Premiér v súvislosti s povinným očkovaním uviedol, že smer je daný a ideme po ňom

Premiér Eduard Heger (OĽANO) je za povinné očkovanie. "Smer je zadaný a ideme po ňom," uviedol. Reagoval tak na otázky, či bude toto riešenie presadzovať.

15.12.2021 11:12
heger Foto: ,
Predseda vlády SR Eduard Heger
debata (85)

Premiér sa v stredu zúčastní na summite EÚ a krajín Východného partnerstva, ktorý má riešiť aj pandémiu koronavírusu. Nemyslí si však, že v otázke povinného očkovania padne aktuálne celoeurópske rozhodnutie či nariadenia.

Slovenská vláda už prijala uznesenia na vypracovanie právnych analýz jednotlivých možností povinného očkovania. Heger to vníma to ako signál, že partneri problematiku chápu a že táto cesta musí mať otvorené dvere.

Video
Ide o právo: O prípadnom povinnom očkovaní proti Covid-19 s Janou Alušíkovou (advokátska kancelária MPH) - odvysielané 10. 12. 2021.

Európsky summit sa bude okrem pandémie venovať aj situácii na Ukrajine a možnej eskalácii konfliktu s Ruskou federáciou. „Ukrajina je pre nás dôležitý partner,“ deklaroval predseda vlády a poukázal aj na rozbehnutú vzájomnú spoluprácu. Nevyhnutná je podľa neho aktuálne deeskalácia a riešenie situácie v rovine dialógov.

Čo sa týka situácie na poľských hraniciach a v Bielorusku poznamenal, že treba udržať sankcie voči Bielorusku. Podčiarkol potrebu koordinovaného postupu EÚ a boja za demokratické princípy. Občania Bieloruska o to podľa neho záujem majú.

O potrebe jasného signálu Bielorusku hovorí aj šéfka výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS). „Je neprijateľné, ako zákerne využíva Lukašenkov režim bezbranných ľudí, ktorých oklamal a účelovo navozil na poľské pohraničie,“ uviedla. SR musí podľa nej na samite preukázať solidaritu s členskými krajinami, ktoré čelia migračnému tlaku zinscenovanému bieloruským režimom, ale aj s obeťami tohto hybridného útoku. Dodala, že výbor prijal uznesenie, ktoré potvrdzuje správnosť a pokračovanie ekonomických sankcií voči Bielorusku.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #summit EÚ #Eduard Heger #povinné očkovanie #koronavírus