Obžalobu na Výboha podali napriek závažným pochybeniam, tvrdí jeho obhajoba

Obžalobný návrh na Miroslava Výboha podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry napriek závažným pochybeniam a nedostatkom. Uviedol to obhajca podnikateľa Ladislav Smejkal.

08.12.2021 12:24
Miroslav Výboh Foto:
Podnikateľ Miroslav Výboh
debata (3)

Tvrdenie Úradu špeciálnej prokuratúry, že obhajoba nereagovala viac ako dva mesiace na návrh vyšetrovateľky zrealizovať výsluch prostredníctvom videokonferencie, považuje za klamstvo.

Smejkal podotkol, že vyšetrovateľka najskôr odmietla ich pôvodný návrh na vykonanie výsluchu cez telemost. Neskôr však mala podľa jeho slov sama navrhnúť takýto výsluch, na čo obhajoba zareagovala poslaním návrhov termínov a miesta výsluchu.

„Nie je pravdivé tvrdenie Úradu špeciálnej prokuratúry, že sme na žiadosť NAKA nereagovali viac ako dva mesiace,“ vyhlásil advokát. Hovorí, že žiadosť o výsluch cez telemost nepodali po skončení vyšetrovania, ako tvrdí prokuratúra.

Smejkal poukázal na to, že Miroslav Výboh je už viac ako desať rokov rezidentom iného štátu a dlhodobo sa zdržuje a podniká predovšetkým v zahraničí. Kritizuje, že bola obžaloba podaná napriek pochybeniam a nedostatkom.

„Do dnešného dňa sme neboli od orgánov činných v trestnom konaní vyrozumení o tom, ako sa vysporiadali s našimi ďalšími návrhmi, tak ako im to prikazuje Trestný poriadok,“ podotkol.

Podnikateľ Miroslav Výboh je obvinený v rámci akcie Mýtnik III z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku, podnikateľ vznesené obvinenia odmieta. V prvej polovici augusta bol na neho vydaný medzinárodný a európsky zatykač.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 23. novembra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na podnikateľa obžalobu. Korupčná kauza Mýtnik sa týka utajovaných zmlúv na finančnej správe za niekoľko desiatok miliónov eur. Vyšetrovateľ NAKA obvinil v auguste v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Výboh