Vydávanie vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva je v súlade s Ústavou

Časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá oprávňuje Úrad verejného zdravotníctva vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy, je v súlade s Ústavou SR, vyplýva zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu.

01.12.2021 17:56
RÚVZ / ÚVZ / Hygiena / Kontroly / Koronavírus / Foto:
Upozornenie na dodržiavanie protipandemických opatrení v súvislosti s platnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva v prevádzke verejného stravovania v Košiciach, september 2021
debata (270)
VIDEO: Pozrite si rozhodnutie Ústavneho súdu SR z úst predsedu ÚS Ivana Fiačana
Video

Právnu úpravu napadol na Ústavnom súde generálny prokurátor Maroš Žilinka. O rozhodnutí Ústavného súdu po neverejnom zasadnutí pléna informoval jeho predseda Ivan Fiačan. „Ústavný súd dospel k záveru, že takáto právna úprava je v súlade s ústavou a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu,“ uviedol.

„Chcem zdôrazniť, že tu v tomto konaní sa rozhodovalo len o právnom základe pre vydávanie vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva ako všeobecne záväzných právnych predpisov. Nerozhodovali sme o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže Úrad verejného zdravotníctva nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia, ani sme neposudzovali samotné vyhlášky," uviedol Fiačan.

Ako ďalej dodal, samostatné konanie o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže Úrad verejného zdravotníctva nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia, bolo odročené na budúci týždeň a samotné vyhlášky z hľadiska ich obsahu sú posudzované v iných konaniach.

K tomuto rozhodnutiu pripojili svoje odlišné stanoviska sudcovia Róbert Šorl, Peter Straka a Rastislav Kaššák.

Úrad verejného zdravotníctva vyhláškami s nariadením opatrení reaguje na zmeny pandemickej situácie. Ústavný súd v danej veci prijal návrh generálneho prokurátora na ďalšie konanie v máji tohto roka, pričom nepozastavil účinnosti napadnutých ustanovení.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #Ústava SR #vyhláška ÚVZ