Je tu cenové peklo. Dôchodcovia potrebujú hotové peniaze, upozorňuje Fico

Vyplácanie akejkoľvek sumy by sa nemalo podmieňovať očkovaním, myslí si líder opozičnej strany Smer Robert Fico.

29.11.2021 16:18
smer, fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (69)

Reaguje tak na nápad ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý chce ľuďom starším ako 60 rokov, ktorí sa zaočkujú do polovice decembra, vyplácať bonus 500 euro. Odmenu však títo ľudia dostanú až po absolvovaní tretej dávky. Peniaze nebudú vyplácane v hotovosti, ale vo forme poukazov na služby. Matovič tak chce skupinu, ktorá sa považuje v pandémii za najohrozenejšiu, motivovať k očkovaniu, a zároveň chce podporiť sektor, ktorý práve pandémia a lockdowny ničia.

VIDEO: Fico: Seniori potrebujú hotové peniaze, aby zvládli zdražovanie, nie poukazy na masáže a nechty.
Video

„Keď bolo treba nájsť okolo 300 miliónov eur na 13. dôchodky, tak neboli, no keď treba podporiť očkovanie dôchodcov, zrazu nie je problém nájsť 500 miliónov eur na akési poukážky, za ktoré si dôchodcovia majú dať v reštaurácii dobrý obed, potom sa dať vymasírovať a urobiť možno nechty,“ hovorí Fico.

Igor Matovič, dane Čítajte viac 500 eur od Matoviča? Niekto krúti hlavou, pre iných je to neskoro

Tvrdí, že opozícia nezahlasuje za akúkoľvek absurdnosť, ktorú si vládna koalícia vymyslí. „Držím v ruke jedno z rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o maximálnej cene za teplo v Banskej Štiavnici, kde úrad povolil jednej teplárni zvýšiť cenu za dodávku tepla. A to tak, že priemerná domácnosť zaplatí len za teplo mesačne o 26 eur viac. Za rok viac ako 300 eur, čo je možno jeden dôchodok. Ak k tomu prirátame drastické zvyšovanie všetkých tovarov a služieb, dôchodcov čaká ťažký rok 2022. A Matovič s Kollárom im ako darček za očkovanie ponúkajú obed, masáž a nechty,“ pokračuje Fico.

Koalícii teda odporúča, aby sa najskôr strany dohodli medzi sebou. A žiada, aby dôchodcovia dostali hotové peniaze, aby „aspoň trochu zmiernili cenové peklo, ktoré ich čaká a na ktoré sa vykašľali“.

Peter Pellegrini / Richard Raši Čítajte viac Pellegrini chce Matovičovu päťstovku deliť. Podľa Rašiho vyvolá povinné očkovanie revolúciu

„Navrhneme v druhom čítaní o tomto návrhu zmeny, aby sa vyplácanie akejkoľvek sumy peňazí pre dôchodcov nepodmieňovalo očkovaním. Ďalej, aby to neboli nezmyselné poukazy, ale hotovosť vo výške 500 eur pre každého dôchodcu, aby si v ťažkom roku 2022 ako tak pomohol. V podstate by sme tak konečne dôchodcom vyplatili trinásty dôchodok,“ tvrdí Fico.

Podľa Matoviča by sa návrh na vyplácanie bonusu formou poukážok mal dostať na rokovanie parlamentu už teraz v utorok.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #očkovanie