Švédi bez lockdownu, ale prísnejšie. Pfizer si trúfa na omikron

Škandinávske krajiny, ktoré doteraz mali v boji s pandémiou dobré výsledky, tiež sprísňujú opatrenia. Dánov znepokojuje omikron, šíri sa po krajine.

08.12.2021 06:15 , aktualizované: 23:07
koronavírus, Nemecko Foto: ,
Policajti prechádzajú okolo ľudí, ktorí v pondelok 6. decembra 2021 stoja v rade pred očkovacím centrom, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu v nemeckom Düsseldorfe.
debata (119)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:07 Dánska vláda už o pár dní zatvorí školy, obmedzí nočný život a vyzýva občanov, aby pracovali z domu. Nové opatrenia, ktoré v stredu večer oznámila premiérka Mette Frederiksenová, majú za cieľ zastaviť nárast počtu nových prípadov koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Stále si myslíme, že je možné udržať veľkú časť dánskej spoločnosti v normálnom režime vďaka vysokej zaočkovanosti,“ povedala Frederiksenová. Zároveň však dodala, že úrady predĺžia vianočné školské prázdniny, ktoré sa začnú od 15. decembra. Bary a reštaurácie budú zatvorené od piatkovej polnoci.

Dánska premiérka tvrdí, že nejde o lockdown, píše agentúra DPA. Frederiksenová však občanov poprosila, aby obmedzili mobilitu a zrušili plánované vianočné večierky. Krajina uvoľnila opatrenia naposledy v septembri. V uplynulých týždňoch však prudko vzrástol počet nových prípadov covidu. Dánsko hlási viac ako 6000 nových infekcií denne. Okrem toho tamojšie úrady doteraz zaregistrovali 577 prípadov nového variantu omikron.

22:05 Vedenie poľskej metropoly Varšava v stredu oznámilo, že v mestských zdravotníckych zariadeniach je nedostatok pľúcnych ventilátorov pre pacientov s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Poľsko má jednu z najnižších mier zaočkovanosti v rámci EÚ a bojuje s vysokým počtom prípadov nákazy koronavírusom, pripomína AFP.

„Podľa počtov, ktoré sme dnes dostali, nebol pre pacientov s COVID-19 k dispozícii jediný voľný ventilátor,“ uviedla hovorkyňa varšavskej radnice Marzena Wojewodzka. „Toto je samozrejme znepokojujúci znak… Tiež sme stále svedkami toho, že väčšina týchto pacientov nie je zaočkovaná,“ povedala Wojewodzka pre AFP. Ako spresnila, deväť ventilátorov museli získať z iných oddelení, pretože 104 takýchto zariadení, ktoré boli pre pacientov s koronavírusom k dispozícii, nestačilo. Zároveň poznamenala, že sa to týka len mestských nemocníc, keďže údaje z univerzitných či vládnych zdravotníckych zariadení v hlavnom meste neboli k dispozícii.

Poľsko je v súčasnosti 20. najhoršie postihnutou krajinou vzhľadom na počet prípadov koronavírusu v porovnaní s jeho populáciou, uvádza na základe svojho prieskumu agentúra AFP. Miera incidencie za posledný týždeň predstavovala 433,3 prípadov na 100 000 obyvateľov. Poľské ministerstvo zdravotníctva v stredu informovalo, že v krajine zaznamenali 28 542 nových prípadov a 592 ďalších úmrtí spojených s koronavírusom. Poľsko má 38 miliónov obyvateľov.

21:13 Britská vláda pre nárast prípadov koronavírusového variantu omikron sprísňuje niektoré pandemické opatrenia a od pondelka opätovne nariaďuje prácu z domu. Oznámil to v stredu britský premiér Boris Johnson. Premiér tieto nové opatrenia označil za „plán B“ na porazenie covidu počas zimy. Už od piatku bude povinné nosenie rúšok na väčšine verejných miest vrátane divadiel a kín.

Od pondelka 13. decembra vláda opätovne v Anglicku nariaďuje prácu z domu ľuďom, ktorí na to majú podmienky. „Obmedzením svojich kontaktov na pracovisku spomalíte prenos nákazy,“ povedal premiér.

Od budúceho týždňa bude na vstup do nočných klubov a na podujatia s hromadnou účasťou potrebný certifikát potvrdzujúci očkovanie alebo negatívny test (NHS Covid pass). Poradca britskej vlády, epidemiológ Chris Whitty, upozornil, že počet prípadov variantu omikron prudko narastá. Opatrenia v rámci plánu B majú podľa jeho slov toto šírenie spomaliť.

19:45 Všetky opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou majú za cieľ odľahčiť nemocnice. Polícia v uliciach ich dodržiavanie kontroluje, boli udelené pokuty aj začaté trestné konania. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Ľudia najčastejšie nerešpektujú povinnosť nosiť rúško, zákaz vychádzania či porušujú nariadenú karanténu. „Posilňujeme kontroly aj na hraniciach. Máme tam zavedený interný policajný semafor,“ priblížil dočasný policajný prezident Štefan Hamran.

Sily a prostriedky Policajného zboru sa však viac sústredia vo vnútri krajiny. „Kontroly zatiaľ považujeme za dostatočné,“ uviedol Hamran. Mikulec aj dočasný policajný prezident sú si vedomí, že ľudia sa snažia opatrenia obchádzať. „Keď zistíme, že ľudia políciu klamú, pristúpime k pokutám,“ dodal Hamran.

18:47 Rakúsko v stredu pre pandémiu koronavírusu zrušilo tradičný ples vo Viedenskej štátnej opere, plánovaný na február 2022, oznámila vláda. K zrušeniu známeho podujatia dochádza už druhý rok po sebe, informovala agentúra AFP. „Dodržanie dátumu 24. februára 2022 by vyslalo "zlý signál“ v období, keď sa krajina len túto nedeľu začne dostávať z čiastočného lockdownu, spresnila rakúska štátna tajomníčka pre kultúru Andrea Mayerová.

Ples, ktorý je významným podujatím v kultúrnom kalendári Rakúska a zúčastňuje sa na ňom politická a ekonomická elita krajiny i zahraničné celebrity, zrušili kvôli pandémii COVID-19 aj vlani, pripomína AFP. Predtým bolo podujatie odvolané len v roku 1991 počas vojny v Perzskom zálive. Ples v opere zvyčajne priláka tisícky hostí, pričom vstupenka stojí od 315 do 23 000 eur, uvádza sa na webovej stránke Viedenskej štátnej opery.

18:11 Je namieste, aby vláda uvažovala o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková to uviedla po stredajšom rokovaní vlády. Tvrdí, že ide o vážne politické rozhodnutie, ale z právneho hľadiska nevidí v zavedení tejto povinnosti problém.

„Návrh zákona mám v zásuvke, za určitých okolností by vedel vytvoriť priestor na povinné očkovanie,“ povedala s tým, že ide o jej osobný názor. Doplnila, že aj dnes štát „núti ľudí, aby sa v kategórii viacerých chorôb povinne očkovali“. V súvislosti s odškodňovaním osôb po nežiaducich účinkoch vakcín preferuje zavedenie jednoduchej odškodňovacej schémy. „S ministrom zdravotníctva sme sa dohodli, že sa o tom budeme rozprávať,“ dodala.

Vláda Kolíkovú a šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) zaviazala k vypracovaniu právnej analýzy o možnostiach zavedenia povinného očkovania. „Výsledkom právnej analýzy bude, v akých formách a rozsahu by bolo možné zaviesť povinné očkovanie,“ podotkla ministerka.

16:20 Od piatka 10. decembra sa otvoria všetky obchody pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 a tých, ktorí toto ochorenie prekonali. Uviedol to minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) v rámci tlačovej konferencie po stredajšom rokovaní vlády, ktorá tieto opatrenia schválila. Všetky schválené opatrenia budú platné do 9. januára 2022.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Vláda schválila nové opatrenia, návštevy počas Vianoc nebudú povolené

15:37 V európskom regióne nastal minulý týždeň mierny pokles počtu prípadov ochorenia COVID-19 i súvisiacich úmrtí. Ako v pravidelnej týždennej správe o pandémii uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), zlepšenie v tomto regióne nastalo po tom, ako niekoľko týždňov po sebe Európa zaznamenávala nárast infekcií i úmrtí.

WHO taktiež uviedla, že podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) k pondelku identifikovali v 18 krajinách Európskej únie dovedna 212 prípadov omikron variantu koronavírusu, pričom všetci nakazení boli bez príznakov alebo s miernym priebehom ochorenia COVID-19.

V európskom regióne, ktorý v rámci rozdelenia WHO zahŕňa i krajiny Strednej Ázie, minulý týždeň klesol počet nových prípadov o 2 % na viac ako 2,6 milióna potvrdených infekcií. Najviac nových prípadov bolo v Nemecku a Veľkej Británii. Úmrtia počas ostatného týždňa v Európe kresli o 3 % v porovnaní s týždňom predtým. Ako uviedla WHO, nárast počtu prípadov koronavírusu v Európe stúpal nepretržite od polovice októbra.

Celosvetovo sa počet nových infikovaných „ustálil“ na úrovni viac ako 4 milióny potvrdených prípadov, i keď v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpol počet obetí koronavírusu o 10 %.

15:21 Situácia vo Fakultnej nemocnici Trenčín je stále veľmi vážna. Je v nej hospitalizovaných okolo 120 ľudí s koronavírusom. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Tomáš Janík. „Ostatné oddelenia sú paralyzované, pretože sme museli reprofilizovať množstvo lôžok, personál je unavený. Napriek tomu nemocnica stále plní svoju primárnu úlohu, ktorou je poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ priblížil Janík.

Ako dodal, 82 percent pacientov s covidom nie je plne zaočkovaných. Z pacientov, ktorí sú na pľúcnej ventilácii, nie je zaočkovaný ani jeden. Na červenom ARO oddelení nie je voľná ani jedna pľúcna ventilácia.

Podľa vedúcej odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Eleny Štefíkovej všetky tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy (Bojnice, Považská Bystrica, Myjava) poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

„Situácia s pacientmi s ochorením Covid-19 je mimoriadne vážna. Jedinou cestou, ako sa z nej dostať, je vakcinácia. Momentálna zaočkovanosť je v kraji 48 percent, hranica, keď by mala byť vybudovaná kolektívna imunita, je asi 80 percent,“ pripomenula. Zdôraznila, že samospráva opäť otvorila veľkokapacitné očkovacie centrum na trenčianskom výstavisku, ľudia sa však môžu dať zaočkovať aj v ďalších 11 očkovacích centrách v celom kraji. (tasr)

14:29 Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer uviedla, že posilňujúca dávka jej vakcíny proti koronavírusu pravdepodobne poskytuje ochranu aj pred novým variantom koronavírusu omikron. Firma Pfizer a jej partnerská spoločnosť BioNTech v stredu uviedli, že podľa laboratórnych testov posilňujúca dávka zvyšuje úroveň protilátok proti variantu omikron 25-násobne. Tieto predbežné laboratórne údaje však ešte nie sú vedecky recenzované.

Úroveň protilátok naznačuje, ako výrazne môže vakcína predchádzať infekcii, ale protilátky sú len jednou vrstvou systému imunitnej obrany. „Hoci dve dávky vakcíny pravdepodobne poskytujú ochranu pred vážnym ochorením spôsobeným variantom omikron, z týchto predbežných dát je jasné, že ochrana sa maximalizuje treťou dávkou našej vakcíny," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla. Firmy Pfizer a BioNTech však už pracujú aj na vytvorení vakcíny zacielenej konkrétne proti variantu omikron, ak bude potrebná.

14:05 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský má spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou preveriť prípadnú finančnú spoluúčasť nezaočkovaných na liečbe koronavírusu. Teda to, že by si mal nezaočkovaný pacient liečbu hradiť z vlastného vrecka.

Právnici tvrdia, že legislatívne to možné je a podľa Jozefa Glasu z Ústavu zdravotníckej etiky Fakulty ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity by ťarcha spoluúčasti nemala byť len na pacientovi, no i na tom, kto ho od očkovania odhováral.

Korona / Pacient / Hospitalizácia / Čítajte viac Spoluúčasť na liečbe? Nech platí aj ten, čo odhováral od očkovania

13:35 V Českej republike zistili druhý prípad nákazy variantom koronavírusu omikron. Potvrdila to v stredu hovorkyňa Krajskej hygienickej stanice v Liberci. V rodine 60-ročnej ženy z Liberca, u ktorej na konci novembra potvrdili infekciu omikronom, sa objavil ďalší príbuzný s rovnakým variantom vírusu. „Je to druhý prípad potvrdeného omikronu, ide o úzky kontakt prvej nakazenej osoby. Od začiatku bola táto osoba v karanténe, takže z toho nijaké ďalšie kontakty nevyplývajú," povedala hovorkyňa Krajskej hygienickej stanice v Liberci Zuzana Balašová. Hovorca libereckej nemocnice spresnil, že druhý nakazený je s najväčšou pravdepodobnosťou muž. Informuje o tom portál TN.cz.

Druhý prípad nákazy omikronom v Česku na mikroblogovacej sieti Twitter potvrdil aj minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch (za ANO). „Prosím, buďte opatrní a dodržiavajte ochranné opatrenia," vyzval občanov na záver svojho príspevku.

Prvú nákazu variantom omikron v ČR definitívne potvrdili 29. novembra. Ide o ženu pochádzajúcu z Liberca, ktorá sa vraj vrátila domov z dovolenky v Namíbii, na ktorej bola spolu s manželom.

12:20 V Poľsku počas uplynulých 24 hodín pribudlo 28 542 nových prípadov nákazy koronavírusom a 592 úmrtí pacientov s COVIDOM-19, čo je najvyšší počet od 28. apríla. Uviedla to na svojom webe televízia TVN 24 s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. O týždeň skôr bolo nových prípadov 29 064, teda terajší pokles o 522 prípadov nedosahuje ani dva percentá, dodala.

V krajine s približne 38 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 3,7 milióna ľudí, z ktorých 86 796 nákaze podľahlo.

Z 30 423 lôžok vyhradených pre pacientov s covidom je obsadených 23 453 a z 2 753 pľúcnych ventilátorov sa momentálne využíva 2 026.

Ministerstvo zdravotníctva v utorok ohlásilo sprísnenie protinákazových obmedzení počas vianočných sviatkov a minister Adam Niedzielski ohlásil aj povinné očkovanie zdravotníkov, pedagógov a príslušníkov uniformovaných zložiek od 1. marca. Za veľmi znepokojujúcu označil skutočnosť, že už poldruha týždňa sa priemerný denný prírastok nových prípadov drží nad 23 000, čo po príchode nového variantu omikron núti štát „prijať rozhodné opatrenia“.

„Vláda vypovie vojnu neočkovaným,“ napísal server Onet o chystaných opatreniach, ktoré prakticky pošlú neočkovaných do izolácie tým, že im znemožnia návštevy kostolov, reštaurácií, nákupných stredísk, koncertov či športovísk. K obratu od doterajšej „alibistickej“ politiky k nátlaku na neočkovaných prinútili vládnu stranu podľa serveru výsledky potichu objednaných prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých väčšina Poliakov podporuje povinné covidové pasy.

12:13 V levočskej nemocnici pomáhajú v boji s novým koronavírusom aj dobrovoľní hasiči. Tí nedávno spolupracovali pri dezinfekcii interiérových priestorov i exteriéru jednotlivých oddelení.

„Vytvorenie bezpečného prostredia pre pacientov a zamestnancov v našej nemocnici je najvyššou prioritou, obzvlášť počas tejto pandémie,“ uviedla koordinátorka Ingrid Dzurňáková. Členovia dobrovoľného hasičského zboru vykonávajú povinnosti spojené s fungovaním bez nároku na odmenu a vo svojom voľnom čase.

Materiálno-technické vybavenie výjazdovej jednotky vrátane dezinfekčných prostriedkov zabezpečilo na svoje náklady mesto Levoča. „Vnímame to ako ústretový krok prospešný obyvateľom nášho mesta, ako aj pacientom hospitalizovaným v levočskej nemocnici,“ skonštatoval referent krízového riadenia Rastislav Horbaľ.

Riaditeľ levočskej nemocnice František Lešundák dodal, že aj takouto formou bojujú s ochorením a dobrovoľným hasičom vyjadril vďaku. „Takto nám už pomohli aj v prvej a druhej vlne. Veríme, že spoločnými silami dokážeme čeliť a úspešne zvládnuť boj s novým koronavírusom­.“ (tasr)

12:03 Štátny ústav pre kontrolu liečiv uvádza, že pre schopnosť regulovať procesy v rámci imunitného systému majú monoklonálne protilátky potenciál aj pri liečbe koronavírusu. Pri podaní v skorom štádiu infekcie covidom majú tieto protilátky schopnosť naviazať sa na spike proteín, ktorý koronavírus používa na vstup do buniek ľudského tela, čím mu znemožnia bunky napadnúť.

Za objav princípu, na ktorom je založená produkcia monoklonálnych protilátok, bola v roku 1984 udelená Nobelova cena.

Korona / Covid / Zdravotník / Hospitalizácia / Nemocnica / Čítajte viac ŠÚKL: Monoklonálne látky našli svoje uplatnenie pri liečbe covidu

11:48 Národné centrum zdravotníckych informácií zmenilo metodiku zberu dát v súvislosti s očkovaním proti covidu s čím súvisí aj rozdiel v počte aplikovaných vakcín za posledné dni.

„Nový zdroj údajov obsahuje individuálne záznamy o očkovaných osobách a presnejšie opisuje skutočnosť, ako doteraz používaný agregovaný zdroj údajov. Vzhľadom na zmeny metodiky zdroja údajov ohľadom očkovania preto dodatočne upozorňujeme verejnosť na rozdiel počtu aplikovaných vakcín prezentovaných za posledné dni, ktoré počnúc dnešným dňom bude jednotné,” uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

11:38 Karikatúra 08.12.2021 (Gašparec)

GAŠPAREC, 08.12.2021
Igor Matovič Čítajte viac Matovič núka namiesto očkovacích poukazov tristo eur v hotovosti

11:35 V Trebišove sa pre epidemiologickú situáciu a obmedzenia neuskutočnia vianočné trhy, mesto neplánuje ani silvestrovské oslavy a ohňostroj. „Keďže je na území SR opätovne vyhlásený núdzový stav a s ním spojené obmedzenia, nepredpokladáme, že v najbližších dňoch dôjde k výraznému zlepšeniu situácie, preto sa Vianočné trhy v Trebišove neuskutočnia,“ potvrdila v stredu hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

„Z dôvodu prepuknutia tretej vlny pandémie nového koronavírusu, jej zhoršujúceho stavu a takisto vládou schválených prísnejších opatrení, ktoré majú za cieľ znížiť mobilitu, mesto Trebišov neplánuje organizovať v tomto roku žiadne silvestrovské oslavy,“ informovala ďalej hovorkyňa radnice.

11:21 Ministri za OĽaNO Jaroslav Naď a Roman Mikulec veria, že na stredajšom rokovaní vlády nepríde k prekvapeniam pri schvaľovaní protipandemických opatrení, ktoré by výrazne pozmenili predbežnú dohodu, koalíciou deklarovanú v utorok.

Na rokovanie prišiel v sprievode vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča aj predseda parlamentu Boris Kollár. Popri novinároch prešli bez slova. Minister práce Milan Krajniak povedal, že Kollárov príchod neznamená pokračovanie koaličnej rady.

Opatrenia / Obchod / Očkovanie / Čítajte viac Ministri za OĽaNO veria, že pri rokovaní o opatreniach nebudú prekvapenia

10:35 Na boj s pandémiou je aktuálne nasadených 595 profesionálnych vojakov. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval pred rokovaním vlády. Doplnil, že približne 400 vojakov je v nemocniciach, okolo 150 na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a zvyšok pomáha Policajnému zboru.

„Aktuálne sa sústredíme na nemocnice, lebo tam je veľká požiadavka, ale nie je problém zvýšiť aj počet príslušníkov Ozbrojených síl SR v prospech Policajného zboru,“ vysvetlil minister s tým, že čísla nasadených vojakov sa každý deň spresňujú podľa aktuálnych potrieb. (tasr)

10:06 Za utorok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 9 425 nových prípadov koronavírusu pri 26 081 vykonaných testoch, pozitivita PCR testovania dosiahla 36,2 percenta. Pribudlo 91 úmrtí na covid, celkový počet obetí epidémie stúpol na 15 095. Počet hospitalizácií mierne klesol, NCZI uvádza, že za predchádzajúci deň nebol nikto zaočkovaný proti covidu.

Ag. test / Korona / Testovanie / Čítajte viac Pribudlo 91 úmrtí, testovanie odhalilo ďalších vyše 9-tisíc nakazených

10:22 Nemecko hlásilo v stredu najvyšší počet obetí koronavírusu od 12. februára – za uplynulých 24 hodín pribudlo 527 obetí na životoch. Vyplýva to z údajov, ktoré Inštitútu Roberta Kocha (RKI) dodali zdravotnícke úrady v spolkovej republike.

Momentálne je počet úmrtí v dôsledku ochorenia výrazne nižší, než bol na vrchole druhej vlny pandémie koncom vlaňajška, a to i napriek tomu, že v súčasnosti evidujú v Nemecku omnoho viac infikovaných než vlani. Odborníci to pripisujú pozitívnym účinkom očkovania, ktoré účinne chráni pred ťažkým priebehom choroby.

V Nemecku za utorok pribudlo 69.601 nakazených – o 2415 viac než v rovnaký deň pred týždňom. Hodnota sedemdňovej incidencie nákazy klesla z utorňajších 432 na 427 na 100-tisíc obyvateľov. (rki, dpa, tasr)

8:23 V Česku pribudlo za utorok 19 482 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 4 042 menej než deň predtým. Je to zároveň šiesty raz za sebou, čo je počet novoinfikovaných nižší, než bol týždeň dozadu. Informoval o tom v stredu ráno spravodajský server novinky.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva.

V Českej republike zaznamenali i mierny pokles počtu hospitalizovaných pacientov s covidom. Aktuálne je v nemocniciach 6670 ľudí s koronavírusom, z toho 1 040 je vo vážnom stave. Oproti údajom za rovnaký deň z minulého týždňa klesol celkový počet osôb s covidom v nemocniciach o 331 a počet ťažkých prípadov sa znížil o 77.

Takisto poklesla hodnota sedemdňovej incidencie – na 100-tisíc obyvateľov evidujú v krajine 1025 nakazených. Je to najmenej za viac než dva týždne. Naďalej sú najviac zasiahnuté oblasti na východe Česka, a to konkrétne moravské kraje Zlínsky, Olomoucky a Vysočina. (novinky.cz, mzcr.cz, tasr)

7:06 Fínska premiérka Sanna Marinová sa verejne ospravedlnila za možné porušenie protipandemických opatrení. Novinári ju totiž vyfotografovali, ako sa s priateľmi zabáva v nočnom klube do skorých ranných hodín, hoci si bola vedomá, že krátko predtým bola v kontakte s osobou s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus.

Marinová (36) sa v pondelok ospravedlnila po tom, ako fínske bulvárne periodikum Seiska zverejnilo fotografie, na ktorých je vidieť, ako s priateľmi tancuje v jednom z helsinských klubov takmer do 4.00 h. Pritom iba niekoľko hodín predtým bol fínsky minister zahraničných vecí a jej kolega Pekka Haavisto pozitívne testovaný na covid. (theguardian.com, seiska.fi, tasr)

6:15 Švédsko opätovne zavedie viacero opatrení, ktoré by mali v krajine pomôcť spomaliť šírenie nového koronavírusu. Ide napríklad o nosenie rúšok vo verejnej doprave, dodržiavanie rozstupov či prácu z domu. S odvolaním na utorňajšie vyhlásenie tamojšej vlády o tom informoval denník The Guardian.

„Vidíme, že vírus sa šíri rýchlejšie, avšak ide zatiaľ o nízke čísla,“ uviedla švédska premiérka Magdalena Anderssonová. „Musíme spolupracovať, aby sa situácia nezhoršila, preto dnes predstavujeme ďalšie preventívne opatrenia,“ dodala.

Ďalšia škandinávska krajina – Dánsko zápasí s rýchlym šírením nového koronavírusového variantu omikron. Podľa dánskych úradov sa už rozšírila naprieč celou krajinou, doteraz sa tam potvrdilo 398 prípadov.

Koronavírus sa novo preukázal aj u dánskeho ministra zdravotníctva Magnusa Heunickeho, zatiaľ nie je jasné, či ide u neho o varinate omikron. Teraz je v samoizolácii v hotelovej izbe v Bruseli. Mal pozitívny antigénny aj PCR test v utorok skoro ráno pred spoločným konaním únijných ministrov zdravotníctva; stretnutí sa preto nezúčastnil. Na facebooku minister napísal, že sa nakazil napriek dvom dávkam vakcíny, a že choroba má len ľahký priebeh.

Vo Fínsku teraz čelí kritike premiérka Sanna Marinová, ktorá bola počas víkendu na diskotéke, hoci sa predtým stretla s pozitívne testovanou kolegyňou. Tridsaťšesťročná Marinová sa za svoje správanie ospravedlnila a uviedla, že ju jej okolie mylne informovalo, že do izolácie ísť nemusí. Vo Fínsku, ktoré má 5,5 milióna obyvateľov, v pondelok podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa padol rekord v počte novo nakazených. Pozitívny test malo 3 412 ľudí.

Nórska vláda už v pondelok ohlásila ďalšie obmedzenia, ktoré majú spomaliť šírenie choroby COVID-19. Dôvodom je blížiace sa naplnenie kapacity nórskych nemocníc a tiež testovacích centier. Vláda chce obmedziť najmä kontakt medzi ľuďmi. „Budú to opatrenia, ktoré pocítime v našom každodennom živote,“ uviedla nórska ministerka zdravotníctva Ingvild Kjerkolová v rozhovore so stanicou NRK.

Ako uvádza švédska verzia portálu The Local, na základe ohlásených opatrení, ktoré začnú platiť od stredy, by švédski zamestnávatelia mali svojim zamestnancom umožniť čo najviac pracovať z domu. Výučba na školách a univerzitách môže stále prebiehať prezenčne, avšak nemalo by v nich dochádzať k zhromažďovaniu veľkého počtu osôb. Reštaurácie a bary by zas mali zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch nezhromažďovalo nadmerné množstvo ľudí. Vláda okrem toho žiada občanov, aby si v prostriedkoch verejnej dopravy prekrývali horné dýchacie cesty a na verejnosti dodržiavali rozstupy.

Ak dôjde k zhoršeniu epidemickej situácie a zvýšeniu náporu na nemocnice, vláda prijme ďalšie opatrenia.

Od minulej stredy vo Švédsku platí povinnosť preukazovať sa covidpasom pri vstupe na verejné zhromaždenia a podujatia organizované vo vnútorných priestoroch, na ktorých bude viac ako 100 ľudí.

Švédska vláda v súvislosti s pandémiou COVID-19 nikdy nezaviedla lockdown a spoliehala sa prevažne len na odporúčania pre verejnosť. Hoci Švédsko na rozdiel od mnohých krajín počas pandémie neprijalo tvrdé reštriktívne opatrenia, zaznamenalo nižší počet úmrtí ako väčšina európskych štátov, avšak vyšší než iné škandinávske krajiny.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus