Ombudsmanka sa pre sprevádzajúce osoby opäť obracia na Mikasa

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa opäť obracia na hlavného hygienika Jána Mikasa so žiadosťou o novelizáciu vyhlášky, ktorá bude okrem výnimiek zo zákazu návštev upravovať aj sprievod detí a rodiacich žien.

01.12.2021 20:05
Mária Patakyová Foto:
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
debata (4)

Zároveň žiada o stanovenie podmienok pre túto kategóriu osôb v súlade s usmernením Ministerstva zdravotníctva, informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ombudsmanka v liste hlavnému hygienikovi upozorňuje, že podľa usmernenia rezortu zdravotníctva počas pandémie nového koronavírusu sú k návštevám pacientov hospitalizovaných v ústavných zdravotníckych zariadeniach okrem návštev upravené aj sprevádzajúce osoby. Podľa neho majú rodičky i maloletí pacienti právo na jej prítomnosť.

„Usmernenie však nie je záväzné a sprevádzajúce osoby navyše nie sú upravené vo vyhláške hlavného hygienika. Tá sa týka len zákazu návštev v zdravotníckych zariadeniach,“ uviedla Patakyová s tým, že v praxi dochádza k situáciám, keď si jednotlivé zdravotnícke zariadenia stanovujú vlastné pravidlá pre prítomnosť sprevádzajúcich osôb, alebo ich vnímajú ako návštevy či dokonca ich prítomnosť vylučujú. „Sprevádzajúca osoba však nie je návšteva, ale právo, ktoré má byť rešpektované,“ upozornila.

Mária Patakyová Čítajte viac Ombudsmanka požiadala Ústavný súd o posúdenie niektorých zásahov do práv počas pandémie

Prítomnosť rodičov podľa nej nemožno považovať za bežnú návštevu, pretože ide o právo dieťaťa pri poskytovaní zdravotných služieb. „Toto právo vychádza nielen z medzinárodných dohovorov na ochranu ľudských práv, ale aj z vnútroštátnej legislatívy,“ vysvetlila.

Pripomenula tiež, že právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby podľa výberu rodičky je súčasťou práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Ombudsmanka upozornila i na nedávno prijaté štandardy pôrodníckej starostlivosti vydané rezortom zdravotníctva, v ktorých je taktiež vyzdvihnutá dôležitosť sprevádzajúcich osôb a podľa ktorých majú ženy právo na sprevádzajúcu osobu počas celého pôrodu.

„Uvedomujem si, že vzhľadom na súčasný vývoj v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid–19 vystúpili do popredia iné okruhy otázok, avšak považujem za nevyhnutné, aby sa počas pandémie uplatňovali jednotné štandardy a postupy s cieľom zabezpečiť všetkým pacientom a pacientkam rovný prístup k rovnako kvalitnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenska,“ doplnila verejná ochrankyňa práv.

Úrad verejného zdravotníctva v reakcii podotýka, že sprievod hospitalizovaných detí a rodičiek nie je obmedzený. „Úrad verejného zdravotníctva vo svojej vyhláške upravuje návštevy na lôžkových oddeleniach zariadení zdravotnej starostlivosti. Sprievod hospitalizovaných detí a rodičiek nie je návštevou, preto nie je ani predmetom tejto vyhlášky a z pohľadu vyhlášky teda ani nie je obmedzený,“ uviedla pre hovorkyňa úradu Daša Račková.

RÚVZ / ÚVZ / Hygiena / Kontroly / Koronavírus / Čítajte viac Vydávanie vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva je v súlade s Ústavou
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Patakyová #verejná ochrankyňa práv #hlavný hygienik