Pokračovanie článku: Matovičova 500: Sme dlžníkmi dôchodcov, nechali sme ich napospas bláznom

Rozpočtová rada: Treba to posúdiť

Zatiaľ však nie je jasné, v ktorých prevádzkach by sa mohli poukazy uplatňovať. Ministerstvo financií uvádza len možné prevádzky a služby. Detailnejšie podmienky kedy, ako a na úhradu ktorých služieb možno poukaz použiť, budú ustanovené nariadením vlády.

„Očkovacie poukazy sa budú môcť použiť vo vybraných podnikoch, napr. v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ako aj na kultúrne podujatia v divadlách, galériách a kinách. Taktiež sa budú môcť využiť vo vybraných službách, akými sú napr. kaderníctva, kozmetické a masérske salóny, posilňovne a športové kluby,“ píše sa v predkladacej správe.

Štátnu aplikáciu, cez ktorú by mali byť poukážky distribuované, spomína minister Matovič už dlhšie. Spomenul ju aj pri daňovej revolúcii, no ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí), ktorej rezort by mal mať na starosti naprogramovanie štátnej aplikácie, zatiaľ nevie nič konkrétne.

„Ministerstvo financií najskôr musí dodať podklady, ako by malo technické riešenie vyzerať,“ podotkla a dodala, že rezort financií zatiaľ aplikáciu nenacenil.

Remišová však za návrh odmeňovania hlasovala a myslí si, že to pomôže motivovať ľudí na očkovanie.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je presvedčená, že vláda by pri výdavkoch ako sú päťstoeurové očkovacie poukazy mala brať do úvahy aj behaviorálne aspekty. V prvom rade by sa mala uistiť, že opatrenie poskytuje najlepšiu hodnotu za peniaze, bude striktne jednorazové a zavedie sa dostatočne včas. Podľa rady by mal také výdavky posúdiť aj Útvar hodnoty za peniaze.

Podobný názor má aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Toto opatrenie označil za „rozpočtovo nezodpovedné“ a myslí si, že by sa pol miliardy eur dalo využiť lepšie.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #očkovanie #Igor Matovič #koronavírus