Zástupcovia gastrosektora v Tatrách: Ak nám to neprídu vysvetliť z Bratislavy, pôjdeme pred vládu

Pred vládnou vilou Kamzík v Starom Smokovci sa vo štvrtok stretli zástupcovia obmedzovaných a zatvorených prevádzok z Vysokých Tatier a Popradu pod názvom Pohreb cestovného ruchu, ktorú nazvali prechádzkou na zdravom vzduchu.

09.12.2021 16:35
Gastro / Cestovný ruch / Foto: ,
Zástupcovia obmedzovaných a zatvorených prevádzok z Vysokých Tatier a Popradu pred vládnou vilou Kamzík v Starom Smokovci počas protestu na podporu cestovného ruchu v regióne, 9. december 2021
debata (146)

VIDEO: Gastrosektor má na vládu päť požiadaviek, ide mu o prežitie.

Video

Predstavili päť zásadných požiadaviek. Otvoriť pre očkovaných a „prekonaných“ od 18. decembra všetky prevádzky vrátane reštaurácií a wellnessov, okamžité navýšenie podpory pre cestovný ruch z 10 percent na 20 z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci plus-plus od novembra a zníženie DPH na desať percent pre gastrosegment od 1. apríla budúceho roka.

Spoločne chceli poukázali aj na to, že fungujúci cestovný ruch je v tomto regióne pilierom hospodárstva a zamestnanosti, ktorý živí približne 10-tisíc rodín od Ždiaru po Podbanské, ktoré sú priamo závislé od cestovného ruchu.

Chýba jasný plán

„Tento rok je výrazne horší ako prvý rok pandémie. Z dvanástich mesiacov sme zatvorení alebo výrazne obmedzení osem mesiacov. Mnohí z nás sme na pokraji krachu. Podniky sú zadlžené až po uši, v tomto mesiaci už nie je z čoho zamestnancom poslať výplaty. S meniacimi sa farbami Covid automatu sa pravidlá sprísňovali a cestovný ruch bol opätovne prvý na rane. Naše prevádzky sa zatvorili bez jasného plánu a scenára budúceho možného fungovania alebo odškodňovania. Tak ako sme my rýchlo reagovali na každú farbu Covid automatu, očakávame rovnaký rýchly a aktívny prístup štátu k nám,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Zástupcovia obmedzovaných a zatvorených... Foto: Pravda, Jana Vargová
Gastro / Cestovný ruch / Zástupcovia obmedzovaných a zatvorených prevádzok z Vysokých Tatier a Popradu pred vládnou vilou Kamzík v Starom Smokovci počas protestu na podporu cestovného ruchu v regióne, 9. december 2021

„Protestom sme sa kvôli zlej epidemickej situácii veľmi dlho bránili. Teraz však ide aj o naše životy. Plne preto podporujeme kroky, ktoré sa začali diať vo Vysokých Tatrách a stotožňujeme sa s požiadavkami, ktoré sú z hľadiska nášho prežitia absolútne kľúčové. Tu už sa totiž nebavíme len o krachovaní segmentu, ale aj o tragických životných situáciách. Vysoké Tatry sú len prvým krokom, postupne sa k nim však bude pridávať aj zvyšok Slovenska. V prípade, že aj naďalej zostaneme zo strany vlády ignorovaní, celé naše zúfalstvo vyvrcholí ešte pred Vianocami v hlavnom meste,“ povedal Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie.

Robíme, čo môžeme

Vláda stanovila pred treťou vlnou pandémie, podľa vlastného vyjadrenia, jasné pravidlá a spustila Covid automat.

„Zástupcovia z cestovného ruchu neboli vypočutí ani prizvaní k rokovaniam o týchto pravidlách, ale aj tak sme ich dodržiavali. Veľakrát aj nad rámec stanovených opatrení, kontrolovali sme OTP režim, testovali zamestnancov, starali sa o ich bezpečnosť i bezpečnosť klientov v našich prevádzkach zavedením prísnych hygienických štandardov, čo boli ďalšie a ďalšie náklady navyše,“ vyratúva Pavlovský.

„Ani teraz, počas zatvorenia, sme nesedeli so založenými rukami, prebrali sme úlohu štátu a zobrali do vlastných rúk aj iniciatívu na podporu zdravotníkov a našej nemocnice. Založili sme iniciatívu Pomôžme našej nemocnici, oslovili sme Prešovský samosprávny kraj na spoluprácu a v regióne organizujeme mobilné očkovanie. Investovali sme vlastný čas, energiu a zdroje desiatok ľudí, ktorým záleží na verejnom zdraví, a masívne očkovanie prebieha vo všetkých obciach v okrese Poprad. Rovnako však potrebujeme prežiť a postarať sa o vlastné rodiny, firmy a zamestnancov. Naša iniciatíva je úspešná, pretože sa vďaka nej v regióne zaočkovalo 1 500 osôb a pokračujeme ďalej," pridáva sa Blašková.

Zástupcovia obmedzovaných a zatvorených... Foto: Pravda, Jana Vargová
poziadavky 1330 Zástupcovia obmedzovaných a zatvorených prevádzok z Vysokých Tatier a Popradu pred vládnou vilou Kamzík v Starom Smokovci počas protestu na podporu cestovného ruchu v regióne, 9. december 2021

Zástupcovia gastrosektora žiadajú, aby sa preto pravidlá nastavili jasne a boli dlhodobo platné. Chcú byť súčasťou rokovaní o návrhoch opatrení. „Poučme sa zahraničím, tam sú pravidlá funkčné. Naši klienti odchádzajú za najbližšie hranice, kde si môžu užívať sľubovanú slobodu a služby,“ upozorňuje Pavlovský.

„Zúfalá situácia si vyžaduje zúfalé činy. Dnes už nie je čas na vyčkávanie, preto, ak nášmu volaniu o pomoc nepríde odpoveď vo forme návrhu férových riešení od vlády do 16. decembra, budeme náš hlas stupňovať. Postupne sa k nám pridávajú ďalšie regióny a túto výzvu sme pripravení predniesť osobne so zástupcami nášho segmentu z celého Slovenska otvoreným protestom v Bratislave,“ dodal Pavlovský.

Klienti odchádzajú do zahraničia

„Celé toto obdobie môžeme prirovnať k natlakovanej kuchte, ktorá iba syčí, syčí, a keď ju necháte tak, jednoducho vybuchne. Dostávame iba sľuby. Najviac nás mrzia prázdne prevádzky. Vidíme, ako ľudia odchádzajú do zahraničia, kde všetko funguje,“ povedal Miloš Štefánik z Chaty pod Soliskom.

„Naša spoločnosť má viaceré zariadenia. Hoci môžeme fungovať cez okienka, je to málo. Ubytovanie je úplne odstavené. Máme sto zamestnancov, ktorých sme si vychovali a stále si ich chceme udržať, aby sme mohli ponúkať kvalitné služby. Čo teraz s nimi? Dúfame v zdravý rozum a máme vieru, že dôjde k náprave. Veľa klientov čakalo, aká bude situácia na konci roka. Keďže sa neuvoľnili reštaurácie, aj tí, čo mali rezervovaný pobyt, ho zrušili. Ľudia nechcú za tie peniaze jesť niekde v izbe z plastu. Idú radšej do blízkeho zahraničia,“ konštatuje Igor Harabin, konateľ spoločnosti Aplend.

„Je to katastrofa. Zajtra mám dať výplaty ľuďom. Mám zamestnané aj dve matky samoživiteľky a nemám ich z čoho vyplatiť. Nech im to prídu vysvetliť z Bratislavy, keď si trúfajú. Cítime sa ako vyvrheli vo vlastnej krajine. Riadime sa podľa opatrení vyspelých štátov, ale keď príde na odškodnenie, nič nedostávame,“ rozčúlil sa Pavol Kováč z Popradu.

Vládna vila Kamzík v Starom Smokovci Foto: Pravda, Jana Vargová
Kamzík / Vila / Vládna vila Kamzík v Starom Smokovci

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrosektor