Kolíkovej kladivo proti hoaxom triafa vedľa

Policajný zbor oceňuje iniciatívu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej urobiť z hoaxov trestný čin, generálny prokurátor Maroš Žilinka ju označil za absurdnú.

06.12.2021 06:00
Mária Kolíková Foto: ,
Mária Kolíková
debata (419)

Trestným činom má byť podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za spravodlivé Slovensko, SaS) aj rozširovanie nepravdivej informácie, ktorá môže vyvolať vážne znepokojenie obyvateľstva alebo ho ovplyvniť pri jeho rozhodovaní o závažných celospoločenských otázkach. Pre niekoho zákon z čias komunistickej diktatúry, pre iného fašistický náhubkový zákon, pre ďalších nutnosť, ktorá mala byť prijatá už dávno. Kým Policajný zbor Kolíkovej iniciatívu oceňuje, generálny prokurátor ju označil za absurdnú.

Maroš Žilinka, šéf Generálnej prokuratúry SR, na rezortný návrh reagoval pomerne stroho. Podľa neho je nový trestný čin šírenia nepravdivej informácie prakticky nedokázateľný.

Súhlasí aj trestný sudca z Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Keďže zákon obsahuje neurčité a ťažko definovateľné pojmy, ktoré by sa dali ľubovoľne ohýbať, Kolíkovej návrh označil za zjavný pokus o zavedenie štátnej cenzúry na iné názory. Dezinformácie sa podľa neho majú porážať v diskusii a nie trestným právom. Podobný názor dokonca prezentovali aj Kolíkovej bývalí spolustraníci, ktorí hovoria o nebezpečnom nápade.

„Je dôležité, aby ľudia dostávali pravdivé informácie, keď sa rozhodujú o závažných otázkach súvisiacich s ich životom a zdravím. Práve preto pri otázkach celospoločenského významu, ktoré môžu mať vážny dosah na životy a zdravie ľudí, máme za to, že je potrebné k tomu uviesť aj samostatnú skutkovú podstatu trestného činu,“ vyhlásila Kolíková pri predstavovaní rozsiahleho návrhu novely Trestného zákona. Účinnosť ministerka navrhuje od 1. júna 2022.

Jej návrh v paragrafe 361 Trestného zákona hovorí, že „kto vyrobí alebo rozširuje nepravdivú informáciu, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu, alebo sa dopustí iného obdobného konania slovne alebo písomne, prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, zvukového záznamu, zvukovo-obrazového záznamu alebo iného záznamu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov“.

Ak takto človek spôsobí veľkú škodu, ťažkú ujmu na zdraví, smrť, alebo za krízovej situácie, môže dostať trest od štyri do desať rokov. Kolíková dokonca chce trestať aj ľudí, ktorí nepravdivú informáciu šíria opakovane z nedbanlivosti. Tí by v prípade schválenia ministerkinho návrhu mohli čeliť trestu odňatia slobody až na jeden rok.

Kolíková tvrdí, že novým trestným činom sa snaží reagovať na čoraz väčší počet výroby a šírenia nepravdivých informácií, ktoré sa „v tomto období vyrábajú a šíria najmä v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a ktoré sú svojím dopadom spôsobilé ohroziť životy a zdravie ľudí“.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Trestný zákon #hoax