuálne zdržiavate.

Ďalší postup určí príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Ako ďalej úrad vysvetľuje, Slovensko zvolilo princíp predbežnej opatrnosti a k novému variantu pristupuje veľmi obozretne. Ako budú pribúdať vedecky overené údaje o variante omikron, nie je vylúčené, že pravidlá a opatrenia sa budú meniť.

VIDEO: Peter Pellegrini žiada prijať opatrenia proti šíreniu nového variantu omikron.
Video

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #karanténa #omikron