Pokračovanie článku: Kolíkovej kladivo proti hoaxom triafa vedľa

Absurdnosť

Úplne iný názor ale má generálny prokurátor. „Nová skutková podstata trestného činu navrhovaná ministerstvom spravodlivosti je pre svoju absurdnosť, neurčitosť a prakticky nedokázateľnosť jej znakov odborne nenáležitá a súčasnému stavu spoločnosti neadekvátna,“ reagoval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Podľa sudcu Šamka má zasa navrhovaná právna úprava viacero slabých miest. Upozorňuje najmä na neurčitosť pojmov ako vyhodnocovanie pravdivosti informácií, ich schopnosť ovplyvniť obyvateľstvo pri rozhodovaní či závažné otázky celospoločenského významu.

„Celá táto časť navrhovaného nového trestného činu je absolútne neurčitá, vágna a celkom určite by takto nemali vyzerať znaky skutkovej podstaty trestného činu, ktoré je následne nutné v trestnom konaní dokazovať,“ zdôraznil Šamko vo svojom príspevku na portáli Právne listy.

Naopak, Kolíkovej iniciatívu víta Policajný zbor, ktorý deklaruje dlhodobú snahu o väčšie postihovanie tvorcov dezinformácií. „Veríme, že zmenou z dielne rezortu ministerstva spravodlivosti bude možné rýchlejšie a efektívnejšie postihovať páchateľov, a tým ďalších potenciálnych demotivovať,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová s tým, že v súčasnosti je väčšina dezinformácií zameraná na pandémiu koronavírusu a očkovanie.

„Príslušníci Policajného zboru analyzujú dezinformácie a hoaxy a v prípade, že niektoré z nich vyhodnotia ako možné podozrenie zo spáchania trestného činu, získané informácie o ich autorovi a o predmete jeho správy zašlú na príslušné oddelenie. Ďalší postup je už potom v kompetencii orgánu činného v trestnom konaní. Aktuálne najrýchlejšou a najefektívnejšou cestou, ako demotivovať ostatných dezinformátorov, je informovanie verejnosti o vykonanej previerke polície pri osobnom styku s autorom dezinformácie,“ uviedla hovorkyňa polície.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Trestný zákon #hoax