Matovičova 500: Sme dlžníkmi dôchodcov, nechali sme ich napospas bláznom

Ponuku, ktorá sa neodmieta, zatiaľ negujú liberáli z SaS. Návrh na odmeňovanie šesťdesiatnikov a starších päťstoeurovým očkovacím poukazom prešiel vládou, poslanci mu však môžu vystaviť stop.

02.12.2021 07:00
Igor Matovič, Richard Sulík Foto: ,
Vpravo podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík a vľavo podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas 44. rokovania vlády SR 1. decembra 2021 v Bratislave.
debata (288)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prišiel s nápadom minulý týždeň v piatok. Spolu s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina) hovorili o ponuke, ktorá sa neodmieta. V stredu tento týždeň bol však už Matovič pesimistický. Ministri z SaS totiž za návrh nezdvihli ruku a liberáli avizujú, že takéto odmeňovanie nepodporia ani v parlamente. Poslanci začnú o návrhu v zrýchlenom legislatívnom konaní rokovať už vo štvrtok.

Podmienkou na získanie poukazu je dovŕšenie 60 rokov do konca roka 2021. Očkovanie musí záujemca absolvovať na území Slovenskej republiky a nárok vzniká až po vakcinácii treťou, posilňovacou dávkou.

„Málo dôchodcov sa hlási na tretiu dávku. Spolieham sa, že práve týchto ľudí dokážeme štuchnúť k tomu, aby sa dali zaočkovať aj po tretí raz. Je to pre nich životne dôležité,“ vysvetľuje Matovič. Zatiaľ sa drží myšlienky presviedčania o výhodách očkovania, až v prípade neúspechu by súhlasil s povinnou vakcináciou.

„Najskôr musíme ľudí presviedčať, lebo sme zlyhali v argumentácii. Sme dlžníkmi dôchodcov, lebo sme ich nechali napospas bláznom, ktorí ovládli ich mysle a vystrašili ich pomaly na smrť,“ dodal.

VIDEO: Matovič o 500 eurovom bonuse aj o tom, že SaS vetovaním zatvorenia škôl predlžuje utrpenie.

Video

Matovič sa ešte počas rokovania vlády na sociálnej sieti posťažoval, že „v parlamente sa proti pomoci dôchodcom a najviac dotknutým podnikateľom zrejme postaví aj celá opozícia… a návrh teda neprejde, uvidíme, pre koho je život dôchodcu cennejší ako trápnučké politikárčenie“.

Ráta s tým, že návrh na zavedenie päťstoeurového očkovacieho poukazu nakoniec v Národnej rade neprejde.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #očkovanie #Igor Matovič #koronavírus