Lavína vo Veľkej Fatre má druhú obeť

Lavína, ktorá spadla v pondelok vo Veľkej Fatre nad obcou Liptovské Revúce, má druhú obeť. Telo nebohého skialpinistu našli v utorok horskí záchranári. Potvrdili to na svojej webovej stránke. Prvého zasypaného muža vyhrabali spod snehu ešte v pondelok, no rovnako už bez známok života.

13.12.2021 19:32 , aktualizované: 14.12.2021 21:06
lavína záchranári fatra Foto:
Horskí záchranári pri pátraní po dvoch skialpinistoch, ktorých strhla lavína vo Veľkej Fatre.
debata (47)

Na mieste zasahovalo 32 profesionálnych horských záchranárov so siedmimi psami z oblastných stredísk Veľká Fatra, Nízke Tatry, Západné Tatry a zo strediska lavínovej prevencie. Ako informovali, telesné pozostatky vykopali z hĺbky približne 1,5 metra. V súčinnosti s letkou ministerstva vnútra ich transportovali na Donovaly, kde ich odovzdali obhliadajúcemu lekárovi a pohrebnej službe.

Lavína spadla v oblasti Suchej doliny, medzi vrchmi Ostredok a Krížna. Svedkovia nehody začali pátrať po dvoch osobách v lavíništi, no ani jeden z mužov nemal lavínový vyhľadávací prístroj, čo znemožňovalo ich rýchlu lokalizáciu. Ministerstvo vnútra v utorok odporučilo turistom a skialpinistom sledovať informácie o lavínovom nebezpečenstve v slovenských horách, ktoré každý deň aktualizuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Návštevníci hôr by podľa rezortu vnútra nemali zabudnúť ani na lavínovú výbavu.

Ako v pondelok uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková, na mieste udalosti zasahovali aj dva vrtuľníky.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) po úmrtí skialpinistov vyzýva ľudí, aby boli v prírode opatrní aj počas zimy. Nad ich úmrtím vyjadril ľútosť.

„Apelujem na ľudí, aby zvážili poveternostné podmienky, svoje vybavenie a aby nepreceňovali svoje schopnosti,“ uviedol. Doplnil, že podľa Správy Národného parku Veľká Fatra bol pohyb skialpinistov v súlade s návštevným poriadkom národného parku. Poďakoval sa všetkým záchranným zložkám, ktoré pri tejto tragédii spolupracovali. Pripomenul, že Veľká Fatra sa zároveň radí medzi územia s najčastejším výskytom lavín na Slovensku.

Štatistické výskumy ukázali, že ak človeka zasype lavína, po 15 minútach od zosuvu má 93-percentnú šancu na prežitie. Po 30 minútach je šanca 40-percentná, po 45 minútach je to už len 26 percent. Budaj preto vyzýva ľudí, aby pri výkone zimných športov dbali v prvom rade na svoju bezpečnosť a zdravie.

strmeň Čítajte viac Zomrel Benjamín Strmeň, ako bábätko prežil najväčšiu lavínovú tragédiu
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Lavína #Veľká Fatra