Kollár sa zhodol so Smerom na viacerých témach. Opatrenia sa uvoľnia pred Vianocami, tvrdí

Lockdown mal byť už od začiatku tvrdší a školy sa mali zavrieť. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii TA3 V politike. K predĺženiu lockdownu sa vyjadrí, až keď si vypočuje návrhy konzília odborníkov.

05.12.2021 12:51
Boris Kollár / Sme rodina / Foto: ,
Predseda hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár.
debata (32)

Zároveň súhlasí s dlhším lockdownom o pár dní, aby sa pred Vianocami uvoľnili opatrenia a obchody či prevádzky sa mohli otvoriť. Opatrenia musia byť podľa neho predvídateľné. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer) s lockdownom súhlasí, ak ho odporúčajú odborníci, no musí podľa neho dôjsť k odškodneniu.

konzílium Čítajte viac Konzílium odporúča predĺžiť lockdown a zaviesť režim OTP vo vlakoch

„Najprv si vypočujem návrhy. Ale mám za to, že radšej by sme mali hneď zavrieť školy, uzavrieť to na pár dní ešte, a potom to pred Vianocami pustiť, aby sme nezdecimovali ekonomiku, aby sme nezničili celý priemysel v službách, cestovnom ruchu, gastre či malých obchodoch,“ povedal. Ak odborníci navrhujú aj zavretie škôl v rámci lockdownu, Blanár by bol za. Lockdown má byť podľa neho pre všetkých, lebo aj očkovaní šíria nákazu. Ani Kollár nechce robiť rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými.

Zopakoval svoje nerozdeľovanie ľudí

Kollára mrzí, že SaS zablokovala zatvorenie škôl, pretože tam vidí ohniská nákazy. Blanár kritizuje, že vláda pošle materiál do parlamentu, hoci na ňom nie je dohodnutá a následne sa háda koalícia medzi sebou.

Smer ani Sme rodina nepodporujú povinné očkovanie. „Nikdy nebudem hlasovať za to, aby sme zaviedli akékoľvek povinné očkovanie,“ reagoval Kollár. Blanár nesúhlasí s rozdeľovaním na zaočkovaných a nezaočkovaných, očkovanie musí byť podľa neho dobrovoľné. Kollár tým nechce rozoštvávať spoločnosť, treba podľa neho využiť iné možnosti na motiváciu k očkovaniu. Nevidí nič zlé na tom, aby dôchodca dostal 600 eur. Blanár vyhlásil, že Smer je proti podmieňovaniu odmien očkovaním, navrhuje vyplácať podporu priamo v hotovosti. Smer plánuje podať takýto pozmeňujúci návrh v pléne, Sme rodina je ochotná o tom diskutovať.

Brigita Schmögnerová, foto do ankety Čítajte viac Ako 500 eurami vyriešiť dve krízy

Vinu len na ministra hádzať nechce

Kollár súhlasí, že cez leto sa nezvládla príprava na ďalšiu vlnu. V lete sa malo podľa jeho slov zachraňovať zdravotníctvo, mali sa navyšovať kapacity. Nevedela sa však predvídať sila pandémie, preto sa podľa neho nemôže hádzať vina len na ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Blanár i Kollár kritizovali návrh rezortu spravodlivosti na zavedenie nového trestného činu šírenia nepravdivej informácie. Podľa Blanára sa tým bude brániť pluralite názorov i demokracii. Ani Sme rodina návrh nepodporuje, označil to za špicľovací zákon. Nemôžu sa podľa neho zatvárať ľudia za šírenie svojich názorov. „Je to koniec demokracie, my si to nemôžeme dovoliť, nebudeme za to hlasovať,“ dodal.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíkovej kladivo na obranu zdravotníkov. Má sa týkať aj ďalších povolaní

Partneri sa zhodli, že dnes je predčasné hovoriť o tom, kto by mal byť prezidentom. Podľa Blanára sa ukázalo, že zvolenie prezidentov bez predošlých skúseností, nie je dobrá cesta. Nechcel odpovedať, či by mal šéf Smeru Robert Fico kandidovať. Kollár zároveň naďalej súhlasí s tým, že Ústava SR by sa mala zmeniť tak, aby ľudia mali možnosť vyjadriť sa v referende aj k otázke skrátenia volebného obdobia.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #Boris Kollár #koronavírus