Bez hlasov Sme rodina. Prešla aj reforma národných parkov

Poslanci Národnej rady večer schválili reformu národných parkov. Správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod rezort životného prostredia. Reformu podporilo 75 zo 76 prítomných hlasujúcich poslancov, proti bol jeden, nikto sa nezdržal.

14.12.2021 23:08
SR NRSR 51. schôdza rozpočet22 deficit... Foto: ,
Zľava ministri Igor Matovič a Veronika Remišová, premiér Eduard Heger a predseda Národnej rady Boris Kollár reagujú na výsledok hlasovania v parlamente počas 51. schôdze Národnej rady 14. decembra 2021.
debata (120)

V pléne bolo v skutočnosti viac poslancov, no počas hlasovania vytiahli karty. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) po hlasovaní ukončil 51. schôdzu NR SR. Na riadnej schôdzi by sa mali poslanci opäť zísť až vo februári 2022.

Reformu nepodporili opoziční poslanci ani klub Sme rodina, pri hlasovaní vytiahli karty, systém ich vykázal ako neprítomných. Proti bol Ján Mičovský z OĽANO. Reformu okrem poslancov za OĽANO, SaS a Za ľudí podporili aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.

Neefektívna správa

Presun pozemkov pod envirorezort má zabezpečiť jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Autori novelizácie tvrdia, že pre štát nie je efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie.

poslanci Čítajte viac Heger vie vládnuť aj bez Kollára. Reforma nemocníc prešla aj bez Sme rodina

Prevodom správy štátnych pozemkov sa podľa poslancov vytvoria „podmienky na náležité a efektívne zabezpečenie primárneho cieľa národných parkov, ochrany prírody a biodiverzity, ako aj na plnenie záväzkov vyplývajúcich zo smerníc Európskej únie v oblasti ochrany prírody“.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh koaličných poslancov. Pre zjednotenie krokov prechodu správy pozemkov v národných parkoch a fungovania jednotnej správy v týchto územiach sa tak majú zriadiť správy jednotlivých národných parkov. Spravovať a obhospodarovať budú hnuteľný i nehnuteľný majetok štátu, ktorý bude predmetom prechodu správy. Budú mať obdobnú pôsobnosť ako Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR „s tým rozdielom, že ich územná pôsobnosť bude obmedzená a budú spravovať pozemky vo vlastníctve štátu v národných parkoch, ktoré budú predmetom prechodu správy“. V prechodných ustanoveniach vymedzuje tiež obsah práv a povinností, ktoré správa národného parku ako nový správca nadobudne získaním správy pozemkov.

Národné parky / Čítajte viac Prieskum: Väčšina Slovákov je proti ťažbe dreva v národných parkoch

Legislatívna zmena upravuje aj prechod správy pozemkov vrátane podielov na pozemkoch a spoločných nehnuteľnostiach vo vlastníctve štátu v správe Slovenského pozemkového fondu. Novela spresňuje aj pojem organizácia ochrany prírody a krajiny. Dopĺňa sa tiež ustanovenie upravujúce zloženie rady národného parku.

Reforma má nadobudnúť účinnosť od 15. januára 2022, niektoré jej ustanovenia od apríla 2022.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma národných parkov