Trestné stíhanie záchranárov je podľa krajského prokurátora nezákonné

Trestné stíhanie zdravotníckych záchranárov pre prečin podnecovania je nezákonné a neopodstatnené, rozhodol v stredu krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta. Príslušníkovi Policajného zboru uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

15.12.2021 21:01 , aktualizované: 21:15
záchranári protest františek majerský Foto: ,
Polícia si po skončení protestu pred parlamentom odviedla prezidenta Slovenskej komory záchranárov Františka Majerského. 14. december 2021
debata (359)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Krajský prokurátor zároveň rozhodol, že v trestnej veci pôvodne vedenej na Okresnej prokuratúre Bratislava I bude na ďalšie konanie príslušný prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil v stredu krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti so zadržanými zdravotníckymi záchranármi.

Polícia v utorok obmedzila na osobnej slobode dvoch zdravotníckych záchranárov, ktorí pred Národnou radou upozorňovali na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov parlamentu. Popoludní ich prepustili z policajnej cely.

Bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff v utorok informoval, že dôvodom obmedzenia na osobnej slobode boli podozrenia zo spáchania trestného činu. Záchranári mali byť opakovane vyzvaní, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

Tieto výzvy policajtov podľa Szeiffa nerešpektovali. Keďže na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, budú nahlásení ich príslušnému Úradu verejného zdravotníctva. Jedným z predvedených na obvodné oddelenie bol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran v stredu potvrdil, že vo veci boli začaté dve trestné stíhania. Zdôraznil, že Policajný zbor stojí za všetkými zdravotníkmi, avšak takýto spôsob dožadovania podmienok bol podľa jeho slov nelegálny. Poukázal pritom na platnosť núdzového stavu, zákaz vychádzania, ako aj zákaz zhromažďovania. Podotkol, že sám sprostredkovane žiadal kolegov na mieste, aby zdravotníkom dohovorili, nech situáciu riešia legitímne.

Komora záchranárov: Protest bol slušný a bez výtržností

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) si nie je vedomá toho, že by pri utorňajšom proteste konala protiprávne. Ako TASR informovali jej prezident Majerský a viceprezident Michal Weinciller, na protest prišli jednotlivci, ktorí dodržiavali všetky opatrenia, boli zaočkovaní a bez čo i len náznaku akýchkoľvek výtržností a problémov slušne potleskom vyjadrili svoj názor.

„Považujeme za absurdné, ak dvaja záchranári skončia na štyri hodiny za mrežami len preto, že si dovolili upozorniť, že o pár rokov nebude mať kto zachraňovať občanov tejto krajiny. Toto nemá trápiť záchranárov v policajnej cele, toto má trápiť vedenie našej krajiny,“ uviedol Weinciller.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Šéf komory poukázal na to, že od jari počúvajú od politikov, ministrov či premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o zvyšovaní platov, ktoré majú byť dorovnané k okolitým krajinám a majú tak zabrániť odlevu záchranárov a zdravotníkov zo systému. „No ostalo to iba pri sľuboch. Nestretol sa s nami ani jeden minister zdravotníctva, ani premiér, rovnako nepredložili žiadny konkrétny návrh. Oslovili sme adresne všetkých 150 poslancov, aby odhlasovali zmenu rozpočtu a ďalších zákonov, tiež bez výsledku,“ zdôraznil.

Informoval, že poslanci NR SR v utorok poobede prijali záchranárov na neformálnom zdravotníckom výbore. Tam podľa SKZZ opäť deklarovali, že budú mzdové a ďalšie otázky postavenia záchranárov a zdravotníkov riešiť. Premiér večer tvrdil, že so záchranármi rokuje, či to, že otázku financovania zdravotníkov je možné vyriešiť do konca roka. Podľa komory sa žiadne rokovania nerealizovali. „Veríme, že to pán premiér myslí úprimne, že mu na krajine záleží rovnako ako nám a rokovania sa skutočne začnú,“ dodal Majerský.

protest záchranari polícia Čítajte viac Nahnevaní záchranári a sestry pred parlamentom. Ich šéf skončil v rukách polície

Záchranári chceli protestom upozorniť na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov NR SR. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve.

Podporu protestujúcim vyjadrili Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, Slovenská lekárska komora (SLK), Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), či napríklad Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Zásah polície viacerí z nich považujú za unáhlený a odsudzujú ho.

Polícia si po skončení protestu pred...
Záchranári a zdravotné sestry prišli pred...
+7Záchranári a zdravotné sestry prišli pred...
359 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #záchranári #Maroš Žilinka