Gröhling chce, aby školy zatvorené na neurčito opätovne otvorili 10. januára

Ministerstvo školstva komunikuje s Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, aby školy zatvorené „na neurčito“ opätovne otvorili 10. januára. Ako vysvetlil vo svojom statuse minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), vtedy sa mali podľa plánu vrátiť žiaci do škôl.

09.12.2021 15:35
Branislav Gröhling Foto:
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS)
debata (5)

Nové vládne opatrenia zaviedli, že od 13. do 17. decembra prejdú na dištančné vzdelávanie druhý stupeň základných škôl a stredných škôl.

Počas týchto piatich dní ostávajú naďalej otvorené materské školy, špeciálne školy a umožnené je aj praktické vyučovanie v stredných zdravotníckych školách. Následne od 18. decembra do 9. januára budú vianočné prázdniny.

Gröhling podotkol, že na vláde hlasoval proti plošnému zatvoreniu škôl. „Hoci konzílium navrhlo zatvorenie škôl už dávnejšie a viacerí koaliční partneri súhlasili, nepovažujem to za riešenie pandémie. Zatvorenie škôl nepomohlo v pandémii ani doma, ani v zahraničí. Proti nemu jasne hovoria aj Svetová zdravotnícka organizácia, aj UNICEF a stav v nemocniciach jasne ukazuje, že problém pandémie nevyriešia deti, ale dospelí,“ objasnil.

Branislav Gröhling Čítajte viac Gröhling hlasoval proti pandemickým opatreniam

Na druhej strane rozumie, že si niektorí vydýchnu a situácia sa na istý čas upokojí, prepínanie medzi dištančným a prezenčným vzdelávaním na čas ustane a do Vianoc bude na školách situácia stabilnejšia a pokojnejšia.

Zároveň však zdôraznil, že riziko nákazy nezmizne a vírus bude aj v novom roku. Podľa neho si ľudia nevyberajú medzi „vakcínou alebo ničím“, ale medzi „vakcínou alebo prekonaním covidu“. Z tohto dôvodu vyzval tých, ktorí sa nezaočkovali, aby využili tento čas na očkovanie – prvou, druhou alebo treťou dávkou. Vníma to ako najlepšie rozhodnutie, aké je možné v tomto čase urobiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Branislav Gröhling