SIS zaregistrovala činnosť cudzích tajných služieb na Slovensku

Popoludní by mala byť k dispozícii Správa o činnosti SIS za rok 2020. Jej šéf Michal Aláč správu predniesol v parlamente.

01.12.2021 12:57
Michal Aláč Foto: ,
Michal Aláč
debata (47)

Po vypočutí v pléne Aláč povedal, že SIS zaregistrovala činnosť cudzích tajných služieb na Slovensku. „Aj v nadväznosti na to, že v roku 2020 boli voľby a došlo k výmene štátneho aparátu, snažili sa získať nové kontakty na najvyšších predstaviteľov štátu, snažili sa preniknúť na strednú úroveň manažmentu jednotlivých rezortov a snažili sa presadzovať svoje národné záujmy a ovplyvňovať rozhodovacie procesy v Slovenskej republike v prospech svojich domovských štátov. Tí aktéri sú verejne známi,“ povedal Aláč. Dodal, že zaznamenali aj snahy o kontaktovanie poslancov, viac však nekonkretizoval.

„Nebola zaznamenaná priama teroristická hrozba na území SR,“ dodal riaditeľ SIS.

Minulý rok SIS získala aj informácie o manipulovaní vyšetrovaní. „SIS monitorovala, alebo získala informácie o tom, že dochádza k nejakým manipuláciám. Ale nedá sa jednoznačne povedať, ktoré osoby. Je na orgánom činných v trestnom konaní, aby to preverili,“ dodal Aláč.

Na otázku, či SIS monitoruje organizátorov protestov, Aláč povedal, že ak SIS disponuje informáciami, ktoré polícia potrebuje na prijatie bezpečnostných opatrení, tak ich polícii odstupuje. Viac riaditeľ SIS nechcel konkretizovať. „My protesty môžeme monitorovať ako nejaký jav, ktorý môže ohroziť záujmy Slovenskej republiky,“ vysvetlil.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Michal Aláč