Uhliarik a Drucker v Ide o pravdu: Reforma je nastavená zle. Najskôr riešte ambulancie, a zaplaťte zdravotníkom!

Zjednotia sa stredopravé strany KDH, Dobrá voľba a Spolu? „Chceme to vyskúšať už v komunálnych voľbách,“ povedal Tomáš Drucker v Ide o pravdu. Podporil ho aj Ivan Uhliarik, člen KDH. Obaja bývalí ministri zdravotníctva hovoria o zlyhaní štátu v tretej vlne pandémie.

30.11.2021 21:15
debata (55)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej s Ivanom Uhliarikom a Tomášom Druckerom v relácii Ide o pravdu.

Video

Obava z nového variantu koronavírusu pod názvom omikron rastie. Sú PCR testy dostatočne citlivé na to, aby ho zaznamenali? „Na nové varianty sú presné,“ povedal v relácii Ide o pravdu bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Upozorňuje na to, že v súčasnosti sa netreba spoliehať na antigénové testovanie, ktoré v takmer tretine testov udáva zlé výsledky. „Mali by sme trikrát viac testovať, aby sme dosiahli relevantné čísla,“ dodal Tomáš Drucker (Dobrá voľba).

Obaja bývalí ministri zdravotníctva hovoria o zlyhaní štátu v príprave na tretiu vlnu pandémie. Kritizujú koalíciu aj za platný lockdown, ktorý je podľa nich nedostatočný a „vajatavý“. „Takto to budeme naťahovať až do apríla,“ komentuje situáciu Drucker.

Podľa oboch diskutérov prevláda politika nad odbornosťou, pretože minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) nedokáže v koalícii presadiť potrebné opatrenia. „Ak nevie ostatných presvedčiť, nemal by tam zostať,“ odkázal Drucker ministrovi.

Vyčíta mu, že pre zdravotníctvo nezískal dostatočné financie, a opakuje chyby svojho predchodcu. „Rozpočet si nechal nadiktovať, a je to katastrofa,“ dodal.

Uhliarik aj Drucker odmietli 500 eurovú poukážku pre seniorov od štátu, ktorá má podporiť očkovanie. „Je to ďalšie delenie spoločnosti,“ konštatoval Drucker. Riešenie vidí vo väčšej zainteresovanosti zdravotných poisťovní, nevylučuje ani vyššie zdravotné poistenie pre nezaočkovaných. „V tejto chvíli by si mali priplácať aspoň za PCR testy, nemôžu mať všetko zadarmo,“ dodal Uhliarik.

V relácii Ide o pravdu zazneli kritické slová na margo navrhovanej reformy zdravotníctva. Uhliarik aj Drucker hovoria o tom, že reforma „sa začala v zlom poradí.“ Ako prvá sa mala podľa ich zreformovať ambulantná starostlivosť, až potom nemocnice. „Ale toto nemôže určovať ministerstvo zdravotníctva, ale poisťovne,“ vysvetľuje Drucker. Chýba mu v reforme silná pozícia zdravotných poisťovní, ktoré sú podľa neho stále vnímané ako „triedny nepriateľ“, a nie ako kľúčový prvok v systéme.

Neodborná a chaotická vláda, nejasné rozhodnutia a sklamanie voličov. To všetko vzbudzuje veľkú nedôveru vo vedenie štátu.

„Nevylučujem, že do ďalších parlamentných volieb sa spoja stredopravé strany, aby mali ľudia šancu voliť odbornosť a hodnotové strany,“ priznal Tomáš Drucker. Odmietol povedať, či strany Dobrá voľba, KDH a Spolu podpíšu koaličnú zmluvu. „Zatiaľ to chceme skúsiť v komunálnych voľbách,“ priznal. Neprotirečil ani Ivan Uhliarik z KDH. Rovnako považuje za dôležité dať dobrú ponuku voličom, ktorí sa sklamali v súčasnej koalícii.

Čo si myslia o vláde? Akou ponukou chcú osloviť stredopravých voličov? Bude Ivan Uhliarik na spoločnej kandidátke s Tomášom Druckerom? Pozrite si reláciu Ide o pravdu o stave nášho zdravotníctva, a o pripravovanej reforme nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Uhliarik #Tomáš Drucker #Ide o pravdu