Reforma desaťročia: Heger hovorí o dare ľuďom, Lengvarský ďakuje Krajčímu

Reforma zdravotníctva je darom pre obyvateľov tejto krajiny zo strany poslancov Národnej rady a vlády. Uviedol to po schválení zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti v parlamente premiér Eduard Heger.

14.12.2021 19:30 , aktualizované: 20:26
heger, matovič Foto:
Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič počas schôdze parlamentu, na ktorej schválili aj reformu nemocníc.
debata (57)

Na tlačovej konferencii doplnil, že táto reforma predstavuje výrazné zlepšenie zdravotnej starostlivosti pre občanov Slovenska.

„Pre nás všetko v tejto chvíli iba začína,” dodal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že jeho rezort čaká stavanie nových nemocníc, ako aj stabilizácia personálnej situácie. „Občania budú mať v priebehu pár rokov dostupnejšiu a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,” vyhlásil. Poďakoval sa tiež za pomoc s prípravou reformy bývalému ministrovi Marekovi Krajčímu.

Krajčí v rámci tlačovej konferencie pripomenul, že v tomto zákone je zavedený nárok pacienta na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Je stanovená nielen jej geografická dostupnosť, ale aj maximálne čakacie lehoty na konkrétne vyšetrenia pre pacienta, za dodržiavanie ktorých budú zodpovedné zdravotné poisťovne. Do roku 2024 tak budú musieť zaviesť objednávkový systém.

poslanci Čítajte viac Heger vie vládnuť aj bez Kollára. Reforma nemocníc prešla aj bez Sme rodina

Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková na záver dodala, že predchádzajúce vlády za posledných 17 rokov žiadnu zásadnú reformu zdravotníctva nepriniesli a kritickú situáciu v tomto sektore neriešili. Práve v tom, že súčasná koalícia riešenie priniesla, vidí zmysel ich práce.

Matovič: Koalícia vydrží

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje schválenie reformy nemocníc za znak, že koalícia funguje. Kritizovala bývalé vlády, že podobné zmeny nepretlačili skôr.

Marian Repa aktual Čítajte viac Kollárove zdravotnícke tančeky

Na otázku o fungovaní koalície v súvislosti s tým, že Sme rodina reformu nepodporilo, odpovedal líder OĽANO a minister financií Igor Matovič tým, že cieľom koalície je vydržať vo vláde s ústavnou väčšinou do konca volebného obdobia.

Šéf Sme rodina a NR SR Boris Kollár výsledok hlasovania rešpektuje. „Nemohli sme vetovať tento návrh, lebo je v programovom vyhlásení vlády. Pokiaľ by sme to vedeli vetovať a oni by to urobili aj tak, bol by to problém,“ povedal po hlasovaní. Tvrdí, že rešpektuje ich rozhodnutie a zvyšok koalície rešpektuje postoj Sme rodina. Nemá obavu o ďalšie fungovanie koalície.

Reformu nemocníc v utorok v parlamente podporilo 76 zo 146 prítomných zákonodarcov, 68 bolo proti, dvaja sa zdržali. Proti bola opozícia i koaličné hnutie Sme rodina. Naopak, za hlasovali aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a Ján Krošlák.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma zdravotníctva #reforma nemocníc