Dve zamestnankyne úradu práce v Pezinku vzali do väzby v kauze podvodu pri vyplácaní pandemickej pomoci

Dve zamestnankyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku vzali do väzby. Vo štvrtok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Rozhodnutie nie je právoplatné. Obvinené proti rozhodnutiu podali sťažnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

09.12.2021 15:00 , aktualizované: 20:36
Polícia / Policajt / NAKA / Foto:
debata (173)

„Dôvodom väzby u obvinených je obava z ovplyvňovania spoluobvinených a svedkov, ako aj z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba,“ priblížila Kudjáková. Dodala, že u jednej obvinenej je dôvodom aj úteková väzba.

O sťažnostiach obvinených rozhodne Najvyšší súd SR. Prokurátor sa podľa hovorkyne vzdal práva podať sťažnosť.

Zamestnankyne sú obvinené v kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce. Financie mali rozdávať v rozpore s internými predpismi bez splnenia požadovaných náležitostí a podmienok na čerpanie príspevku. Spracovali žiadosti a platobné poukazy na rôzne podozrivé aj nefunkčné obchodné spoločnosti. Týmto konaním spôsobili pre ÚPSVaR v Pezinku škodu 13,7 milióna eur.

V súvislosti s pandemickou pomocou obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu štyri osoby. Dve obvinené osoby budú stíhané na slobode.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #pandemická pomoc