Rezort obrany bude čistiť svoje cesty a chodníky "zelenšie"

Rezort obrany postupne napĺňa opatrenia zo svojej Koncepcie zeleného ministerstva. Najnovším príspevkom k ekologickejšiemu fungovaniu je nový, plne elektrický zametací voz, ktorý sčasti nahradí starú techniku s vysokými prevádzkovými nákladmi, spotrebou a tiež emisiami.

01.12.2021 19:06
Ministerstvo obrany Foto:
4. Na štvrtom mieste sa ocitol rezort obrany. Hoci presný počet zamestnancov ministerstva nie je možné dohlaď, Finstat.sk ho zaradil do kategórie subjektov, ktoré zamestnávajú od 10-tisíc do 19999 ľudí.
debata (11)

„Niekomu sa môže zdať koncept zeleného rezortu obrany ako oxymoron – predstava zavedenia ekologickej bojovej techniky je zatiaľ hudbou budúcnosti, no aj napriek tomu sa množstvom iných projektov a rôznymi opatreniami snažíme prispieť k ochrane životného prostredia,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Ako uviedol generálny riaditeľ Sekcie majetku a infraštruktúry MO SR Ján Bučan, nový plne elektrický zametací voz sa vyznačuje nízkym hlukom, bezemisnou prevádzkou a až o 2/3 nižšími prevádzkovými nákladmi oproti bežným zametacím vozom na fosílne palivá. „Zametací voz môže pracovať nepretržite viac ako 7 hodín. Je vhodný aj na zametanie veľkých plôch, ako sú letiská, odstavné a parkovacie miesta,“ upresnil.

Rezort obrany pripravil celkovo 18 opatrení, ktoré sa týkajú oblastí ako energetická efektívnosť, recyklácia a narábanie s odpadmi, elektronizácia procesov a znižovanie používania tlačeného materiálu, zelenej nákupnej politiky a podpory ekologickejšieho spôsobu prepravy.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #ekológia