Konzílium odborníkov plne podporuje postup hygienikov pri zatváraní škôl

Konzílium odborníkov podporuje regionálnych hygienikov pri prerušovaní prezenčnej výučby v školách. Uviedli to v spoločnom stanovisku, o ktorom vo štvrtok informovali TASR.

02.12.2021 16:47
debata (11)

„Plne podporujeme rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré v súčinnosti s orgánmi miestnej samosprávy pristupujú k nevyhnutným krokom. Regionálni hygienici poznajú situáciu na lokálnej úrovni a je ich povinnosťou a poslaním prijímať všetky opatrenia potrebné na záchranu ľudských životov, vrátane krátkodobého preventívneho prerušovania prezenčnej výučby,“ zdôraznili.

Konzílium tvrdí, že si uvedomuje problémy, ktoré prerušovanie prezenčnej výučby spôsobuje. Zároveň však hovorí o katastrofickej epidemickej situácii, poukazuje na kolaps nemocníc a strach rodičov o zdravie svojich detí.

„Právo na vzdelanie je nesmierne dôležité, no právo na život a zdravie je ešte dôležitejšie. Dnes nemáme k dispozícii žiadne ideálne riešenia. Krátkodobé prerušenie prezenčnej výuky sme sami navrhovali pred dvoma týždňami,“ uviedli s tým, že malo trvať sedem pracovných dní a malo byť celoplošné.

Podľa odborníkov sa v súčasnosti žiadna trieda nedá označiť ako úplne bezpečná. Hovoria, že deti a mladí ľudia sú najsilnejším vektorom šírenia nákazy. Zdôraznili, že cieľom ich návrhu bolo znížiť prenos nákazy medzi nimi a následný prenos do staršej populácie, ktorá má väčší podiel prípadov, končiacich hospitalizáciou a úmrtím.

11 debata chyba