Žilinka je rok vo funkcii, ovplyvňovanie politikmi odmieta aj do budúcnosti

Generálny prokurátor Maroš Žilinka je rok vo funkcii. Ovplyvňovanie zo strany politikov, médií či spoločnosti odmieta aj do budúcnosti, riadiť sa chce len právnymi predpismi. Žilinka to uviedol na sociálnej sieti.

10.12.2021 12:10 , aktualizované: 12:29
Maroš Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (47)

„Aj keď sa maratón nehodnotí po šiestich kilometroch, deklarujem, že aj naďalej bude pre mňa jediným imperatívom zákon a svedomie,“ zdôraznil generálny prokurátor.

Uistil, že sa nedá ovplyvňovať prianiami, predstavami politikov, médií či verejnej mienky. „Či sa to už niekomu páči, alebo nie,“ dodal Žilinka.

Podľa vicepremiérky a ministerky Veroniky Remišovej to vyzerá tak, že očakávania verejnosti rok po nástupe Žilinku na post generálneho prokurátora naplnené neboli. „S novým generálnym prokurátorom sa spájala obrovská nádej verejnosti, že prokuratúra bude po rokoch dôsledne plniť svoje zákonné úlohy a prejde reformou, ktorá prispeje k transparentnému a modernému fungovaniu a zvýšeniu dôvery verejnosti. Po roku jeho pôsobenia vo funkcii to vyzerá tak, že tieto očakávania naplnené neboli,“ uviedla v statuse na sociálnej sieti.

Ako ďalej uviedla, „po roku vo funkcii vidíme za Marošom Žilinkom len disciplinárne stíhania najvýkonnejších protimafiánskych prokurátorov, zastavenie vyšetrovania kauzy Vietnamec, účelové stíhanie vyšetrovateľov NAKA, ktorí stíhali oligarchov a nominantov Smeru, ako aj obchádzanie rozhodnutí súdov, keď cez sporný paragraf rušil stíhania politicky exponovaných osôb a oligarchov,“ tvrdí Remišová a dodáva, že Žilinka najnovšie v podobnom duchu vystupuje aj v kauze odposluchov z poľovníckej chaty, ktorej účastníci sa podľa medializovaných informáciá spoliehajú na jeho pomoc pri stíhaniach „svojich ľudí“.

„Ak Najvyšší súd ako jedna z najdôležitejších právnych autorít v štáte tak jednoznačne kritizuje kroky generálneho prokurátora, ide o signál, ktorý ani generálny prokurátor nemôže ignorovať,“ mieni Remišová, ktorá dodala, že „pozícia generálneho prokurátora ani v ústave, ani v zákonoch nikde nepredpokladá a ani nedovoľuje právnu svojvôľu.“

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Maroš Žilinka