V hlavnom meste pre husté sneženie platí kalamitný stav

Pre dlhotrvajúce husté sneženie je kalamitný stav v celej Bratislave. Vyhlásil to starosta Ružinova Martin Chren s tým, že neustále sneženie už nedovoľuje udržiavať všetky cesty a chodníky zjazdné a schodné.

09.12.2021 08:12 , aktualizované: 18:26
počasie, sneh, Foto: ,
debata (100)

„Sneží tak husto, že keď niekde odhrabeme a posypeme, trvá len asi pol hodinu, kým je zasnežené rovnako,“ poznamenal.

Na Kulíškovej a vo vnútrobloku Miletičova už evidujú aj padnuté veľké konáre zo stromov pod náporom snehu. Viacerí starostovia vyzvali ľudí, aby radšej zostali doma, prípadne sa vyhýbali miestam pod stromami.

Situácia dospela podľa starostu Ružinova do stavu, keď aj ostatné komunálne podniky v Bratislave sťahujú z terénu väčšinu pracovníkov odhŕňajúcich chodníky. „Po prvé, ich práca nemá zmysel, odhrnutý chodník je do 20 minút opäť zasnežený. Po druhé, potrebujeme ich, aby načerpali sily, lebo podvečer a v noci, keď má prestať snežiť, znovu nastúpia a budú čistiť celú noc, aby bola situácia aspoň v piatok (10. 12.) ráno v poriadku a hlavne, aby sme zabránili zľadovateniu počas nočných mrazov,“ uviedol ružinovský starosta s tým, že v Bratislave je oficiálne kalamita.

Video: Zasnežená Bratislava.

Video

Sneženie komplikuje dopravu v Bratislave od štvrtkového rána. Magistrát žiada obyvateľov, aby odložili nevyhnutné presuny po meste autom. V hlavnom meste došlo aj viacerým dopravným nehodám. Bratislavský Dopravný podnik hlásil výpadky niektorých liniek. Mestská hromadná doprava meškala okolo tridsať minút.

Mesto Bratislava zriadilo horúcu linku pre zimnú údržbu na čísle +421 259 356 777 a e-maile zima@bratislava.sk. V týchto dňoch bude funguje medzi 07.00 a 19.00 h.

Počasie však výrazne neobmedzuje premávku bratislavskej MHD ani prímestskej autobusovej dopravy, v hlavnom meste i pri linkách regionálnych autobusov je však potrebné rátať s miernym zdržaním, v hlavnom meste i s dočasnými zmenami pri niektorých linkách.

V rámci prímestskej autobusovej dopravy eviduje Bratislavská integrovaná doprava naďalej mierne meškanie liniek, výraznejšie obmedzenia však nehlási. Približne pol hodiny meškali aj vlaky, ktoré boli vypravené z bratislavskej Hlavnej stanice.

Problém s odvozom odpadu

Husté sneženie v Bratislave spôsobuje aj problémy s odvozom odpadu, najmä v kopcovitom teréne, ako je Koliba, Dúbravka, Karlova Ves, Rača, Lamač, Devín a úzke záhradkárske časti v intraviláne mesta. Uviedla to Linda Golejová z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

„Všetky posádky OLO vo štvrtok ráno do terénu vyrazili v zmysle platného harmonogramu zvozu odpadu. Hlavné ťahy mesta sú prejazdné bez problémov. Máme identifikované neprejazdné ulice v kritických častiach mesta, najmä v kopcovitom teréne,“ priblížila Golejová.

Obyvatelia a správcovia neprejazdných ulíc budú v priebehu dňa informovaní spoločnosťou OLO formou SMS správy, potrebné informácie sú zverejnené aj na webe mestskej firmy. „Kontaktujeme dotknuté mestské časti, aby sme dostali informácie o priebežnom posype či odhrne snehu tak, aby sme vedeli rýchlo reagovať a vykonať obsluhu v danej lokalite,“ podotkla Golejová. OLO zároveň posilňuje výkon na ďalšie dni tak, aby nevykonané odvozy odpadu zrealizoval v čo možno najkratšom čase.

Video: Mohutné sneženie v centre Bratislavy.

Video

64 škodových udalostí a štyri nehody

Na území Bratislavského kraja v súvislosti s dnešným intenzívnym snežením polícia od 6:00 do 16:00 zaznamenala celkovo 64 škodových udalostí a štyri dopravné nehody. Tie mali priamy súvis s poveternostnými podmienkami a situáciou v cestnej premávke.

Hovorca Krajského prezídia Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff dodal, že bratislavskí dopravní policajti aj naďalej apelujú na vodičov, aby dodržiavali predpísané osvetlenie na motorových vozidlách. Zároveň vyzývajú vodičov, aby svoju jazdu prispôsobili aktuálnej situácii súvisiacej so snežením a zvýšili svoju opatrnosť a pozornosť v cestnej premávke.

Sneží aj v ďalších okresoch

So snežením treba počítať aj v najbližších hodinách. Trochu sa rozšírilo i smerom na východ. Meteorológovia preto rozšírili výstrahu 2. stupňa pred snežením na ďalšie okresy. Výstrahy platia aj pre niektoré okresy na strednom Slovensku.

Výstraha druhého stupňa pred snežením platí v celom Bratislavskom kraji, takmer celom Trnavskom kraji okrem okresu Skalica, v okresoch Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Žarnovica.

Pre zvyšné okresy Bytča, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Trenčianske Teplice, Žilina, Komárno, Levice, Nové Zámky, Rožňava, Ilava, Myjava, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín Nové Mesto nad Váhom a celý Banskobystrický kraj platí výstraha prvého stupňa.

Video: Slovensko zasype sneh. Kde ho bude najviac?

Video

„Miestami sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 15 – 25 centimetrov nového snehu,“ uviedli meteorológovia. Dodali, že také množstvo snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako sú doprava či pohyb osôb.

„Vytvára sa snehová pokrývka, najmä v okolí Malých Karpát už nasnežilo aj viac ako desať centimetrov snehu, vo vyšších polohách podľa úhrnov zrážok aj viac ako 15 centimetrov,“ informovalo SHMÚ na sociálnej sieti.

Na juhu a východe Slovenska očakáva SHMÚ poľadovicu. Ide najmä o Banskobystrický, Košický, Trnavský a Nitriansky kraj. V tejto súvislosti vydali meteorológovia aj výstrahu prvého stupňa.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #sneženie