Koalícia rokovala o predĺžení lockdownu, SaS by chcela uvoľňovať opatrenia

Koalícia rokovala o predĺžení tzv. lockdownu. Názory partnerov sa rôznia. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) predstavil návrh opatrení, ktorý počíta s jeho predĺžením do 16. decembra a následným postupným uvoľňovaním opatrení.

06.12.2021 13:05 , aktualizované: 17:51
Richard Sulík Foto:
Podpredseda vlády, minister hospodárstva a predseda koaličnej strany SaS Richard Sulík
debata (86)

Hnutie OĽaNO s Lengvarským súhlasí. SaS a Za ľudí žiadajú uvoľnenie opatrení pre ľudí zaočkovaných proti covidu. Sme rodina chce uvoľnenie aj pre testovaných ľudí a volá po kompromise.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) pred rokovaním zdôraznil, že cieľom opatrení je bezpečný návrat očkovaných ľudí do normálneho života. Lengvarského návrh označil za začiatok výhod pre očkovaných. V boji s krízou nového koronavírusu podľa premiéra pomôže najmä výrazné zvýšenie zaočkovanosti.

Video: Eduard Heger pred koaličnou radou.

Video

Expremiér, minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič návrhy odborníkov a ministra Lengvarského podporuje a kritizuje SaS. „SaS vždy bojovala proti názoru odborníkov, vieme, ako to dopadlo a koľko ľudí na to doplatilo. Ja stojím za názorom odborníkov, za konzíliom, za ministrom zdravotníctva, za premiérom Hegerom v tejto veci,“ vyhlásil Matovič. Zdôraznil potrebu zníženia mobility a zvýšenia zaočkovanosti.

Video: Igor Matovič pred koaličnou radou.

Video

Strana SaS mala na koaličnej rade hovoriť o uvoľňovaní opatrení, o otváraní obchodov a prevádzok pre zaočkovaných. Otvoriť mieni aj tému odškodňovania prevádzok dotknutých lockdownom či režimu OTP v dopravných prostriedkoch.

Navrhnúť chcela aj to, aby ministerstvo kultúry v spolupráci s RTVS vysvetľovalo vo vysielaní verejnoprávneho média hoaxy. Strana nemá jednotnú pozíciu na tému povinného očkovania.

Poslanec a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) si myslí, že najsilnejšia vládna strana podporí návrh konzília odborníkov.

Video: Boris Kollár pred koaličnou radou.
Video

Hnutie Sme rodina sa podľa lídra Borisa Kollára zrejme pridá na stranu SaS. „Asi sa pridáme k SaS, aby sme to otvorili a skončili s týmto lockdownom,“ povedal Kollár, ktorý žiada uvoľnenie opatrení nielen pre očkovaných a po prekonaní ochorenia, ale aj pre ľudí s negatívnym testom. Kollár zároveň uviedol, že koalícia musí nájsť kompromisné riešenie.

Názor odborníkov podporuje aj Juraj Šeliga zo strany Za ľudí. Jeho stranícka šéfka Veronika Remišová žiada uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných. Chce tiež, aby sa opatrenie prijali nielen na nasledujúci týždeň, ale minimálne do 9. či 10. januára. Remišová odmieta celoplošný lockdown pre očkovaných i neočkovaných. Podľa Šeligu aj ona podporí názor odborníkov. „Od začiatku hovoríme, že očkovaní majú mať výhodu,“ doplnil Šeliga.

V drvivej väčšine v nemocniciach a na umelej pľúcnej ventilácii podľa slov Remišovej končia starší ako 55 rokov a nezaočkovaní. V prípade obmedzovania prezenčnej výučby na školách skonštatovala, že základné školy treba zatvárať ako posledné a otvárať ich ako prvé.

Kontrola / Opatrenia / Lockdown / Polícia / Čítajte viac Lockdown sa má predĺžiť, očkovaní budú mať od 17. decembra výhody

Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť tzv. lockdown do 16. decembra. Odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu. Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Zníženie mobility je podľa odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia koronavírusu.

Očkovanie / Očkovacie centrum / Vakcína / Čítajte viac Zavedením lockdownu nastal veľký prepad v záujme o očkovanie
86 debata chyba
Viac na túto tému: #Koaličná rada #koronavírus #lockdown