Najvyšší súd nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na Kováčika a Košča

Najvyšší súd nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a podnikateľa Petra Košča v prípade, kde sú obvinení z korupcie.

07.12.2021 15:36 , aktualizované: 17:00
kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na súde v Pezinku
debata (10)

„ŠTS je názorom Najvyššieho súdu viazaný, a teda musí o obžalobe konať,“ doplnila.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odmietol obžalobu 2. novembra pre závažné procesné chyby a vec vrátil prokurátorovi. Obhajca Dušana K. Erik Magál ešte skôr spresnil, že ŠTS obžalobu odmietol okrem iného aj preto, lebo Generálna prokuratúra SR nerozhodla o návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Magál v utorok pre TASR uviedol, že zatiaľ nemá doručené rozhodnutie NS SR. „Nemám vedomosť o konkrétnych dôvodoch, ktoré boli v tomto doručení uvedené. Po oboznámení sa s týmto rozhodnutím zvážime ďalšie právne kroky,“ povedal.

„Čo sa týka paragrafu 363 a podaného návrhu, už uplynula lehota na rozhodnutie,“ dodal s tým, že rozhodovanie o tomto návrhu neprichádza do úvahy ani z dôvodu, že konanie je už v súdnom štádiu.

Magál komentoval aj nedávne odmietnutie sťažnosti bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Ústavným súdom (ÚS) SR proti väzobným rozhodnutiam Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a NS SR z mája tohto roku. „Rozhodnutie ÚS SR je zaujímavé v tom, že obhajobe dalo za pravdu, že uznesenie o väzbe bolo v prevažnej miere nedostatočne odôvodnené,“ podotkol Magál. Napadnuté uznesenia však ÚS SR podľa jeho slov nepovažoval za ústavne nekonformné, mal výhrady len k ich odôvodneniam.

kováčik Čítajte viac Ústavný súd odmietol Kováčikovu sťažnosť na jeho väzbu
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Dušan Kováčik #Peter Koščo