Briti o omikrone: Ľudia s dvomi dávkami sú zraniteľní, treba tretiu

"Znova tu máme preteky medzi vakcínou a vírusom," povedal britský minister zdravotníctva Sajid Javid a volá ľudí na tretiu dávku vakcíny. Dodatočná dávka je od stredy dostupná pre všetkých dospelých v Anglicku.

14.12.2021 06:15 , aktualizované: 23:29
koronavírus, Londýn, očkovanie Foto: ,
Ľudia v pondelok 13. decembra 2021 stoja v rade na preočkovanie COVID-19 v nemocnici St Thomas' Hospital v Londýne.
debata (118)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:28 V Poľsku sa na Silvestra otvoria nočné kluby a diskotéky, ľudia však budú musieť dodržiavať prísne hygienické pravidlá a počet ich návštevníkov bude obmedzený na 100. Pre agentúru PAP to utorok uviedol hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz.

Poľská vláda už 7. decembra ohlásila, že od 15. decembra začnú platiť ďalšie reštrikcie zamerané na boj proti najnovšej vlne pandémie COVID-19 a obavám zo šírenia variantu omikron.

Andrusiewicz vtedy uviedol, že nočné kluby a diskotéky zostanú zatvorené najmenej do konca januára budúceho roku. V utorok ale v rozpore s predošlým vyhlásením povedal, že vláda opatrenia uvoľní tak, aby obyvateľom Poľska umožnila osláviť príchod nového roka v režime sprísnených sanitárnych pravidiel a s limitovaným počtov hostí.

V Poľsku sa zároveň podľa avizovaných reštrikcií už od stredy zníži maximálny povolený limit návštevníkov reštaurácií, hotelov, kín, divadiel či aj kostolov, a to z aktuálnych 50 percent ich kapacity na 30 percent. Tieto obmedzenia sa nebudú vzťahovať na očkovaných ľudí.

22:38 Francúzsko ohlásilo 63 405 nových prípadov nákazy koronavírusom, a zaznamenalo tak jeden z najvyšších prírastkov tohto roku. Nový denný súčet podľa agentúry Reuters navýšil priemer z posledného týždňa na 49 506 prípadov denne, čo je najvyššia tohtoročná hodnota. Podľa ministra zdravotníctva Oliviera Vérana sa však zdá, že nová vlna epidémie covidu-19 dosiahla svoj vrchol.

V krajine so 67 miliónmi obyvateľov začali počty prípadov nákazy znovu výrazne stúpať na začiatku novembra, kedy bol sedemdňový priemer pod 6 000 prípadmi. V posledných dňoch sa rast ukazovateľa spomalil, zatiaľ čo počet pacientov s covidom-19 na francúzskych jednotkách intenzívnej starostlivosti stúpol skoro na 2 800 a počty hlásených obetí sa po necelých troch mesiacoch vrátili nad 100 úmrtí na deň.

„Zdá sa, že sme v našej krajine dosiahli epidemický vrchol,“ povedal dnes pri vystúpení v parlamente minister Véran. Neprišiel však s predpoveďou ohľadom toho, či budú v najbližšom čase prírastky infekcií klesať, alebo či sa ustália na aktuálnej úrovni.

Aj vo Francúzsku sa podľa všetkého komunitne šíri nový koronavírusový variant omikron. Vláda za tejto situácie sprísňuje systém tzv. zdravotných pasov a s účinnosťou od minulého víkendu nariadila štvortýždňovú uzávierku klubov. Širšiemu lockdownu sa snaží vyhnúť.

V snahe uľaviť nemocniciam, ktoré podľa agentúry AP v niektorých regiónoch znovu odkladajú plánované zákroky, tiež zvyšuje dôraz na podávanie posilňujúcich dávok vakcín proti covidu. Podľa ministra Vérana ich dostalo 90 percent obyvateľov starších ako 65 rokov. Aspoň jednou dávkou je naočkovaných 78 percent francúzskej populácie.

22:04 Britský parlament schválil sprísnenie proticovidových opatrení, ktoré navrhla vláda premiéra Borisa Johnsona, a to aj napriek odmietavému postoju takmer stovky poslancov z jeho Konzervatívnej strany.

Ako píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica Sky News, Dolná snemovňa schválila rozšírenie nariadenia o povinnom nosení rúšok, ktoré sa bude po novom vzťahovať na väčšinu verejných vnútorných priestorov.

Väčšina poslancov tiež podporila – pomerom hlasov 369 k 126 – ďalšiu kľúčovú položku takzvaného Plánu B pre boj s koronavírusovou pandémiou: do nočných klubov a na veľké akcie bude možný vstup iba s platným covidpasom Národnej zdravotnej služby (NHS). Práve proti tomuto opatreniu sa postavilo až 98 konzervatívnych poslancov.

Podľa Sky News išlo o najväčšiu vzburu Johnsonových straníckych kolegov v parlamente od volieb v roku 2019, a to aj napriek uisteniam ministra zdravotníctva Sajida Javida, že ľudia budú môcť bezinfekčnosť preukazovať aj potvrdením o negatívnom rýchloteste na prítomnosť koronavírusu.

21:50 Talianska vláda predĺžila do 31. marca 2022 núdzový stav súvisiaci s pandémiou covidu. Oznámil to úrad premiéra Maria Draghiho po rokovaní vládneho kabinetu, informovala agentúra DPA.

Vláda prostredníctvom dekrétu predĺžila platnosť osobitných právomocí civilnej ochrany a tiež komisára pre pandémiu Francesca Figliuola, ktorý okrem iného koordinuje aj očkovaciu kampaň.

Núdzový stav zaviedla v januári 2020 vláda predchádzajúceho premiéra Giuseppeho Conteho. Dekrét o núdzovom stave môže platiť najviac rok.

Do konca marca ostávajú v platnosti aj pravidlá týkajúce sa povinnosti preukazovať sa v rôznych situáciách covidpasom.

Pandemická situácia v Taliansku sa v uplynulých týždňoch postupne zhoršuje. Za predchádzajúci deň zaznamenali takmer 20 700 nových prípadov infekcie koronavírusom a 120 súvisiacich úm­rtí.

20:31 V Taliansku sa v druhom roku pandémie covidu-19 znova narodí rekordne málo detí. Informovala o tom agentúra ANSA. Vlani podľa štatistického úradu Istat prišlo v Taliansku na svet necelých 405 000 novoro­dencov, čo bolo o 15 000 menej, než v roku 2019 a najmenej od prvej svetovej vojny. Tento rok sa za prvých deväť mesiacov narodilo o 12 500 detí menej ako v rovnakom období vlani.

Podľa demografov je možné úbytok pôrodov vysvetľovať najmä negatívnymi dopadmi pandémie, pokles pôrodnosti ale štatistici pozorujú už od roku 2008. Odvtedy sa počet narodených detí v Taliansku znížil takmer o tretinu.

Vyššia úmrtnosť vyvolaná šírením nákazy a nižšia pôrodnosť spôsobili, že tento rok počet obyvateľov juhoeurópskej krajiny klesol pod 60 miliónov. Na každú občianku Talianska teraz pripadá 1,17 dieťaťa. Priemerný vek matiek, ktorý privádzajú na svet svoje prvé dieťa, je 32,4 roka.

Istat tiež tradične zverejnil zoznam najobľúbenejších mien, ktoré rodičia dali vlani narodeným deťom. Medzi dievčenskými menami vedie Sofia, obľúbené ale zostávajú aj mená Giulia a Aurora. U chlapcov vedie Leonardo, ktorý predbehol Francesca.

18:56 Koronavírusový variant omikron sa šíri bezprecedentne rýchlo a už sa pravdepodobne nachádza vo väčšine krajín sveta, upozornila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AFP.

„Prípady nákazy variantom omikron hlásilo už 77 krajín a realita je taká, že je pravdepodobne vo väčšine krajín, aj keď tam ešte nebol detegovaný,“ povedal novinárom šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Omikron sa šíri rýchlosťou, akú sme dosiaľ pri žiadnom predchádzajúcom variante nevideli,“ dodal.

WHO ešte v nedeľu uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín pri ochrane pred nákazou a šírením vírusu. Na druhej strane podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia.

Tedros však v utorok upozornil, že svetové spoločenstvo by nemalo nový variant podceňovať.

18:02 Francúzska vláda v utorok oznámila, že zvažuje sprísnenie hraničných kontrol pre cestujúcich z Británie, kde sa rýchlo šíri nový, nákazlivejší variant koronavírusu omikron. Uviedol to jej hovorca Gabriel Attal, informujú agentúry Reuters a AFP.

„Čo sa týka Británie, aktuálne sa treba pri vstupe do Francúzska preukázať negatívnym výsledkom testu nie starším ako 48 hodín,“ povedal Attal pre rozhlasovú stanicu France Info. Zároveň však dodal: „Neustále však hľadáme prostriedky na sprísnenie tohto rámca, momentálne na tom pracujeme a myslím si, že v najbližších dňoch by sme mali dospieť k záveru.“

V Británii na následky nákazy omikron zomrela najmenej jedna osoba, uviedol v pondelok tamojší premiér Boris Johnson. Podľa britských zdravotníckych úradov denne pribúda okolo 200.000 prípadov nákazy týmto variantom. Johnson tvrdí, že tvrdšie opatrenia sú nevyhnutné, aby nedošlo k prudkej pandemickej vlne a preťaženiu nemocníc.

16:17 V Rakúsku môže nový variant koronavírusu omikron spôsobiť ďalšiu vlnu pandémie už v januári. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein spolu so zdravotníckymi odborníkmi, informovala agentúra APA.

V Rakúsku dosiaľ potvrdili 59 prípadov nákazy omikronom – 49 z nich odhalili prostredníctvom PCR testov a ďalších desať na základe sekvenovania vzoriek, priblížil minister. V metropole Viedeň zaznamenali šesť prípadov tohto nového variantu.

Dáta z iných krajín ukazujú, že „omikron je skutočne nákazlivejší ako delta“, povedal minister s tým, že o závažnosti priebehu ochorenia zatiaľ nie sú dostupné dostatočné údaje.

14:30 Americká spoločnosť Pfizer v utorok oznámila, že výsledky druhej fázy testov potvrdili výraznú účinnosť lieku Paxlovid pri znižovaní rizika hospitalizácie s ochorením COVID-19 či smrti.

Skúška, na ktorej sa zúčastnilo 2246 dospelých osôb, potvrdila výsledky predbežnej analýzy zverejnené 21. novembra. Paxlovid v porovnaní s placebo výrazne znížil riziko hospitalizácie alebo smrti o 89 percent u nehospitali­zovaných dospelých osôb z rizikových skupín s covidom, ktorým bol liek podaný do troch dní od objavenia sa príznakov, píše agentúra AP.

14:26 Poslanci maďarského parlamentu rozhodli v utorok o predĺžení epidemiologického núdzového stavu do 1. júna 2022. Návrh predložený šéfom úradu vlády Gergelyom Gulyásom podporilo 133 poslancov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal hlasovania, informovala agentúra MTI.

Aktuálna epidemiologická pohotovosť a súčasne aj stav zdravotnej núdze, ktoré boli vyhlásené ešte vlani, mali po viacerých predlžovaniach platiť do konca tohto roka.

Štátny tajomník úradu vlády István György v rozprave zdôraznil, že tento krok neovplyvní aprílové či májové parlamentné voľby a nebráni ani celoštátnym ľudovým hlasovaniam.

14:06 NCZI v najbližších dňoch rozošle viac ako 1,5 milióna pozývacích SMS správ na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Súčasťou SMS správy je aj PIN kód, ktorý spolu s rodným číslom potrebujú ľudia na registráciu.

SR Prešov OC koronavírus očkovanie Janssen POX Čítajte viac Záujemcovia o tretiu dávku sa môžu dať zaočkovať aj bez registrácie

14:03 Rusko v utorok priznalo, že jeho vakcínu proti koronavírusu Sputnik V ešte Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neschválila, lebo ruské úrady neodovzdali dostatočné údaje. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vlani v auguste sa Sputnik V stal prvou schválenou vakcínou proti koronavírusu na svete, keď jej ruské úrady dali „zelenú“ na použitie v krajine, a to ešte pred rozsiahlymi klinickými testami.

„Stále sme neposkytli určité informácie, ktoré sú potrebné na získanie osvedčenia, pretože sme odlišne chápali, aké informácie by to mali byť a ako by mali byť poskytnuté,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Máme odlišné normy,“ dodal. Ako však Peskov vyhlásil, „postupne sa, povedzme, prispôsobujeme týmto požiadavkám“.

Kým rôzni predstavitelia vyjadrovali obavy nad zrýchleným procesom, vakcína bola vyhlásená za bezpečnú a na vyše 90 percent účinnú – takáto správa bola zverejnená v poprednom lekárskom časopise Lancet.

13:56 Dve dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech poskytujú len 33-percentnú ochranu pred nákazou koronavírusovým variantom omikron. Pred hospitalizáciou však chránia na úrovni 70 percent. Vyplýva to z utorok zverejnených výsledkov rozsiahlej štúdie v Juhoafrickej republike (JAR), informovala agentúra AP.

Výsledky podľa AP podporujú predchádzajúce tvrdenia, že vakcína Pfizer nie je proti omikronu taká účinná, ako bola proti variantu delta.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte viac Štúdia: Dve dávky Pfizeru chránia pred hospitalizáciou pri nákaze omikronom

12:47 Protiepidemické nariadenia vlády sú všeobecnejšie ako vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vyplýva to z reakcie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej na nedorozumenia pri interpretácii otvárania prevádzok starostlivosti o ľudské telo. Nedorozumenia podľa nej súvisia so snahou čím rýchlejšie reagovať na vzniknutú situáciu. Hovorí, že ponechanie dlhého časového priestoru pred sprísňovaním opatrení môže prispieť ku krátkodobému zvýšeniu mobility.

„Právna úprava na vláde je všeobecnejšia ako tá, ktorú vydáva ÚVZ SR vo vyhláškach. Bola tu rozsiahla debata aj pri posledných opatreniach, bavili sme sa aj o konkrétnych prevádzkach, ktoré by mali byť zahrnuté vo vyhláškach,“ uviedla ministerka novinárom počas utorkového rokovania vlády.

12:28 Na budapeštianske Medzinárodné letisko Ferenca Liszta dorazila v utorok prvá zásielka vakcín proti ochoreniu COVID-19 určených pre očkovanie detí vo veku od piatich do 11 rokov, informovala verejnoprávna televízna stanica M1.

V prvom kole zaočkujú vakcínou od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech 69-tisíc detí, očkovanie sa začne v stredu. Rodičia mohli svoje deti zaregistrovať od 8. decembra.

Očkovacie látky im budú podávať ambulancie detských a všeobecných lekárov, ale aj očkovacie centrá.

12:19 Nórska vláda predstavila nové opatrenia s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. Od stredy bude v krajine na štyri týždne platiť absolútny zákaz podávania alkoholu v krčmách a reštauráciách. Cieľom tohto opatrenia je obmedziť spoločenské stretnutia a v konečnom dôsledku tak spomaliť šírenie nového infekčnejšieho variantu omikron. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Zákaz podávania alkoholu v prevádzkach schválila vláda v pondelok večer.

„Nebude dovolené piť alkohol v reštauráciách, baroch ani v hoteloch,“ povedal počas tlačovej konferencie premiér Jonas Gahr Störe. Toto opatrenie bude podľa neho platiť aj počas Vianoc a silvestrovských os­láv.

Okrem toho Nórsko zaviedlo prísnejšie pravidlá aj pre verejné podujatia, organizované voľnočasové aktivity a kultúru.

11:49 Slovinsko sa pridalo do zoznamu krajín, ktoré potvrdili vysoko nákazlivý koronavírusový variant omikron, oznámil v utorok premiér Janez Janša počas hodiny otázok a odpovedí v parlamente. Dodal, že zhluk prípadov nákazy týmto variantom zistili v hlavnom meste Ľubľana. Informácie priniesla slovinská tlačová agentúra STA.

Slovinsko potvrdilo za pondelok 1712 nových prípadov infekcie, čo je približne o desatinu menej než pred týždňom. Pokles v denných prípadoch infekcie sa zrejme spomaľuje.

11:19 Prvým potvrdeným nositeľom koronavírusového variantu omikron v Číne je poľská občianka. V utorok to potvrdili čínske úrady, informovala agentúra PAP.

Čínske médiá v pondelok informovali o prvom zaznamenanom prípade nákazy variantom omikron v krajine. Vyskytol sa v severočínskom meste Tchien-ťin u človeka, ktorý do Číny pricestoval zo zahraničia, uviedli vtedy bez spresnenia, akej štátnej príslušnosti je prvý nakazený.

Čínsky denník The Global Time však neskôr informoval, že ide o ženu, ktorá priletel do mesta Tchien-ťin z Varšavy. Podľa tohto zdroja nemá nakazená žena zatiaľ nijaké príznaky ochorenia a u žiadneho ďalšieho pasažiera letu, na ktorom pricestovala do Číny, sa nepotvrdila nákaza koronavírusom.

10:42 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 3575 nakazených koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 195 pacientov. Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol na 37.079 a počet potvrdených prípadov infekcie na 1.202.514, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet úmrtí za týždeň mierne klesol, minulý utorok zomrelo 224 covidových chorých. Mierne klesá aj počet hospitalizovaných, ktorých je v súčasnosti 6507. Z nich je 563 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, v pondelok ich bolo o dvoch viac.

Aktuálne je nakazených 168.918 osôb, z infekcie sa zotavilo už 996.517 ľudí. Zaočkovaných proti covidu je takmer 6,2 milióna ľudí, dve dávky dostalo 5,9 milióna a tretiu dávku viac ako tri milióny ľudí.

10:10 Prostredníctvom 18 079 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 4 762 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo ďalších 101 obetí. Počet hospitalizovaných klesol o šesť, v nemocniciach je v súvislosti s koronavírusom 3343 ľudí.

očkovanie koronavírus Čítajte viac Vírusu podľahlo viac než sto ľudí, pribudlo 4 762 infikovaných

9:50 Mesto Prievidza presunulo pre pandémiu zrušené vianočné trhy do on-line priestoru. Spustilo novú doménu, kde združuje remeselníkov, ktorí mali pôvodne predávať svoje výrobky na Námestí slobody. Informovala o tom referentka pre komunikáciu z mestského úradu Diana Dušeková.

Za myšlienkou stojí poslankyňa Natália Svítková, ktorá v spolupráci s prievidzským študentom vysokej školy Radovanom Hubom vymyslela interaktívny spôsob, ako môžu ľudia podporiť lokálnych remeselníkov a umelcov nákupom ich tovaru.

Na internetovej stránke www.trhyvprievidzi.sk je predstavených viacero remeselníkov a umelcov s tradičným tovarom s uvedením kontaktu, prostredníctvom ktorého si môžu záujemcovia zakúpiť rôzne vlastnoručne robené výrobky.

„Veľmi sa tejto myšlienke teším. Aj my ako predstavitelia samosprávy sme boli veľmi smutní, že sa tradičné trhy na námestí nemohli uskutočniť. Svojou atmosférou dotvárali vianočnú náladu, boli miestom stretávania sa priateľov a blízkych,“ spomenula primátorka Katarína Macháčková. Týmto krokom chce samospráva podľa nej aspoň trochu pomôcť aj remeselníkom, ktorí sú protipandemickými opatreniami zasiahnutí a nemali možnosť predávať svoje výrobky na trhoch počas roka. (trhyvprievid­zi.sk, tasr)

8:21 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 7 283 na celkových 3 570 448. Vyplýva to z utorňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo za tento čas ďalších 387 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 91 602. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 27 130 ľudí, od začiatku pandémie ich je 3 233 009. Na Ukrajine je proti koronavírusu plne zaočkovaných 12 544 437 ľudí. (unian, tasr)

8:18 Testovanie v Česku potvrdilo v pondelok 11 896 prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 3 643 infiko­vaných menej než pred týždňom a zároveň najmenej vo všedný deň za posledné štyri týždne. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Počas pondelka vykonali v ČR 77 271 PCR testov a 29 876 antigénových testov. Nákaza v Česku pomaly ustupuje a dokazuje to aj klesajúca týždňová incidencia, teda počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov v sedemdňovom sledovanom období. V súčasnosti je v Česku incidencia na úrovni 817.

Spomaľovanie nákazy sa prejavuje tiež v jednotlivých regiónoch. Počet infikovaných na 100-tisíc obyvateľov v týždennom sledovanom období postupne klesá, ale zatiaľ je zlá situácia v Žďári nad Sázavou (1104,79), Ústí nad Labem (1040,02), Svitavách (1032,69), Třebíči (1021,42), Uherskom Hradišti (1008,59).

V nemocniciach sa nachádza 5 908 pacientov s covidom, z nich 996 je vo vážnom stave. Počas pondelka zomrelo v ČR v súvislosti s koronavírusom 56 ľudí. Od začiatku pandémie má nákaza 34 697 obetí. (novinky.cz, mzcr.cz, tasr)

7:48 Administratíva kalifornského guvernéra Gavina Newsoma vydala nariadenie prikazujúce obyvateľom tohto štátu na juhozápade USA znova nosiť rúška vo všetkých verejných vnútorných priestoroch. Nariadenie, ktoré bude platiť od stredy do 15. januára, sa vzťahuje aj na zaočkované osoby.

K tomuto kroku prichádza v čase, keď počet nových prípadov nákazy koronavírusom na obyvateľa stúpol v Kalifornii za posledné dva týždne o 47 percent.

Kalifornia zrušila celoplošné povinné nosenie rúšok pre zaočkovaných ľudí 15. júna. Jednotlivé okresy vrátane Los Angeles či San Francisca však zaviedli vlastné nariadenia týkajúce sa nosenia rúšok v interiéroch pre prudký nárast počtu infikovaných koronavírusom, ktorý súvisel so šírením nových variantov.

Iné husto obývané okresy, ako Orange a San Diego, dodržiavali celoštátnu povinnosť nosenia rúšok len na určitých verejných miestach, ako sú letiská, nemocnice alebo školy, nie však v obchodoch, reštauráciách či v kine.

Podľa údajov agentúry Reuters počet prípadov nákazy koronavírusom v Spojených štátoch prekročil v nedeľu hranicu 50 miliónov od začiatku pandémie.

Takmer polovica štátov USA potvrdila infekcie variantom omikron, variant delta však stále predstavuje 99 percent súčasných prípadov nákazy, uviedla riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Rochelle Walensky. Okrem Kalifornie zaviedli podobné obmedzenia aj v meste New York. (ap, afp, tasr)

6:41 V Nemecku zaznamenali za posledný deň cez 30 800 novo nakazených koronavírusom, oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý monitoruje šírenie nákazy v krajine. Naďalej tam mierne klesá sedemdňová incidencia. Počet nakazených v poslednom týždni na 100-tisíc obyvateľov teraz predstavuje 375, pred týždňom to bolo 432,2.

Po nákaze koronavírusom v Nemecku zomrelo za posledných 24 hodín 473 ľudí, pred týždňom RKI hlásil 399 úmrtí. Inštitút poznamenáva, že kvôli technickým komplikáciám neobdržal víkendové dáta z Dolného Saska.

V krajine klesá počet ľudí prijímaných do nemocníc kvôli ťažkému priebehu covidu. Zatiaľ čo v nedeľu predstavoval sedemdňový priemer hospitalizácií 5,47 ľudí na 100-tisíc obyvateľov, v pondelok bol na hodnote 5,17. Nemecko od začiatku pandémie zaznamenalo celkom 6 562 429 naka­zených osôb, pre komplikácie s covidom zomrelo od začiatku minulého roka 106 227 osôb. (rki, čtk)

6:15 Koronavírusový variant omikron sa v Británii šíri „fenomenálnou rýchlosťou“, a ľudia by si preto mali nechať dať posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu. Ľudia iba s dvoma dávkami sú zraniteľní. Upozornil na to v rozhovore s televíziou Sky News britský minister zdravotníctva Sajid Javid. Len v Londýne sa podľa Javida variant omikron podieľa zhruba na 40 percentách všetkých prípadov infekcie.

Britské úrady tvrdia, že pokiaľ nebudú podniknuté príslušné kroky, mohol by sa omikronom nakaziť jeden milión ľudí do konca tohto mesiaca. Variant pritom podľa vedcov môže infikovať aj ľudí s dvoma dávkami vakcíny. O omikrone vieme, že sa šíri fenomenálnou rýchlosťou, akú sme doposiaľ nevideli, každé dva až tri dni sa počet týchto infekcií zdvojnásobí," povedal Javid. „To znamená, že čelíme prílivovej vlne infekcie, znova tu máme preteky medzi vakcínou a vírusom,“ dodal.

Aj Johnson, ktorý čelí kritike kvôli organizovaniu večierkov počas minuloročných lockdownov, vyzval ľudí, aby si nechali aplikovať tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny v záujme „našich slobôd a nášho spôsobu života“.

Doterajšie dáta ukazujú, že účinnosť vakcín proti symptomatickým infekciám spôsobeným omikronom je u ľudí s dvoma dávkami vakcíny výrazne znížená, ale tretia dávka ochranu zvyšuje až na viac ako 70 percent.

Javid povedal, že v Anglicku iba desať ľudí s týmto variantom bolo hospitalizovaných. Hoci príznaky sú v týchto prípadoch možno miernejšie, rýchle šírenie znamená, že pokiaľ vláda nebude konať, mohlo by byť zdravotníctvo preťažené, upozornil Javid. Premiér Johnson neskôr potvrdil prvé úmrtie v Británii u nakazeného omikronom.

„Aj keď je vírus mierny, malé percento ľudí z veľmi veľkého počtu stále môže spôsobiť vysoký počet hospitalizácií,“ povedal minister. „Dve dávky nie sú dostatočné, ale tri dávky už poskytujú skvelú ochranu proti príznakovej nákaze,“ dodal Javid.

Johnson v nedeľnom televíznom prejave uviedol, že každý spôsobilý človek vo veku minimálne 18 rokov v Anglicku bude mať možnosť dostať svoju posilňujúcu dávku pred Novým rokom. Pôvodne mal byť najneskorším termínom pre možnosť dostať posilňujúcu dávku koniec januára. Predpokladá sa, že očkovanie sa urýchli aj v Škótsku, Walese a Severnom Írsku.

Pred britskými očkovacími centrami sa v pondelok tvorili dlhé rady, napísala agentúra AP, podľa ktorej ľudia poslúchli výzvy vlády, aby si všetci dospelí do konca mesiaca nechali dať posilňujúcu dávku. Až do stredy ale nebude internetový systém objednávok k dispozícii ľuďom mladším ako 30 rokov.

Rady sa v pondelok dopoludnia tvorili pri veľkých londýnskych klinikách alebo v Manchestri. Napríklad rad pri nemocnici St. Thomas na južnom brehu Temže sa vinula cez Westminsterský most k parlamentu. Vládny web, cez ktorý je možné si termín očkovania objednať, sotva odoláva náporu žiadostí. Zdravotné úrady vyzývali ľudí, aby sa pokúsili na stránku dostať neskôr počas dňa alebo v utorok, pokiaľ majú problémy. Došli aj sady pre domáce testovanie.

V Británii je aktuálne naočkovaných dvoma dávkami proticovidovej vakcíny viac ako 80 percent ľudí starších ako 12 rokov a 40 percent dospelých už má tri dávky, uviedla AP. Doočkovať zvyšok dospelých do konca mesiaca bude obrovská výzva, pretože predpokladá podávanie jedného milióna dávok denne.

Johnson pripustil, že mnoho rutinných lekárskych zákrokov bude musieť byť odložených, pokiaľ má byť cieľ splnený. Ordináciam, nemocniciam, lekárňam a vakcinačným centrám budú pomáhať vojenskí plánovači a tisícky dobrovoľníkov.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus