Omikron je už na Slovensku

O prvých troch prípadoch infekcie variantom omikron informoval predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Aktuálne opatrenia vláda zatiaľ neplánuje sprísniť.

11.12.2021 13:11 , aktualizované: 14:17
Vladimír Lengvarský, očkovanie Foto: ,
Minister Vladimír Lengvarský spolu s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO) podľa rezortu zdravotníctva aktívne pomáha pri očkovaní v sobotu 11. decembra od 10. do 12. v obci Ivachnová.
debata (205)

V Ivachnovej, kde premiér Heger pomáha spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO) pri očkovaní, oznámili, že omikron je už aj na Slovensku.

„Ide o tri prípady ľudí, ktorí prišli z rizikových krajín. Dobrou správou je, že prišli individuálnou dopravou, čiže na Slovensko necestovali vlakom ani autobusom,“ povedal.

Automaticky vraj u nich nastáva karanténa. „Dobrou správou je, že sú to plne zaočkovaní ľudia a majú ľahký priebeh. Veríme, že to tak aj zostane. V najbližších týždňoch sa ukáže, ako sa omicron správa pri nezaočkovaných,“ do­dal.

VIDEO: Omikron je už aj na Slovensku.

Video

Minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) ozrejmil, že Úrad verejného zdravotníctva vytvoril adresu, na ktorej sa môžu registrovať ľudia, ktorí boli v rizikových krajinách. Doteraz tak urobilo 150 Slovákov. „Všetkým zobrali PCR vzorky, ktoré boli sekvenované. Ako hovoril premiér, traja z nich mali pozitívny výsledok a veľmi mierny priebeh. Sú v izolácii a sledujeme ich kontakty,“ hovorí Lengvarský.

„Robíme do 1 100 sekvenácií týždenne, takže sekvenované budú aj všetky kontakty troch zachytených. Zatiaľ je situácia stabilizovaná, pod kontrolou,“ tvrdí Lengvarský. Opatrenia vraj kvôli omicronu zatiaľ meniť neplánujú. „V najbližšej dobe určite nie, lebo ešte presne nevieme, čo ten vírus robí. Dozvieme sa to najskôr o mesiac,“ mieni minister.

Heger doplnil, že v piatok telefonoval s dánskou premiérkou, ktorej sa pýtal na omicron. „Majú tam vysokú mieru zaočkovanosti, takže novú mutáciu zaznamenali najmä u zaočkovaných. Ten priebeh je u nich pomerne mierny,“ poznamenal. Ak by to tak vraj bolo, je to veľmi dobrá správa z hľadiska účinnosti vakcíny. „Tým, že sa to môže šíriť veľmi rýchlo, môže to mať dopad aj na nemocnice. Preto chcem vyzvať ľudí, aby s vakcínou neváhali, lebo ide o veľmi účinný nástroj, ako sa chrániť,“ uzavrel premiér.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) spresnil, že laboratória omikron potvrdili v piatok 12. decembra večer.

Ako píše ÚVZ tieto osoby zareagovali na výzvu, aby sa mu nahlásili ľudia, ktorí navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswaniti, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely.

VIDEO: Premiér Heger a minister Lengvarský pomáhajú pri očkovaní v Ivachnovej.

Video

„Tri osoby, u ktorých bol potvrdený variant omikron, navštívili viacero z vymenovaných rizikových krajín. Hranice Slovenska prekročili individuálnou dopravou a od príchodu na Slovensko boli od začiatku v domácej izolácii podľa pokynov hygienikov. Ochorenie tak nešírili ďalej, vzorky od členov spoločnej domácnosti budú sekvenované,“ pokračuje ÚVZ.

Igor Matovic, Eduard Heger, Veronika Remišová Čítajte viac Darujme si Vianoce. Štát spustil očkovanie na maximum

Infikovaní boli zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny a u všetkých troch sa objavili len mierne príznaky ochorenia.

„Výskyt variantu omikron u očkovaných osôb prichádzajúcich z potenciálne rizikových krajín nie je prekvapivý. Osoby, ktoré aktívne navštevujú zahraničie, bývajú zaočkované vo vyššej miere, keďže im to značne uľahčuje cestovanie počas pandémie,“ dodáva úrad.

Nielen v súvislosti s výskytom omikronu odporúča čo najrýchlejšie zaočkovanie, resp. absolvovanie posilňujúcej dávky.

Hlavný hygienik Ján Mikas podotýka, že pozitívne vzorky od osôb, ktoré prišli z potenciálne rizikových krajín, sú sekvenované prioritne.

Na Slovensku stále výrazne dominuje delta variant.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #Eduard Heger #koróna #Vladimír Lengvarský #omikron