Slovensko daruje Litve demontovateľnú bariéru na ochranu schengenskej hranice

Slovensko darovaním demontovateľnej bariéry Litve pomáha s ochranou vonkajšej hranice Európskej únie (EÚ). Vo štvrtok to uviedol slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO). TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

09.12.2021 22:39
migrácia, Litva Foto: ,
Migranti pripravujú jedlo v utečeneckom tábore na vojenskom cvičisku Rudninkai, asi 38 km južne od litovského Vilniusu, 6. augusta 2021.
debata (7)

„Keď nás Litva požiadala o pomoc s ochranou našej spoločnej schengenskej hranice s Bieloruskom, neváhali sme. Presne v takýchto situáciách je potrebné prejaviť solidaritu voči našim partnerom a jasne ukázať, že EÚ je náš životný priestor a schengenské hranice sú naše spoločné európske hranice,“ povedal predseda vlády. Podľa neho ide o dočasné riešenie situácie, pričom za najvhodnejšie považuje nasadenie moderných monitorovacích prostriedkov, ktoré môžu byť financované aj z prostriedkov Európskej únie.

Darovaciu zmluvu na 6,6 kilometra dlhú demontovateľnú bariéru, ktorá bude slúžiť na zabezpečenie vonkajšej hranice schengenského priestoru, podpísal vo štvrtok vo Vilniuse minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Týmto bezprecedentným darom minister vnútra ukázal, že Slovensko stojí pri svojich európskych partneroch,“ uviedol Heger.

Umelo vyvolávaný migračný tlak zo strany Bieloruska predseda vlády označil za „podlý čin“ bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Nenecháme sa vydierať režimom, ktorý bezohľadne hazarduje s ľudskými životmi. Som preto rád, že sme ako Únia promptne schválili dodatočné sankcie proti režimu, ktorý sa na tomto podieľa,“ uviedol Heger.

Premiér zároveň zdôraznil, že zneužívanie migrantov na politické účely zo strany Bieloruska je pre Úniu novou bezpečnostnou výzvou, ktorá si vyžaduje konkrétne riešenia.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok: Lukašenkov režim cynicky zneužíva migrantov
7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Litva #schengenská hranica #Eduard Heger