Počas víkendu môže poriadne prituhnúť, v piatok Slovensko potrápi vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že v noci zo soboty (4. 12.) na nedeľu (5. 12.) môže na niektorých miestach Slovenska teplota klesnúť pod mínus 15 stupňov Celzia.

02.12.2021 20:22 , aktualizované: 03.12.2021 08:05
Zima / Mráz / Foto:
debata (1)

„V noci zo soboty na nedeľu bude od juhozápadu nad našu oblasť zasahovať výbežok tlakovej výše. Už v piatok cez deň sa zmenší oblačnosť a k večeru aj zoslabne vietor. V chladnom a suchšom vzduchu sa tak vytvoria ideálne podmienky na výraznejší pokles teploty,“ informovali meteorológovia.

Podľa meteorológov je vysoká pravdepodobnosť, že v horských dolinách môže teplota poklesnúť aj pod mínus 15 stupňov Celzia. Výstrahu pred nízkymi teplotami preto vydal pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Brezno. Taktiež aj pre Poprad, Kežmarok, Starú Ľubovňu, Rožňavu, Levoču, Spišskú Novú Ves a Gelnicu.

Poľadovica a vietor

Na cestách a chodníkoch sa v piatok ráno môže tvoriť poľadovica. Varuje pred tým SHMÚ, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa. Rovnaký stupeň výstrahy platí aj pred silným vetrom na horách v okresoch Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad.

Meteorológovia očakávajú v týchto okresoch na hrebeňoch Tatier ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 115 a v priemere okolo 70 kilometrov za hodinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko #Slovenský hydrometeorologický ústav