Policajnú inšpekciu povedie zástanca čurillovcov

Na čelo Úradu inšpekčnej služby, ktorú jeho ostatní dvaja vedúci opustili s obvinením, sa dočasne postaví Robert Miko. Organizáciu, ktorá má stíhať trestné činy policajtov, tak paradoxne povedie človek, ktorý sa mal ako zástupca policajných odborov zaručiť za vyšetrovateľov NAKA stíhaných pre zneužívanie právomocí a marenie spravodlivosti.

10.12.2021 19:05
ministerstvo vnútra, mv sr, budova Foto: ,
Budova Ministerstva vnútra SR.
debata (116)

Policajnú inšpekciu doteraz riadil jej zástupca Martin Mackovič. K štvrtku 9. decembra sa však jeho poverenie na výkon dočasne neobsadenej riadiacej funkcie skončilo. "Robert Miko dňom 10. decembra zastáva pozíciu zástupca riaditeľa úradu a súčasne pozíciu riaditeľa útvaru povereného výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie,“ potvrdil v piatok tlačový odbor ministerstva vnútra.

Miko, ktorý je v polícii od roku 1994, po Mackovičovi zároveň prebral aj funkciu riaditeľa útvaru inšpekcie Úradu inšpekčnej služby. Aj keď bude Miko inšpekciu fakticky riadiť, na štandardné obsadenie funkcie riaditeľa inšpekcie si však bude musieť chvíľu počkať. Zákon totiž vyžaduje na tento post výberové konanie. To ministerstvo vnútra vyhlásilo ešte v polovici júna.

Parlament už ale v novembri schválil legislatívnu zmenu, ktorá ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) umožní vybrať šéfa inšpekcie rovnako ako policajného prezidenta podľa jeho vlastnej ľubovôle. Nebude sa tak musieť viac riadiť odporúčaním parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Adrián Szabó, súd Čítajte viac Exšéf inšpekcie dostal podmienku, pokutu a vezmú mu dva mobily aj televízor

Funkcia riaditeľa policajnej inšpekcie sa uvoľnila po odchode Adriána Szabóa, ktorý ju viedol od roku 2018. Vláda ho však 16. júna na návrh Mikulca a odporúčanie brannobezpečnos­tného výboru odvolala. Szabó bol totiž 3. júna 2021 obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.

Podľa vyšetrovateľov prijal od bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka opakovane spotrebnú elektroniku a finančnú hotovosť. Malo ísť o niekoľko úplatkov vo výške od 2,5 tisíca až do 5-tisíc eur, dokopy za viac ako 20-tisíc eur. Za to mu Špecializovaný trestný súd 4. októbra na základe priznania viny uložil trojročný podmienečný trest, pokutu 25-tisíc eur a zákaz pôsobiť vo verejnej funkcii na sedem rokov.

Po Szabóovom odchode bol vedením úradu poverený Peter Scholtz. Aj ten bol však 13. októbra zadržaný a obvinený pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti a 16. októbra putoval do väzby. Spolu s ním aj štvorica vyšetrovateľov NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabot a Štefan Mašin. Po dvoch týždňoch 1. októbra všetkých z väzby prepustil Krajský súd v Bratislave, ktorý dôvody na väzbu nenašiel.

Práve v polovici októbra, keď sa rozhodovalo o väzbe Scholtza a štvorice vyšetrovateľov, sa mal pred Okresný súd Bratislave III postaviť a zaručiť za obvinených nový vedúci policajnej inšpekcie Robert Miko. Súd však nepresvedčil ani on. Napriek ich prepusteniu z väzby sú všetci stále trestne stíhaní a obvinení, a práve Miko sa tak stal šéfom inšpekcie, ktorá trestné stíhanie vedie.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Bernard Slobodník #Úrad inšpekčnej služby #Robert Miko