Pokračovanie článku: Kolíkovej kladivo proti hoaxom triafa vedľa

Nebola vždy guľatá

Nie všetky informácie sú však také ľahko overiteľné ako historické fakty z nedávnej minulosti. Sudca Šamko v kontraste s Kolíkovej príkladom uvádza vlastný. „Stačí sa pozrieť do histórie a zistíme, že informácia ‚zem je guľatá‘ bola považovaná roky za hoax a tí, čo túto informáciu rozširovali, boli upaľovaní. Až neskôr sa ukázala ako pravdivá. Nie nadarmo sa hovorí, že dnešný hoax môže byť zajtrajšia pravda. Bude potom nasledovať obnova konania a odškodnenie odsúdeného?“ pýta sa Šamko.

V prípade prijatia tejto legislatívy by podľa neho utrpela nielen verejná diskusia, ale aj vedecké bádanie. „Nevytvorí tak potom štát svoju vlastnú skupinu ‚pravdovravných odborníkov‘, ktorým možno veriť, lebo zastávajú správne odborné názory? A ich akékoľvek spochybňovanie bude trestnoprávne sankcionované? Nebude to mať celé za cieľ či následok aj ohrozenie slobodnej odbornej či vedeckej diskusie?“ pýta sa Šamko.

Kolíková priznala, že motivácia jej návrhu pramení v pandémii. „Samozrejme by to bolo aplikovateľné pri téme covidu,“ priznala ministerka. „Ak niekto šíri informáciu, že vakcinácia proti covidu je čipovanie, tak s ohľadom na spôsob šírenia, dosah na ľudí a dôsledky treba vyhodnotiť aj trestnoprávne dôsledky,“ doplnila.

Dosah jej novely ale môže byť podľa kritikov oveľa širší a nebezpečnejší. „Ide o zjavný pokus o zavedenie cenzúry na iné názory, ktoré bude môcť štát prostredníctvom trestného konania označovať za nepravdivé a trestať za ne. Zavedenie tohto trestného činu do praxe bude mať za následok potlačenie diskusie, vymiznutie argumentovania a protiargumento­vania, kriminalizovanie názorov, ktoré nie sú označené ako väčšinové, teda potlačenie slobody prejavu,“ očakáva Šamko.

Kolíková: Som trpezlivá

Aj samotná ministerka si zjavne uvedomuje, že navrhovaná novela obsahuje veľa ťažkých, možno až sporných zmien. „Je pravda, že je tu množstvo tém, ktoré nie sú ľahké. Som veľmi trpezlivý človek a stojí mi za to urobiť maximum pre vysvetlenie všetkého súvisiaceho s touto právnou úpravou, každému, osobitne partnerom v koalícii,“ dodala Kolíková. „Samozrejme, očakávam veľkú debatu, ktorá je namieste. Je dôležité, aby sme sa o takejto vážnej téme rozprávali,“ upozornila ministerka.

Podľa Šamka ale v tomto prípade diskusia nemá veľmi čo priniesť. „Je nutné takýto návrh novej skutkovej podstaty trestného činu dôrazne odmietnuť ako niečo, čo by malo byť každej demokratickej spoločnosti cudzie. Hlúposti, dezinformácie, hoaxy, nech už to nazveme akokoľvek, sa majú porážať v diskusii a nie trestným právom,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Trestný zákon #hoax