Heger zhrnul nové opatrenia. Od soboty sa otvárajú vleky

"Dohody dnes majú cenu. Hádky a konflikty spoločnosť už unavujú," konštatuje premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti. Zhrnul, na akých nových opatreniach sa koalícia dohodla. Na tlačovej konferencii na pôde Národnej rady však neprezentoval spolu s troma ministrami - dvaja za OĽaNO, jedna za stranu Za ľudí, a šéfku poslaneckého klubu SaS, všetky opatrenia.

07.12.2021 23:05
heger matovič lengvarský Foto: ,
Igor Matovič, Eduard Heger a Vladimír Lengvarský
debata (252)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vládna koalícia sa dohodla, že od piatku 10. decembra:

  • sa otvoria obchody a kostoly v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Počet zákazníkov bude obmedzení metrami štvorcovými,
  • v MHD a vlakoch bude platiť režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní).

Od soboty 11. decembra sa otvoria lyžiarske vleky v režime OP.

Od pondelka 13. decembra prechádzajú žiaci druhého stupňa základných a stredných škôl na dištančné vyučovanie.

Od 25. decembra budú môcť do hotelových chodiť hostia v režime OP, ktorí však budú musieť mať test. Pre hostí budú otvorené aj hotelové reštaurácie.

Na tlačovej konferencii koalícia akosi „pozabudla“ povedať, že sa zmenil termín otvárania vlekov. Tie totiž – podľa pôvodného návrhu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), mali byť otvorené v režime OP až od 25. januára.

Zástupcovia hnutia Sme rodina neboli na tlačovke, hoci bola na pôde parlamentu. Najmä premiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) šéfovi tohto hnutia a predsedovi Národnej rady Borisovi Kollárovi ďakovali, že pristúpil na túto dohodu.

Okrem toho sa koalícia dohodla, že ľudia nad 60 rokov dostanú za očkovanie peniaze v hotovosti. Tí zodpovednejší, ktorí absolvovali alebo absolvujú v krátkom čase aj tretiu dávku, tri stovky. Kto sa do Vianoc minimálne objedná na očkovanie, môže v januári dostať dvesto eur.

Najnovšie sa zruší aj testovanie detí do dvanásť rokov, budú mať status rodiča.

VIDEO: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k protipandemickým opatreniam.
Video

Ako pripomenul Heger, zostáva v platnosti lockdown a zákaz vychádzania. „Dnes sú najohrozenejšou skupinou nezaočkovaní a musia strpieť viac nepohody. Je to v prvom rade v ich záujme,“ vysvetľuje predseda vlády.

Poďakoval koaličným partnerom, že „sa dokážu navzájom počúvať“ a nezabudol vyzvať opozíciu, aby „prestala štvať ľudí proti vláde, ale bojovala po boku vlády proti pandémii“.

Koalícia na dohode pracovala už niekoľko dní. Cez víkend Konzílium odborníkov žiadalo predĺžiť lockdown a sprísniť niektoré opatrenia. V pondelok šiel Lengvarský na koaličnú radu s návrhom opatrení, ktoré by mali platiť až do 9. januára. Nakoniec sa partneri dohodli až v utorok na pôde parlamentu.

Zákaz vychádzania / Lockdown / Čítajte viac V piatok sa otvoria obchody pre režim OP, školy sa zatvoria

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #lockdown