Do Progresívneho Slovenska vstupuje viacero osobností zo strany Spolu

Do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) vstupuje viacero osobností zo strany Spolu. Medzi nimi napríklad europoslanec Michal Wiezik, bývalý člen predsedníctva Spolu Martin Pekár, Tamara Stohlová, ale aj Erik Kliment či Eva Kalkan a ďalší. Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii spolu s vedením PS.

03.12.2021 12:14
PS progresívne slovensko bihariová Foto: ,
Členovia hnutia Progresívne Slovensko (PS) pred Národnou radou, 3. december 2021.
debata (51)

Predsedníčka PS Irena Bihariová skonštatovala, že tieto osobnosti so sebou prinášajú cenný odborný kapitál. Verí, že spoločnými silami prispejú k úspechu PS na komunálnej úrovni, v eurovoľbách i parlamentných voľbách.

„Dnešný deň je dôkazom, že PS má atrakčný potenciál a priťahuje k sebe kvalitných ľudí, ktorí za sebou majú úspešnú profesijnú dráhu a ich hodnoty sú na správnom mieste. Rozhodli sa pre našu stranu, pretože nepochybujú, že tu ich práca nájde uplatnenie, že u nás nájdu podobne zmýšľajúcich a pre dobré veci zapálených ľudí,“ uviedla Bihariová s tým, že spájanie sa má zmysel. Skonštatovala, že PS tak bude schopné pokryť všetky odborné témy.

„Vstupujem do PS, ktoré vnímam ako jediné hnutie na politickom poli na Slovensku, ktoré dôsledne obhajuje a rieši dôležitosť zelených tém. Environmentálne problémy sú existenčné a ich riešenie je nevyhnutné,“ uviedol Wiezik. Vzhľadom na prestup zo Spolu do PS avizoval aj prechody v Európskom parlamente od ľudovcov k frakcii Renew Europe. Verí, že tam bude mať väčší priestor na využitie svojho odborného environmentálneho a ekologického potenciálu. Poukázal na viacero nedostatkov v oblasti ekológie aj na Slovensku, napríklad na problém presadiť reformu národných parkov.

Pekár skonštatoval, že PS a Spolu zažili viacero úspechov aj neúspechov. Hoci podľa vlastných slov odchádzajúci členovia Spolu rešpektujú rozhodnutie straníckeho snemu o nespájaní sa s PS, naďalej sú presvedčení, že práve toto je cesta, ktorou chcú ísť.

Predseda strany Spolu Miroslav Kollár hovorí vzhľadom na vyjadrenia skupiny nespokojných členov za posledné dni o dobrom kroku pre všetkých. „Pre nespokojných členov, ktorí už dlhšie otvorene deklarujú, že svoju politickú budúcnosť vidia inde, aj pre nás, ktorí v strane Spolu ostávame. A napokon je to dobré aj pre demokratickú budúcnosť Slovenska – pretože kultivovaný rozchod nám môže umožniť stretnúť sa ešte niekedy pri nejakom type spolupráce na lepšej budúcnosti Slovenska. Slušných demokratov na Slovensku veľa nezostalo,“ uviedol.

Poznamenal, že od septembrového snemu bola strana vystavená „neustálej paľbe zelenej frakcie“ a v odchode niektorých členov vidí príležitosť konsolidovať stranu a sústrediť kapacity na poctivú programovú a politickú prácu. „Odchodom troch desiatok nespokojných dnes symbolicky končíme neúspešný zelený experiment bývalého predsedu Juraja Hipša – čo neznamená, že nezostávame environmentálne zodpovednou stranou,“ povedal Kollár s tým, že sa končí aj niekoľkomesačné obdobie zbytočných vnútorných sporov o to, „kto sme a čo chceme“.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #spolu #Progresívne Slovensko