Vláda schválila Matovičov očkovací poukaz. SaS bola proti

Päťsto eur pre ľudí nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať troma dávkami na ochranu pred koronavírusom, dostal od vlády zelenú. Igor Matovič si však myslí, že nakoniec jeho návrh poslanci zastavia.

01.12.2021 13:13 , aktualizované: 13:55
debata (553)

Podmienkou na získanie poukazuje dovŕšenie 60 rokov do konca roka 2021. Očkovanie musí záujemca absolvovať na území Slovenskej republiky a nárok vzniká až po vakcinácii treťou – posilňovacou – dávkou.

Kým ešte začiatkom týždňa minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vysvetľoval, že nárok budú mať len tí, ktorí sa zaočkovajú do polovice decembra, aby boli už cez vianočné sviatky ako-tak chránení, návrh nakoniec termíny posúva.

Nárok na päťstoeurový poukaz budú mať ľudia, ktorí sa 1. dávkou zaočkovali od 25. novembra do 24. decembra 2021. Alebo sa do tohto termínu na očkovanie zaregistrujú a zavakcinujú sa najneskôr do 15. januára 2022.

Ďalej majú nárok tí, ktorí do 24. decembra 2021 absolvujú druhé očkovanie, prípadne sa zaregistrujú na druhú dávku a zaočkujú sa do 15. januára 2022.

VIDEO: Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) o 500-eurových poukážkach pre seniorov.

Video

Tretiu, posilňovaciu dávku, musia všetci absolvovať najneskôr do 30. júna 2022 (podmienkou však zostáva, že prvá alebo druhá dávka bola podaná do 15. januára 2022).

Informácie o očkovaní si bude ministerstvo financií overovať v Národnom centre zdravotníckych informácií, ktoré eviduje všetky údaje o očkovaniach proti ochoreniu COVID-19.

Poukaz na 500 eur poskytuje ministerstvo financií a použiť ho možno „na úhradu za poskytnutie služieb, ktorých poskytovanie postihli negatívne následky pandémie“. Poskytovateľom služieb vlastne rezort financií uhradí cenu služieb.

Rezort financií v predkladacej správe píše, že poukaz bude prenosný. Matovič už skôr vysvetľoval, že najmä starší seniori môžu poukaz podarovať deťom alebo vnúčatám.

„Očkovacie poukazy sa budú môcť použiť vo vybraných podnikoch, napr. v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ako aj na kultúrne podujatia v divadlách, galériách a kinách. Taktiež sa budú môcť využiť vo vybraných službách, akými sú napr. kaderníctva, kozmetické a masérske salóny, posilňovne a športové kluby,“ píše sa ďalej v predkladacej správe.

Detailnejšie podmienky, ktoré sa týkajú rozsahu služieb, na úhradu ktorých možno použiť poukaz, obdobia, počas ktorého možno použiť poukaz a spôsob jeho použitia za službu, budú ustanovené nariadením vlády. Jeho použitie je limitované na úhradu za poskytnutie služieb, ktorých poskytovanie postihli negatívne následky pandémie, upozorňuje ministerstvo financií.

Bratislava politika NRSR vláda premiér Čítajte viac Seniori nebudú vedieť minúť 500-eurové poukážky, ak budú mať QR kód v mobile

S návrhom na odmeňovanie ľudí starších ako 60 rokov, ktorí absolvujú aj očkovanie posilňovacou dávkou, prišiel minulý týždeň Matovič spolu s predsedom Národnej rady a lídrom koaličného hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. Veľmi podobný návrh mala aj tretia koaličná strana Za ľudí.

Proti sa postavila strana SaS, ktorá by odmeňovala sumou 150 eur. Liberáli dokonca Matoviča obvinili, že vyniesol informácie z koaličnej rady, hoci sa na konečnom návrhu koalícia nedohodla. Keď Matovič s Kollárom pohrozili, že z očkovacej témy urobia hodnotovú tému o ochrane života, pri ktorej sa nevyžaduje súhlas všetkých štyroch koaličných partnerov, SaS návrh nevetovala, iba s ním nesúhlasila.

Matovič ešte v pondelok pred rokovaním koaličnej rady povedal, že „asi bude musieť požiadať o pomoc nezodpovednú koalíciu“. Mal na mysli najmä hlasovanie v parlamente, pretože návrh musí prerokovať a odsúhlasiť aj Národná rada.

Matovič na sociálnej sieti napísal, že „ministri SaS hlasovali proti“. Myslí si, že „v parlamente sa proti pomoci dôchodcom a najviac dotknutým podnikateľom zrejme postaví aj celá opozícia“.

Robert Fico, šéf opozičného Smeru, však koalícii odkázal, že peniaze v hotovosti by mal dostať každý dôchodca, aby preklenul obdobie zdražovania.

VIDEO: Fico: Seniori potrebujú hotové peniaze, aby zvládli zdražovanie, nie poukazy na masáže a nechty.
Video

Aj Peter Pellegrini, ktorý vedie stranu Hlas, povedal, že 200 eur by mali penzisti dostať v hotovosti v januári, a tristo eur by sa mohlo použiť ako motivácia k očkovaniu.

Matovič ráta, že návrh na zavedenie päťstoeurového očkovacieho poukazu nakoniec v Národnej rade neprejde. „Uvidíme, pre koho je život dôchodcu cennejší ako trápnučké politikárčenie,“ dodal minister finacií.

Minister hospodárstva Richar Sulík (SaS) po rokovaní vlády povedal, že SaS za návrh v parlamente nezahlasuje. Matovičovmu nápadu vytýka, že sa poukážky budú dať použiť iba na Slovensku, čo Slovensku môže spôsobiť problémy vo vzťahu k Európskej únii.

VIDEO: Sulík o dôvodoch, prečo nepodporili Matovičov očkovací poukaz.
Video

V takejto podpore nevidí zmysle, pretože ju dostanú ľudia, ktorí by sa aj tak išli zaočkovať. Matovičovi pripomenul očkovaciu lotériu, ktorá zaočkovať výrazne neovplyvnila. Sulík sa nechystá povaliť túto koalíciu. „Lebo udržať túto koalíciu je vo verejnom záujme,“ dodal líder SaS.

Ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) považuje za verejný záujem, „aby sa starší ľudia dali zaočkovať“. Pripomenula, že jej strana bude podporovať uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných. „Podporíme aj finančnú motiváciu pre starších ľudí s cieľom, aby sa zaočkovali,“ vyhlásila.

© Autorské práva vyhradené

553 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #koronavírus #Covid-19