Konzílium odporúča predĺžiť lockdown a zaviesť režim OTP vo vlakoch

Konzílium odborníkov sa na víkendovom zasadnutí dohodlo vláde odporučiť predĺženie momentálne platného lockdownu o ďalší týždeň, to znamená do 16. decembra 2021.

05.12.2021 11:16 , aktualizované: 11:29
konzílium Foto:
Členovia konzília odborníkov Alena Koščálová, Elena Prokopová, Matej Mišík a Zuzana Krištúfková počas tlačovej konferencie.
debata (504)

Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že konzílium zároveň odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu.

Odborníci tiež navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách.

O týchto opatreniach má v pondelok rokovať koaličná rada a následne aj vláda. Platiť by mohli od štvrtka 9. decembra.

Podľa odborníkov je zníženie mobility najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia covidu.

Jana Bittó Cigániková Čítajte viac S ukončením lockdownu nerátajte. SaS bude mať proti sebe aj konzílium odborníkov

Konzílium skonštatovalo, že epidemická situácia sa na Slovensku 10 dní od zavedenia lockdownu viditeľne nezlepšila. „Priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10-tisíc pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 osciluje okolo úrovne 3 400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38%,“ skonštatovala Eliášová.

Práve zlepšením situácie ohľadom rastu nových prípadov podmieňovala vláda Eduarda Hegera postupné uvoľňovanie opatrení, najmä teda pre osoby zaočkované proti covidu alebo ktoré covid v posledných 180 dňoch prekonali.

Viac pacientov

Nemocnice posledný týždeň denne prijímajú 375 pacientov s covidom, čo je o 25 pacientov viac, než bol denný priemer pred dvoma týždňami. „Výrazne už rastú príjmy pacientov aj do nemocníc v Trenčianskom, Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji,“ konštatuje rezort zdravotníctva.

„Dobrou správou je, že rastie záujem o prvú dávku vakcíny. V 46. týždni ich bolo podaných viac ako 50-tisíc, 3. dávku dostalo ďalších 95-tisíc ľudí. Zaočkovanosť dospelej populácie aspoň prvou dávkou vakcíny už dosiahla 58%,“ skonštatovala Eliášová.

polícia, kontrola Čítajte viac Tretiu sobotu po sebe pribudlo vyše 7-tisíc nakazených. Covid má ďalších 55 obetí
504 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #lockdown #konzílium odborníkov