Konzílium odborníkov: My sme nenavrhovali nelogické opatrenia

Najnovšie protipandemické opatrenia, ktoré nie sú vždy logické, sú výsledkom politických rozhodnutí, tvrdí konzílium odborníkov s tým, že opatrenia by mali zdôvodniť a vysvetliť jeho autori - politici.

10.12.2021 11:34
Covid automat / Opatrenia / Obchody / Foto:
Oznam pred vstupom do kaviarne na Kapitulskej ulici v Banskej Bystrici
debata (250)

„Naše návrhy obsahovali motivačné zvýhodnenie očkovaných, no zároveň zohľadňovali zlú epidemickú situáciu. Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo,“ komentujú odborníci akýsi obchod medzi SaS a zvyškom koalície.

SaS už viackrát priznala, že ustúpila a súhlasila s plošným zatvorením škôl do vianočných prázdnin. Ale odmenou za to sú otvorené obchody. Školy sa zatvárajú od pondelka, všetky obchody sú otvorené už od tohto piatku.

Konzílium vo svojom stanovisku hovorí, že odborníci „nenavrhovali ani zákaz rodinných návštev“. V situácii rozsiahleho rozvoľňovania nie je takýto zákaz ani logický, ani vykonateľný," dodávajú odborníci.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Vláda schválila nové opatrenia, návštevy počas Vianoc nebudú povolené

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) priznal, že sa o tzv. rodinných bublinách nerozprávali a teda v súčasnosti sú návštevy počas sviatkov zakázané. No zakázané nie sú dovolenky. Na margo návštev v rodinách konzílium vyzýva na veľkú opatrnosť.

„Najmä z dôvodu očakávaného nástupu ďalšej vlny spôsobenej variantom omikron. Túto hrozbu neradno podceňovať. Aj preto môže byť prílišné uvoľňovanie pri našej nízkej zaočkovanosti veľmi rizikové,“ dodávajú odborníci.

A pripomínajú, že očkovanie je stále najúčinnejší spôsob ochrany. „Na rozdiel od mnohých krajín sveta máme zatiaľ vakcínu pripravenú a dostupnú pre každého,“ píše v závere stanoviska konzílium.

© Autorské práva vyhradené

250 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #konzílium odborníkov #protipandemické opatrenia