Heger: Podporujem reformu zdravotníctva, nejde o rušenie nemocníc

Premiér Eduard Heger (OĽANO) podporuje reformu zdravotníctva. Tvrdí, že reforma nie je o rušení nemocníc, ale má priniesť špecializované a lepšie vybavené nemocnice. Šéf vládneho kabinetu to uviedol na sociálnej sieti. Podotkol, že v roku 2017 zomrelo vyše 8000 slovenských občanov len preto, že im nebola včas poskytnutá účinná zdravotná starostlivosť.

02.12.2021 11:52
debata (17)

„Toto je jeden z dôvodov, prečo sa reforma zdravotníctva musí uskutočniť, a to aj keby sme nemali k dispozícii financie z plánu obnovy,“ uviedol s tým, že za posledných 15 rokov bola do slovenského zdravotného systému investovaná suma jeden a pol miliardy eur. „My tento objemný balík peňazí vieme použiť v krátkom čase do oblastí, ktoré nám pomôžu dostať slovenské zdravotníctvo do formy,“ zdôraznil premiér.

„Všetky dezinformácie, ktoré o reforme šíria jej odporcovia, nás len vzďaľujú od cieľa, aby o slovenského pacienta bolo dobre postarané,“ podotkol a zopakoval, že reforma neznamená rušenie nemocníc, lôžok a ambulancií.

O reforme nemocníc by mal parlament rokovať na aktuálnej schôdzi v druhom čítaní. Nemocnice by podľa nej mali fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. MZ SR zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Legislatíva ráta aj s novým určením minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma zdravotníctva #Eduard Heger