Slovensko má už ôsmy zápis v nehmotnom dedičstve UNESCO

Sokoliarstvo sa stalo ôsmym prvkom, ktorý má Slovensko zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

14.12.2021 17:40 , aktualizované: 18:41
bratislava sokoliari deťom Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V utorok o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorí schválili rozšírenie pôvodnej 18-člennej nominačnej skupiny o ďalších šesť krajín vrátane Slovenska. TASR o tom informovali z Centra tradičnej ľudovej kultúry (CTĽK) Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

Okrem sokoliarstva má Slovensko na spomínanom zozname od roku 2005 zapísanú aj fujaru, Terchovskú „nebeskú“ muziku od roku 2013, Gajdošskú kultúru dva roky na to, od roku 2016 spolu s Čechami aj bábkarstvo, Horehronský viachlasný spev zapísaný v roku 2017, modrotlač od roku 2018 a naposledy predvlani Slovensku zapísali drotárstvo.

sokoliarstvo, Zoe, orlica Čítajte viac Dravce nepoznajú voľno. Prvá škola na svete vyučuje sokoliarstvo

Sokoliarstvo ako medzinárodná nominácia bolo na reprezentatívny zoznam zapísané v roku 2016. Na jar 2020 požiadalo Slovensko a ďalších päť krajín – Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko a Poľsko – o rozšírenie skupiny, ktorých sa týka zápis. Po schválení ide zatiaľ o najväčšiu nomináciu v Reprezentatívnom zozname NKD ľudstva.

„Za vypracovaním nominácie za SR stojí tím zložený z pracovníkov CTĽK, Ministerstva kultúry SR a v neposlednom rade komunita sokoliarov zo Slovenskej republiky,“ uviedol riaditeľ CTĽK Miroslav Hanák. „Nominácia zdôrazňuje spoločné dedičstvo spájajúce spoločenstvá a štáty na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni. Poukazuje na to, že Dohovor na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO z roku 2003 podporuje spoločnú ochranu prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva presahujúcich jazykové a štátne hranice, čím podporuje dialóg a porozumenie,“ zdôraznil Hanák.

Sokoliarstvo je odteraz prvkom vo svetovom zozname, ktorý spája Saudskú Arábiu, Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Spojené arabské emiráty, Španielsko, Francúzsko, Maďarsko, Taliansko, Maroko, Kazachstan, Mongolsko, Pakistan, Portugalsko, Katar, Sýriu, Južnú Kóreu, Českú republiku, Slovensko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko a Poľsko.

Od 5. storočia

Prezident Slovenského klubu sokoliarov pri Slovenskej poľovníckej komore (SPK) Alojz Kaššák poukázal na to, že sokoliarstvo je na území Slovenska nepretržite od piateho storočia. Po roku 2019, keď bolo sokoliarstvo zapísané medzi najvýznamnejšie prvky nehmotného kultúrneho dedičstva na národnej úrovni, prišiel zápis do prestížneho svetového zoznamu.

„Chceme ho venovať budúcim generáciám sokoliarov, ktorí budú nositeľmi tohto prvku,“ uviedol Kaššák, ktorý zdôraznil, že Slovensko je svetovým lídrom vo vzdelávaní mladých sokoliarov, ale aj kolískou moderného sokoliarstva. „Máme tu jedinú základnú školu na svete s povinným vyučovacím predmetom sokoliarstvo. Je ňou Základná škola s materskou školou (ZŠ s MŠ) Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach,“ upozornil šéf slovenských sokoliarov. Pripomenul tiež, že sokoliarstvo sa na Slovensku vyučuje predovšetkým na stredných lesníckych školách v Prešove, Banskej Štiavnici či Liptovskom Hrádku, ale aj vysokých školách na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene a Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

V tomto roku sa malo rozhodovať aj o ďalšej medzinárodnej nominácii, ktorej súčasťou je SR, a tou sú Tradície spojené s chovom koní plemena lipican. „Vzhľadom na veľké množstvo predložených nominácií sa hodnotenie tohto prvku presunulo na nasledujúci rok,“ vysvetlil Hanák.

sokol rároh Čítajte viac Na Slovensku sa narodilo vyše 100 mláďat ohrozeného sokola rároha
debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Nehmotné kultútne dedičstvo #sokoliarstvo