Čaputová ani Kollár sa nechystajú na olympiádu do Pekingu

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stotožňuje s výhradami, pre ktoré sa viacerí predstavitelia štátov rozhodli nezúčastniť sa na zimných olympijských hrách v Číne.

09.12.2021 14:40 , aktualizované: 10.12.2021 14:55
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (448)

Uviedol to riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej v súvislosti s diplomatickým bojkotom olympiády, ktorý avizovalo viacero štátov.

„Prezidentka SR Zuzana Čaputová neuvažuje o účasti na zimných olympijských hrách v Pekingu,“ uviedol Matej s tým, že hlava štátu účasť ani neplánovala. Dôvodom mala byť aj pandemická situácia.

Na zimné olympijské hry do Pekingu nepôjde ani predseda parlamentu Boris Kollár, potvrdila jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. Stanovisko v súvislosti s diplomatickým bojkotom olympiády, ktorý avizovalo viacero štátov, by podľa šéfa parlamentu malo Slovensko koordinovať v súčinnosti s Európskou úniou.

Video: Smer reaguje na rozhodnutie Čaputovej a Kollára neísť na olympiádu do Pekingu.

Opozičný Smer vyzval v piatok troch najvyšších predstaviteľov SR, aby „neopakovali po americkej vláde“ a nepristúpili k diplomatickému bojkotu budúcoročnej zimnej olympiády v čínskom Pekingu.

Slovensko musí byť podľa šéfa Smeru Roberta Fica hrdé a sebavedomé, preto vyzval troch najvyšších predstaviteľov – prezidentku, predsedu parlamentu a premiéra Eduarda Hegera – aby sa správali ako suverénni predstavitelia suverénnej krajiny. Bojkotovať zimnú olympiádu označil za nezmysel.

Fico dodal, že mu je jedno, či na ZOH pôjdu diplomati, no Čínu nechce kritizovať. „Všetci vedia, že to bude obrovský medzinárodný úspech pre Čínu. Čína ukazuje, že svojím vlastným režimom, ktorý je iný, ako ten neoliberálny režim v Spojených štátoch amerických, vie byť úspešnejšia, aj ekonomicky, aj pokiaľ ide o stabilitu v danom regióne,“ skonštatoval.

Miriam Lexmann Čítajte viac Čína uvalila sankcie na piatich europoslancov vrátane Miriam Lexmann

Diplomatický bojkot ZOH v Pekingu tento týždeň oznámili Spojené štáty v súvislosti s „genocídou“ Číny voči ujgurskej menšine v regióne Sin-ťiang i ďalším porušovaním ľudských práv. Pripojila sa k nim Kanada, Austrália a Veľká Británia.

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH) v stredu oznámila, že spoluiniciovala výzvu predsedom inštitúcií Európskej únie, ako aj trom najvyšším slovenským ústavným činiteľom na diplomatický bojkot ZOH v Pekingu.

Svet si podľa nej nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou.

448 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Peking #Zuzana Čaputová