Poslanci schválili Matovičov očkovací bonus, za hlasovali všetci z Hlasu

Poslanci NR SR vo štvrtok schválili novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu. Za hlasovalo 97 zo 138 prítomných poslancov.

09.12.2021 11:40 , aktualizované: 14:50
debata (745)
VIDEO: Matovič sa poslancom poďakoval, že podporili zákon umožňujúci očkovací bonus
Video

Odmenu za očkovanie dostane každý, kto do konca roka 2021 dovŕšil vek aspoň 60 rokov, je zaočkovaný aj treťou dávkou alebo sa zaregistroval na prvú, druhú či tretiu dávku a do 15. januára sa zaočkuje. Peniaze by mali byť ľudom doručené prostredníctvom Slovenskej pošty. Odmena je vo výške 200 alebo 300 eur podľa toho, koľko dávok zaočkovaný absolvoval. Ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) pri hlasovaní v parlamente pomohla strana Hlas a s ústavnou väčšinou – za hlasovalo 97 poslancov – pretlačil návrh k prezidentke na podpis. Verí, že prezidentka nevyužije celú 15-dňovú lehotu a čo najskôr podpíše zákon, ktorý odmení zaočkovaných ľudí od 60 rokov. „Bol to ťažký pôrod, ale našťastie sa vydaril,“ dodal. Opatrenie podľa neho chráni našich „starkých“.

Peter Pellegrini (nez., Hlas) po hlasovaní vysvetľoval, že vláda splnila jednu z dvoch podmienok, ktoré Hlas mal. Jeho poslanci žiadali, aby vláda prispela dôchodcom sumou 200 eur na vykrytie zdražovania a ďalších tristo môže použiť ako motiváciu k očkovaniu. Podľa Pellegriniho sa rozhodli za návrh hlasovať aj preto, aby sa k ľuďom dostali peniaze, hoci aj s podmienkou, že sa dajú zaočkovať. Zároveň však Matoviča vyzval, aby prispel každému dôchodcovi na zvýšené náklady na energie či potraviny.

VIDEO: Pellegrini vysvetľuje, prečo Hlas podporil peniaze za očkovanie.
Video

„Ale chceme naďalej žiadať vládu, aby splnila aj druhú časť. A v prvých jarných mesiacoch vyplatila dvesto eur všetkým seniorom bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Dúfam, že sa seniori dočkajú aj splnenia časti, ktorá má splniť socio-ekonomický aspekt. Stále však považujeme vládny návrh splnený len na polovicu,“ pokračoval bývalý premiér Pellegrini.

Potom požiadal menovite ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), aby vyplatil pomoc všetkým seniorom. Poukázal pritom na to, že Matovič pôvodne navrhoval päťstoeurové poukazy.

Video: Fico o hlasovaní: Je to výsmech a zohavenie legislatívneho procesu. Reagoval na parlamentnú spravodajkyňu, ktorá pri prerokovávaní návrhu zákona uviedla, „aby bol schválený v takej podobe, ako bol oznámený na tlačovej konferencii.“

Video

Komu sa dostane pomoc?

Pôvodným zámerom bolo poskytnúť seniorom za očkovanie 500-eurové poukazy viazané na vymedzené účely, minút ich mohli napríklad v hoteloch či reštauráciách. Tento zámer však upravil schválený pozmeňovací návrh poslankyne Anny Miernej (OĽaNO).

Na 300 eur má nárok ten, kto dostal posilňovaciu dávku vakcíny do 31. decembra 2021 alebo sa na ňu zaregistroval do 31. decembra a zaočkovať sa dá do 15. januára 2022. Nižšia, 200-eurová odmena sa ujde tomu, kto sa dal zaočkovať druhou dávkou od 30. júna do 31. decembra 2021 alebo sa do konca roka na túto dávku zaregistruje a očkovanie absolvuje do 15. januára 2022.

Tieto peniaze dostane aj ten, kto sa dal zaočkovať prvou dávkou od 25. novembra 2021 do 31. decembra 2021 alebo sa do konca roka na túto dávku zaregistruje a očkovanie absolvuje do 15. januára 2022. Ak sa človek dal zaočkovať prvou dávkou do 24. novembra 2021, tak nárok na odmenu má len pri zaočkovaní sa druhou dávkou.

Nárok na dvesto eur budú mať aj tí, ktorí sú očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnsson&Johnsson do 31. decembra 2021 a do 1. marca 2022 absolvujú aj posilňovaciu dávku. Predkladateľ návrhu Matovič verí, že táto pomoc zvýši dopyt po tretej dávke vakcíny a že sa pohnú aj čísla dodnes nezaočkovaných dôchodcov.

Útvar hodnoty za peniaze podľa neho vypočítal, že aby sa pôvodné 500-eurové poukazy štátu oplatili, zaočkovať by sa muselo dať 18-tisíc až 26-tisíc šesťdesiatnikov a starších. „Myslím, že tie počty budeme rátať skôr na státisíce a nie na desiatky tisíc ľudí. Áno, riskujem tým, čo teraz hovorím, ale verím, že robíme správny krok,“ dodal Matovič v pléne parlamentu a inštruoval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), aby sa pripravil na zvýšenie očkovacích kapacít. Rezort zdravotníctva avizuje, že od soboty budú v celej krajine navýšené očkovacie kapacity vo vakcinačných centrách a otvoria sa nové termíny na očkovanie.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič núka namiesto očkovacích poukazov tristo eur v hotovosti

Bez registrácie

Poslanci Národnej rady vo štvrtok schválili novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu. Za hlasovalo 97 zo 138 prítomných poslancov. Návrh zákona podporili poslanci OĽaNO, Sme rodina, SaS okrem štyroch, ale aj všetci nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase. Pri hlasovaní sa 22 poslancov Smeru zdržalo, ĽS¤NS bola proti, rovnako odídenci z ĽS¤NS. No nie všetci koaliční poslanci hlasovali za návrh. „Podporil som pozmeňovací návrh, aby to neboli poukážky, ale aby ľudia dostali peniaze. No za samotný návrh som nehlasoval, pretože si nemyslím, že je ideálny,“ priznal šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Doplnil, že podľa neho ide o morálny hazard. „Platiť za ochotu sa zaočkovať keď sa skloňuje štvrtá či piata dávka vakcíny. Ako sa budú ľudia potom správať, budú znovu čakať na finančnú motiváciu? Človek by sa mal dať zaočkovať kvôli zdraviu,“ dodal Viskupič.

No na to, aby sa peniaze dostali k ľudom, treba ešte podľa neho vychytať chyby, ktoré sú v Národnom centre zdravotníckych informácií, zdôraznil Matovič. Myslí si, že ešte pred Vianocami dostanú šeky tí, ktorí majú za sebou všetky tri dávky. „Nikto sa nemusí nikde registrovať,“ spresnil Matovič. Dodal, že sa môže stať, že budú prípady, že ľudia sa zaočkovali, no lekár ich do systému nenahodil. „Ľudia by si mali preveriť, aký majú status. Aj tí, čo sú zaregistrovaní na jedno telefónne číslo. Dúfam, že všetky tieto muchy ešte vychytáme,“ podotkol.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) privítal štvrtkové schválenie novely zákona. Je rád, že zvíťazila ochrana verejného zdravia. Ocenil, že k schváleniu prispeli aj hlasy opozičných poslancov. Finančný príspevok je podľa neho tiež poslednou výzvou pre občanov, aby sa rozhodli urobiť pre Slovensko dobrú vec.

Zakázali mi tretiu dávku

Tretiu dávku by si podľa najnovšieho usmernenia ministerstva zdravotníctva nemali dať aplikovať tí, ktorí prekonali ochorenie covid pred viac ako dvanástimi mesiacmi. Takže ľudia, ktorí sa v prvej vlne dali zaočkovať a na covid ochoreli, by mohli cez sito pomoci prepadnúť. Minister Lengvarský nateraz nevedel odpovedať, či budú mať nárok na finančnú pomoc, a ak áno, tak v akej výške. „Budeme na to musieť reagovať, táto situácia je nová, no niektorí sa musia zmieriť, že z toho vypadnú,“ priznal Lengvarský. Matovič dodal, že mu je ľúto týchto ľudí, no spresnil, že čas preočkovať sa treťou dávkou mali.

Treťou dávkou sa na Slovensku začalo očkovať až koncom októbra, keď už bola tretia vlna rozbehnutá.

Na redakciu sa obrátili aj čitatelia, ktorí síce očkovaní sú, no lekár im tretiu dávku neodporúča. Rezort zdravotníctva komunikuje, že jedinou prekážkou pri očkovaní je alergická reakcia na jednu z látok uvedených v príbalovom letáku. Pre ľudí, ktorí sa očkovania obávajú, by mali byť zriadené konzultačné centrá, no zatiaľ nefungujú, resp. neexistujú. Ministerstvo zdravotníctva len priznalo, že interval medzi podaním druhej a tretej dávky vakcíny proti koronavírusu by sa mohol skrátiť aj na Slovensku. Aktuálne sa odporúča tretia dávka po šiestich mesiacoch, po novom by to mohlo byť po štyroch mesiacoch. Pri aplikácii vakcíny Johnsson&Johnsson by to mali byť dokonca len dva mesiace. Minister Lengvarský uviedol, že sa čaká na vyjadrenie odborníkov.

© Autorské práva vyhradené

745 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #očkovanie proti covidu