Zastavili stíhanie Ireny Matovej v kauze razie v osade v Moldave nad Bodvou

Košický okresný súd tento týždeň zastavil trestné stíhanie Ireny Matovej, poslednej zo šestice Rómov obžalovaných pre ich výpovede proti zasahujúcim policajtom v kauze policajnej razie v osade v Moldave nad Bodvou z roku 2013. V piatok to potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová s tým, že rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

10.12.2021 13:00
Moldava nad Bodvou / Robert Fico / Robert... Foto:
debata (36)

Voči uzneseniu súdu podal prokurátor vo štvrtok sťažnosť. „Prokurátor tak postupoval v intenciách stanoviska Generálnej prokuratúry SR,“ informovala hovorkyňa košickej krajskej prokuratúry Jarmila Janová.

Ostatných piatich Rómov okresný súd v minulosti oslobodil po tom, ako prokurátor v ich prípade v marci tohto roku ustúpil od obžaloby. V prípade Ireny Matovej, obžalovanej z krivej výpovede a krivej prísahy, však prokurátor takýto krok neurobil.

Ešte v septembri 2020 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu vyhovel sťažnosti dvoch vtedy obžalovaných a priznal im odškodnenie.

Rómovia / Róm / Moldava nad Bodvou / Čítajte viac Troch Rómov z policajnej razie v Moldave oslobodili

Okresný súd Košice I v utorok trestné stíhanie Ireny Matovej zastavil s tým, že tak ustanovuje medzinárodná zmluva. „Samosudca v uznesení okrem iného uviedol, že v zmysle ustanovení Trestného poriadku, ak vyjde najavo mimo hlavného pojednávania niektorá z okolností odôvodňujúcich zastavenie trestného stíhania alebo prerušenie trestného stíhania, súd trestné stíhanie zastaví alebo preruší. Trestné stíhanie nemožno začať a ak už bolo začaté, nemožno v ňom pokračovať a musí byť zastavené, ak tak ustanovuje medzinárodná zmluva,“ konštatovala Pančurová.

Jednou zo základných multilaterálnych zmlúv, ktorou sa SR musí riadiť, je pritom dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. „Rozhodnutie sa opieralo rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý vyhovel sťažnosti dvoch sťažovateľov, ktorí namietali postup polície v priebehu akcie z júna 2013,“ priblížila hovorkyňa krajského súdu.

Pri razii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) zasahovalo viac ako 60 policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili.

Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra, ktorá zásah neskôr preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldava nad Bodvou #policajná razia