V piatok sa otvoria obchody pre režim OP, školy sa zatvoria

Lockdown pokračuje, potvrdil v utorok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

07.12.2021 11:50 , aktualizované: 16:27
Zákaz vychádzania / Lockdown / Foto:
Dopravná značka zákaz vstupu chodcom a priechod pre chodcov na Ružinovskej ulici počas nočného zákazu vychádzania v Bratislave, marec 2021
debata (492)

V piatok sa otvoria obchody pre režim OP (očkovaní/pre­konaní). Od pondelka 13. decembra prechádza druhý stupeň základných škôl a stredné školy na dištančné vzdelávanie. Naďalej má platiť zákaz vychádzania a núdzový stav. Lengvarský dodal, že ostatné opatrenia majú platiť tak, ako ich avizoval v pondelok.

Zatiaľ sa majú podľa ministra otvárať obchody, gastroprevádzky nie. Služby sa majú uvoľniť od 17. decembra a hotely a cestovný ruch od 25. decembra. „Je možné, že po rokovaniach a diskusiách s odborníkmi to bude o týždeň skôr,“ skonštatoval minister.

Podľa Lengvarského budú situáciu sledovať a ak by sa parametre zhoršovali, budú sa prijímať ďalšie opatrenia. „Stav je teraz krehký, ale po dohode s odborníkmi sme prišli k tomu, že môžeme umožniť ľuďom sa nadýchnuť,“ povedal Lengvarský.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k protipandemickým opatreniam.

Video

Vládna koalícia sa tiež dohodla na hraničnom čísle covidových pacientov v nemocniciach, keď bude môcť minister zdravotníctva zrušiť uvoľnenia protipandemických opatrení. Uviedol to líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič na tlačovom brífingu s tým, že o presnom čísle ešte budú informovať zajtra.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) doplnil, že od piatka sa majú sprístupniť aj bohoslužby v kostoloch v režime OP s obmedzenými kapacitami. Premiér tiež vyzval ľudí, aby opatrenia nezneužívali a neobchádzali. O lockdowne a protipandemických opatreniach v utorok ráno rokovali predsedovia koaličných strán.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podľa SaS je viac slobody pre očkovaných motiváciou

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová doplnila, že druhý stupeň ZŠ a SŠ sa majú vyučovať online formou päť dní. Následne budú vianočné prázdniny. Je to podľa nej kompromis za otvorenie obchodov.

Viac slobody pre zaočkovaných je podľa nej motiváciou dať sa zaočkovať. V tom vidí jediné východisko z pandémie. Verí, že po prázdninách sa školy otvoria, poukázala na vysoké percento zaočkovaných učiteľov i žiakov. „Určite bude snaha, aby tam, kde sú zaočkované školy, kde to funguje, boli prezenčne otvorené tak, ako je nastavený školský automat. To bude SaS s ministrom školstva presadzovať,“ avizovala.

hlas pellegrini Čítajte viac Hlas nesúhlasí s uvoľňovaním opatrení iba pre očkovaných a prekonaných

Podľa poslankyne je na jednej strane veľmi dôležitá epidemická situácia, ale „počúvame aj ľudí v prevádzkach, živnostníkov, ktorí sú už na kraji priepasti a musíme pamätať na ochranu týchto ľudí“.

Na otázku, či SaS podporí predĺženie lockdownu len vtedy, keď budú zvýhodnení očkovaní Zemanová odvetila, že „bude rozhodnuté na vláde“. Za predčasné považuje hovoriť, či sa zakáže cestovanie cez Vianoce k známym či do lyžiarskych stredísk.

„Bude to závisieť aj od toho, ako sa budú ľudia zodpovedne správať. Chcela by som ľudí poprosiť, vírus sa šíri osobným kontaktom najmä so staršími ľuďmi, ktorí nie sú zaočkovaní,“ povedala. Ďalej sa na ľudí obrátila s prosbou, že „ak sa chceme vrátiť do normálnejšieho života“, aby sa dali zaočkovať.

Kontrola / Opatrenia / Lockdown / Polícia / Čítajte viac Lockdown sa má predĺžiť, očkovaní budú mať od 17. decembra výhody

K dohode o návrhu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského k predĺženiu lockdownu a zavedeniu ďalších protipandemických opatrení na rokovaní koaličnej rady v pondelok večer neprišlo. Potvrdila to predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

Cigániková vysvetlila, že z ich pohľadu predĺženie lockdownu nemotivuje k očkovaniu proti covidu, nakoľko toto opatrenie platí pre všetkých obyvateľov bez rozdielu.

Strana Sloboda a Solidarita by ocenila, ak by boli očkovaní ľudia odmenení práve tým, že pre nich zákaz vychádzania platiť nebude. Šéfka zdravotníckeho výboru nevylúčila, že do stredajšieho rokovania vlády sa ešte koaliční partneri dohodnú na nejakom kompromise Lengvarského návrhu.

Očkovanie / Očkovacie centrum / Vakcína / Čítajte viac Zavedením lockdownu nastal veľký prepad v záujme o očkovanie
492 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #koronavírus #lockdown