Blaha a časť poslancov sa obrátili na Ústavný súd pre znižovanie dôchodkov komunistom

Podpredseda opozičného Smeru a poslanec Ľuboš Blaha sa na základe podpisov poslancov NR SR obrátil na Ústavný súd vo veci znižovania dôchodkov bývalým komunistickým predstaviteľom, informovalo tlačové oddelenie Smeru.

02.12.2021 18:00
Ľuboš Blaha Foto:
Poslanec Ľuboš Blaha (Smer) počas rokovania schôdze parlamentu
debata (127)

Zákon o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu schválil parlament ešte v júni. Blaha to označil za „živočíšnu pomstu“.

„Tak, ako sme v lete sľúbili, napadli sme na ústavnom súde zákon o odoberaní dôchodkov komunistom. Tento absurdný pravicový zákon trestá každého, kto pracoval na ústrednom výbore komunistickej strany, vrátane mzdárok a vrátnikov, ktorí nemali s politikou nič spoločné. Uplatňuje sa princíp kolektívnej viny, podľa ktorého bol každý policajt v určitých zložkách eštébák, dokonca aj strážnik atómovej elektrárne,“ vyhlásil Blaha na sociálnej sieti.

Blaha dodal, že „toto nie je o spravodlivosti, toto je živočíšna pomsta, toto je ďalší primitívny útok na seniorov na Slovensku“. Podanie na Ústavný súd podľa neho podpísali poslanci Smeru-, štyria nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase a jeden koaličný poslanec, ktorého meno nekonkretizoval.

Zákon presadili koaliční poslanci, ktorí argumentovali zabezpečením spravodlivosti. Dôchodky týchto predstaviteľov sú podľa nich vysoko nadpriemerné, zatiaľ čo dôchodkové zabezpečenie osôb, ktoré komunistická moc prenasledovala, je veľmi nízke. Znižovať dôchodky sa majú predstaviteľom bývalého komunistického režimu a niekdajších bezpečnostných zložiek.

Do dôchodku sa týmto osobám nezaráta obdobie rokov, v ktorom pracovali pre totalitný režim a jeho represívny aparát. Odobratie benefitov v rámci dôchodkov sa má týkať aj vdov a vdovcov po týchto osobách.

dôchodok, peniaze, eurá, euro Čítajte viac ŠTB-áci prídu o časť dôchodku, podľa poslancov udržiavali totalitný režim
127 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #komunisti