Pribudol tretí najvyšší počet infikovaných. Počet obetí vírusu prekonal 14,5 tisíc

Prostredníctvom 28 373 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok na Slovensku 9534 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 85 obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na internetovej stránke covid-19.nczisk.sk.

01.12.2021 09:24 , aktualizované: 12:46
debata (441)

Z 9534 ľudí s pozitívnym PCR testom takmer 73 percent nebolo zaočkovaných. „Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji, najmenej v Nitrianskom kraji,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

V utorok bolo tiež vykonaných 36 651 antigénových testov, pričom pozitívny výsledok malo 1707 osôb. „Viac ako 71 percent z nich nebolo zaočkovaných,“ doplnila.

Aktuálny počet pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach je 3380. Na JIS je 585 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 281 osôb. „Osemdesiatdva percent z pacientov nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky,“ spresnila Eliášová.

Prvú dávku vakcíny doteraz dostalo 2 643 071 osôb. Druhú dávku očkovacej látky má 2 346 694 ľudí, tretiu dávku očkovacej látky doteraz dostalo 415 237 osôb.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najmladší pacient s COVID-19 v trnavskej nemocnici má päť rokov

Počas novembra prijala Fakultná nemocnica (FN) Trnava na hospitalizáciu s ochorením COVID-19 spolu 202 pacientov, z nich nebolo očkovaných 158. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom je to nárast chorých o 117, pričom 44 z nich ochoreniu podľahlo, čo je o 30 viac ako v októbri. Informoval o tom hovorca FN Matej Martovič.

K záveru mesiaca bolo obsadených 105 z celkových 120 reprofili­zovaných lôžok, desať pacientov potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Tým je využitá plná kapacita. „Najmladší pacient má päť rokov a najstarší 91 rokov,“ uviedol hovorca.

Doplnil, že ku koncu novembra mala FN v karanténe dvoch lekárov a 11 zdravotných sestier. „Počas celého mesiaca to boli traja lekári a 19 zdravotných sestier. Celková očkovanosť lekárov vo FN Trnava je na úrovni 93 percent a u zdravotných sestier na úrovni 88 percent,“ informoval.

Iniciatíva Veda pomáha odporúča vláde prijať povinné očkovanie pre isté skupiny

Iniciatíva Veda pomáha odporúča vláde SR zaviesť na Slovensku očkovaciu povinnosť pre vybrané skupiny obyvateľstva. Za vážne nežiaduce účinky očkovania by mal prevziať zodpovednosť štát. Ten by mal zaručiť postihnutým zaočkovaným adekvátne odškodnenie. TASR o tom v stredu za iniciatívu Veda pomáha informoval Richard Kollár.

„Za necelý rok boli zaočkované aspoň jednou dávkou vakcíny viac ako štyri miliardy ľudí, čo je viac ako polovica ľudstva. Skúsenosti jednoznačne ukazujú, že prínosy očkovania výrazne prevyšujú riziká z možných nežiaducich účinkov. Vakcíny zásadne znižujú nutnosť hospitalizácie a zachraňujú životy infikovaných,“ uviedli vedci v spoločnom verejnom vyhlásení.

Politických predstaviteľov vyzvali, aby išli Slovákom príkladom a zaočkovali sa a aby nespochybňovali vakcináciu. Politici majú možnosť ľuďom vysvetľovať, prečo je očkovanie dôležité, aké výhody našej spoločnosti prináša, a vyvracať hoaxy a konšpiračné teórie, ktoré očkovanie brzdia, a preto odďaľujú náš návrat do funkčnej spoločnosti.

Poukázali tiež na to, že zaočkovaná na Slovensku je polovica dospelých, čo je podľa názoru vedcov veľmi málo na to, aby sme pandémii nového koronavírusu čelili efektívne. Rovnako pripomenuli, že viac ako 80 percent hospitalizovaných pacientov, ale aj tých v najťažšom stave je nezaočkovaných. Na situáciu navyše doplácajú pacienti, ktorí sa do preťažených nemocníc nedostanú s inými ochoreniami.

Vedci zároveň odporučili skrátiť minimálnu dobu, po ktorej možno podať posilňujúcu dávku, najmä pri jednodávkovej vakcíne. Zaočkovaným Slovákom radia vedci dať sa zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 hneď, ako to bude pre nich možné.

„Tretia dávka výrazne posilňuje imunitnú odpoveď organizmu a pomáha chrániť sa pred infekciou a vážnym priebehom ochorenia počas zimných mesiacov, keď je hrozba šírenia najväčšia. Pomôže nám skrátiť nielen prebiehajúcu vlnu, ale zároveň nás to pripraví na nové dominantné varianty vírusu, ktoré môžu byť ešte nákazlivejšie,“ uviedli.

Žiadajú aj o výrazné zvýšenie očkovacích kapacít. Cieľom má byť ľahko dostupné očkovanie v dôstojných podmienkach aj pre skupiny s nízkou digitálnou gramotnosťou alebo obmedzenou mobilitou. Za dôležitú považujú dostupnosť vakcinácie bez registrácie vo všetkých očkovacích centrách a zvýšenie aktivity výjazdových vakcinačných jednotiek.

441 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19