Mikulec: Hamran je mojím prioritným kandidátom na policajného prezidenta

Ministerstvo vnútra (MV) SR dostalo dve prihlášky do výberového konania na policajného prezidenta. V stredu to potvrdil šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO). Jeho favoritom na funkciu je Štefan Hamran, ktorý v súčasnosti Policajný zbor vedie na základe dočasného poverenia.

01.12.2021 14:54
debata (32)

„Pán Hamran je mojím momentálnym prioritným kandidátom," povedal Mikulec. S prácou dočasného policajného prezidenta je spokojný.

Termín na vyhlasovanie výberového konania na policajného prezidenta uplynul v utorok (30. 11.). V rovnaký deň schválil parlament nový spôsob výberu policajného prezidenta, ktorý posilňuje kompetencie ministra vnútra. Aby platil, podpísať ho musí prezidentka.

VIDEO: Mikulec: Hamran je mojím prioritným kandidátom na policajného prezidenta.
Video

Na otázku, či sa uskutoční výber šéfa polície podľa aktuálnych alebo nových pravidiel, Mikulec povedal, že sa budú riadiť tým, čo bude v platnosti.

Ministerstvo vnútra SR po vyhlásení aktuálneho výberového konania pripustilo, že vzhľadom na poslanecký návrh policajného prezidenta pravdepodobne vymenuje minister vnútra bez výberového konania aj napriek tomu, že ho vyhlásili.

Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Novela zákona o štátnej službe, ktorú schválil parlament, posilňuje kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter, minister nimi nebude viazaný. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie bude možné i bez udania dôvodu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia SR #Štefan Hamran #Roman Mikulec