Matovič sa opäť zastal Kollára a konšpiruje o novej vláde

Niekto ťahá nitky z úzadia, hovorí Igor Matovič. Ale rozhodnutý je urobiť všetko, "aby im rypáky klepli naprázdno".

15.12.2021 19:49
matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič sa klania v pléne parlamentu po schválení rozpočtu na rok 2022.
debata (200)

Koalícia ešte ani nestihla poriadne osláviť schválenie rozpočtu, reformy nemocníc a národných parkov, keď sa začalo podpichovanie, čo urobí koalícia s hnutím Borisa Kollára Sme rodina. Kollár totiž už mesiace obieha regióny a snaží sa zachrániť nemocnice. Miestnym sľuboval, že reformu v parlamente nepodporí, kým sa ministerstvo zdravotníctva nedohodne s regionálnymi nemocnicami. Nepodarilo sa. Reforma nemocníc prešla parlamentom v podstate hladko.

Vicepremiér a minister hospodárstva, okrem toho aj líder strany SaS, sa nechal počuť, že keď má byť Kollár „proti kľúčovým reformám, tak je v koalícii zbytočný“. Ako dodal, on by na mieste šéfa parlamentu „v takej koalícii nebol“.

poslanci Čítajte viac Heger vie vládnuť aj bez Kollára. Reforma nemocníc prešla aj bez Sme rodina

Sulík však nie je celkom osamotený v kritike Kollára, hlasovanie hnutia Sme rodina proti reformám sa nepáčilo aj šéfovi poslaneckého klubu Michalovi Šipošovi.

Tretie povalenie

Napriek tomu šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že Sulík sa chystá povaliť už tretiu vládu. Prvá bola vláda Ivety Radičovej, druhá bola vláda Igora Matoviča, keď ho na jar vymenil na mieste predsedu vlády stranícky kolega a dovtedajší minister financií Eduard Heger. No a tretí pokus podľa Pčolinského práve prebieha – intriguje a provokuje koaličných partnerov. Teda konkrétne Sme rodina.

Matovič sa už viackrát zastal Kollára, ale aj Kollár Matoviča. Naposledy si takto držali chrbty začiatkom jesene, keď sa zodvihla časť poslaneckého klubu Za ľudí aj s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a prešli do klubu SaS. Sulík tak získal viac poslancov i ministerstiev. Hovorilo sa aj o otváraní koaličnej zmluvy, keďže každého ministerstvo každej strany by malo mať podporu šiestich poslancov. Veronika Remišová ako líderka strany Za ľudí ťahá za kratší koniec – má ministerstvo, ale len štyroch poslancov.

heger, matovič Čítajte viac Reforma desaťročia: Heger hovorí o dare ľuďom, Lengvarský ďakuje Krajčímu

Navyše, Sulík blahosklonne oznámil Kollárovi, že si nebude nárokovať na miesto predsedu Národnej rady, hoci by si mohol…

Koalícia sa ešte nevyrovnala s touto situáciou, pretože musela riešiť tretiu vlnu pandémie, potom reformu nemocníc, potom budúcoročný rozpočet. Tretia vlna sa dostáva do svojej lepšej časti, hoci nie je jasné, čo ešte môže spôsobiť nový variant koronavírusu omikron, rozpočet je schválený a rovnako aj reforma. Síce ešte môže s podpisom váhať prezidentka, ale nastáva čas, keď sa koalícia musí vyrovnať aj so starými dlhmi. Alebo si narobiť nové problémy.

„Najkratšia cesta k predčasným voľbám je vyštvať Sme rodina z koalície,“ reagoval na sociálnej sieti Matovič.

Spojil nespojiteľné

„Viem, že ľudia ťahajúci nitky z úzadia už slintajú blahom pri predstave novej vládnej zostavy mafošov z Hlasu, progresívcov z PS a SaS … ale ešte budú musieť chvíľku počkať,“ upozorňuje nepriateľov, že víťazstvo ešte nemajú isté.

Matovič pripomenul situáciu z jari – keď sa pre dovoz vakcíny Sputnik V rozpútala vládna kríza. „Slintali, keď štvali proti Sputniku, bez ohľadu na životy ľudí a mysleli si, že pádom vlády sa dostanú k hrantu. Slintali pri každom potknutí sa koalície … a slintajú aj teraz. Úlohou tých, ktorí by túto zostavu považovali za cestu do pekla, je urobiť všetko, aby im rypáky klepli naprázdno. Opäť,“ uzavrel expremiér a aktuálne minister financií.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Boris Kollár #Sme rodina