Na omikron len očkovanie nebude stačiť, varuje ECDC

Európske stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča proti omikronu využiť ďalšie opatrenia, vrátane testovania aj očkovaných.

16.12.2021 06:15 , aktualizované: 22:23
Británia, koronavírus, Londýn Foto: ,
Ľudia stoja v rade na očkovanie treťou posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pred nemocnicou St Thomas Hospital v Londýne 13. decembra 2021.
debata (139)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:22 Európska komisia dosiahla dohodu s farmaceutickou spoločnosťou Moderna na urýchlení dodávok jej vakcíny proti COVID-19 do členských štátov EÚ, predovšetkým do Nemecka. Informovala o tom oficiálna stránka Európskej komisie.

Spoločnosť Moderna súhlasila s tým, že počas decembra dodá do Nemecka 10 miliónov dávok. Tento počet postačí na posilňovacie dávky pre 20 miliónov ľudí, keďže na preočkovanie sa používa iba polovičná dávka. Okrem toho spoločnosť Moderna v prvom štvrťroku 2022 dodá Nemecku 25 miliónov ďalších dávok, čo postačí na preočkovanie ďalších 50 miliónov osôb.

Zrýchlenie dodávok od spoločnosti Moderna v prvom štvrťroku 2022 sa plánuje i v prípade ďalších členských štátov EÚ.

Európska únia zabezpečila dostatok vakcín na zaočkovanie a podanie posilňovacích dávok všetkým jej občanom vrátane detí. Dosiaľ bola do členských štátov EÚ distribuovaná viac ako miliarda dávok vakcín proti koronavírusu.

21:44 V Spojenom kráľovstve zaznamenali už druhý deň po sebe rekordný prírastok prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Za predošlých 24 hodín tam pribudlo 88 376 prípadov infekcie a 146 súvisiacich úmrtí. S odvolaním sa na oficiálne údaje zdravotníckych úradov o tom informovala spravodajská televízia Sky News.

Predošlý rekord, 78 610 nových prípadov nákazy, pritom Británia hlásila len v stredu.

V Spojenom kráľovstve sa začal rýchlo šíriť nový nákazlivejší koronavírusový variant omikron, ktorý koncom novembra prvýkrát detegovali v Juhoafrickej republike. Podľa Britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) už v krajine zaznamenali 11.708 prípadov nákazy týmto variantom. Susan Hopkinsová z UKHSA uviedla, že reprodukčné číslo ® variantu omikron má hodnotu tri až päť. Znamená to, že jeden človek nakazený omikronom infikuje v priemere troch až piatich ďalších ľudí.

Britská vláda sa v boji s omikronom snaží občanov motivovať na tzv. preočkovanie. Národná zdravotná služba (NHS) vo štvrtok v súvislosti s tým informovala aj o pozitívnom rekorde za predošlý deň – počte podaných posilňujúcich dávok vakcín, ktorých bolo 626 846. Na podanie posilňujúcej dávky sa v tento deň zaregistroval takisto rekordný počet ľudí, a to 821 075.

20:42 Lídri EÚ rokovali v Bruseli aj o pandémii. Do záverov dostali aj návrh na skrátenie platnosti covidpasov.

heger Čítajte viac Platnosť covid pasov sa zrejme skráti o tri mesiace

19:52 Počet detí hospitalizovaných v Maďarsku s COVID-19 sa pohybuje v rozmedzí od 50 do 60. Uviedla na Facebooku šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Očkovaním proti covidu si deti podľa jej vyjadrenia chránia nielen svoje zdravie, ale aj zdravie ľudí, s ktorými sa stretávajú, a to predovšetkým zdravie svojich príbuzných. Müllerová tiež podotkla, že kým v prvých vlnách sa nákaza menej dotýkala detí, novšie mutácie už zasiahli aj ich.

Do Maďarska dorazila v utorok prvá zásielka vakcín proti ochoreniu COVID-19 určených pre očkovanie detí vo veku od piatich do 11 rokov. Očkovanie detí v tejto vekovej kategórii sa začalo v stredu, pričom v prvom kole má byť vakcína od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech podaná 69.000 deťom. Rodičia mohli svoje deti na očkovanie zaregistrovať od 8. decembra.

Z necelých desiatich miliónov obyvateľov Maďarska sa doposiaľ proti covidu zaočkovalo vyše 6,2 milióna, z toho 5,9 milióna dostalo dve dávky. Viac ako trom miliónom ľudí podali už aj tretiu, tzv. posilňujúcu, dávku očkovacej látky.

17:35 Do celoslovenskej akcie na podporu očkovania Darujme si Vianoce, ktorú pripravil rezort zdravotníctva a samosprávne kraje, sa zapája aj Kancelária prezidenta. Mobilná očkovacia jednotka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude v piatok 17. 12. očkovať aj v Prezidentskom paláci. Informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Zajtra popoludní sa bude môcť približne 150 vopred zaregistrovaných záujemcov nechať zaočkovať v Prezidentskom paláci,“ priblížil Strižinec. Pôjde najmä o seniorov a ľudí, ktorí sa rozhodli zaočkovať prvou dávkou vakcíny a ktorí sa vopred registrovali prostredníctvom formulára BSK.

Prezidentka opakovane zdôrazňuje, že očkovanie je jediným účinným spôsobom ako eliminovať dôsledky pandémie. V piatok sa zároveň krátko stretne s ľuďmi, ktorí sa do Prezidentského paláca prídu zaočkovať.

17:07 Európska lieková agentúra (EMA) odporučila vo štvrtok na núdzové použitie antivirotikum na liečbu covidu s názvom Paxlovid od spoločnosti Pfizer. EMA zároveň odporučila na schválenie aj ďalšie dva lieky na liečbu koronavírusu, píše agentúra AFP.

Liečivo Paxlovid, ktoré ešte nie je v EÚ povolené, sa môže použiť na liečbu dospelých pacientov s koronavírusom, ktorí nepotrebujú byť napojení na kyslík a hrozí u nich riziko vzniku závažného priebehu tohto ochorenia. Paxlovid sa má podať čo najskôr po diagnostikovaní covidu a do piatich dní od nástupu príznakov. Dve účinné látky tohto lieku – PF-07321332 a ritonavir, ktoré sú dostupné ako samostatné tablety – sa majú užívať spolu dvakrát denne počas piatich dní.

EMA vydala toto odporúčanie pre orgány v jednotlivých členských krajinách Únie, ktoré môžu rozhodnúť o použití tohto lieku pred vydaním povolenia na jeho uvedenie na trh – a to napríklad v podmienkach núdzového použitia, vzhľadom na rastúci počet infekcií a úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 v celej EÚ.

16:55 Za november evidujeme na Slovensku 1 443 úmrtí na COVID-19. Nezaočkovaných obetí bolo 1 199, čo predstavuje 83,09 %, ich vekový priemer bol 74 rokov.

Nemecko koronavírus pacienti prevoz Luftwaffe Čítajte viac Covid v novembri zabil 1 443 ľudí, najmladšia obeť mala 4 roky

16:20 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, vo štvrtok v prvom čítaní schválila návrh zákona o zavedení očkovacích preukazov s QR kódom, ktoré budú podmienkou vstupu na vymedzené verejné miesta. Informovali o tom agentúry Interfax a AFP.

Podľa toho návrhu zákona by sa plnoletí občania Ruska museli pri vstupe do obchodov, neponúkajúcich tovar každodennej potreby, reštaurácií, kultúrnych inštitúcií alebo na hromadné podujatia preukázať dokladom s QR kódom potvrdzujúcim očkovanie proti koronavírusu, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo potvrdenie, že osoba sa zo zdravotných dôvodov nemôže nechať zaočkovať.

Toto opatrenie sa nemá týkať lekární, predajní potravín alebo obchodov, ktoré predávajú produkty každodennej potreby. Presný zoznam prevádzok a miest, ktoré bude možné navštíviť iba s očkovacím preukazom, si však môže každý ruský región zostaviť sám.

V prípade schválenia zákona bude toto opatrenie platiť do 1. júna 2022. Do 1. februára sa budú môcť ľudia, ktorí nemajú očkovací preukaz, preukazovať aj negatívnym výsledkom PCR testu. Od prvého februára sa však táto výnimka bude vzťahovať iba na ľudí, ktorí sa nemôžu zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

14:04 Poľsko začalo vo štvrtok očkovať proti koronavírusu aj deti vo veku 5–11 rokov. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski uviedol, že jeho rezort eviduje už 135.000 zaregis­trovaných termínov na očkovanie tejto vekovej kategórie, informovala agentúra PAP.

Podľa Niedzielského žije v Poľsku viac ako 2,5 milióna detí tejto vekovej kategórie, ktoré sa môžu dať zaočkovať.

Očkovanie detí je podľa šéfa rezortu zdravotníctva bezpečné.

„U detí prakticky neexistujú nijaké nepriaznivé účinky očkovania,“ uviedol Niedzielski pre poľskú rozhlasovú stanicu PR1.

Poľsko ohlásilo spustenie očkovacej kampane pre päť- až 11-ročné deti po tom, ako Európska agentúra pre lieky (EMA) 25. novembra schválila pre túto vekovú kategórie na použitie vakcínu proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Deťom sa pritom podáva trikrát menšia dávka tejto vakcíny než dospelým ľuďom.

Očkovať deti vo veku päť a viac rokov začali už viaceré európske krajiny. V stredu napríklad očkovanie pre túto vekovú kategóriu spustili v Taliansku či v Grécku. Očkovanie detí vo veku 5–11 rokov schválili aj Maďarsko a Švajčiarsko a tento týždeň plánujú znížiť vek, od ktorého je možné aplikovať proticovidové vakcíny, tiež Poľsko, Portugalsko, Chorvátsko a Slovinsko.

13:20 Dánsko vo štvrtok schválilo antivirotikum s účinnou látkou molnupiravir od americkej spoločnosti MSD na liečbu covidu pre pacientov, u ktorých hrozí riziko vzniku ťažkého priebehu ochorenia, informovala agentúra Reuters.

„Veríme, že benefity tejto liečby prevýšia jej nedostatky u pacientov, u ktorých hrozí najväčšieho riziko vzniku ťažkého priebehu ochorenia COVID-19,“ uviedla zdravotníčka Kirstine Mollová Harboeová z Dánskeho zdravotníckeho úradu pri oznamovaní schválenia molnupiraviru.

Európska agentúra pre lieky (EMA) tento preparát od MSD stále posudzuje. Avšak vzhľadom na rastúce obavy týkajúce sa rastu prípadov nákazy covidom EMA v novembri odporučila, že dospelí ľudia môžu tento liek užívať.

12:04 Poľsko zaznamenalo prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusovým variantom omikron na svojom území. Vo štvrtok o tom informovala agentúra PAP.

Prvý prípad omikronu bol zaregistrovaný v Sliezskom vojvodstve, napísal na sociálnej sieti Twitter virológ Krzysztof Pyrč. Túto informáciu vo štvrtok oficiálne potvrdil aj námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska. Ten spresnil, že nový variant zaznamenala hygienicko-epidemiologická stanica v Katoviciach.

Nákaza bola potvrdená u 30-ročného muža, ktorý podstúpil test v pondelok 13. decembra. Ministerstvo zdravotnícka oznámilo, že ide o občana juhoafrického Lesotha.

11:47 Francúzsko od tohto víkendu sprísni opatrenia pre cestujúcich z a do Británie po tom, ako v tejto krajine rapídne stúpol počet nových prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron. Vo štvrtok to oznámila francúzska vláda, informovali agentúry Reuters a AFP.

Nové opatrenia napríklad skracujú platnosť antigénových a PCR testov na koronavírus zo 48 hodín na 24 hodín. Okrem toho tiež budú obmedzené dôvody, pre ktoré môžu ľudia z Británie do Francúzska vycestovať.

Od polnoci z piatka na sobotu sa bude od ľudí „cestujúcich z alebo do Británie vyžadovať, aby svoju cestu absolvovali len v prípade vážnych dôvodov“, uviedla vo vyhlásení francúzska vláda. Vzťahuje sa to na zaočkované i nezaočkované o­soby.

11:08 Na umelú pľúcnu ventiláciu je v Maďarsku napojených 542 ľudí s ochorením COVID-19. V uplynulých 24 hodinách zomrelo 144 pacientov s covidom a pribudlo 5298 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených vo štvrtok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Väčšinu zo 144 obetí tvorili staršie osoby, ktoré okrem covidu trpeli i ďalšími chronickými ochoreniami, píše koronavirus.gov.hu. V nemocniciach je v súčasnosti 6109 covidových pacientov. Aktuálne je nakazených 159.853 osôb; počet zotavených z nákazy dosiahol 1.016.089.

Z necelých desať miliónov obyvateľov Maďarska sa doposiaľ proti covidu zaočkovalo vyše 6,2 milióna, z toho 5,9 milióna dostalo dve dávky. Viac ako trom miliónom ľudí podali i tretiu dávku očkovacej látky.

10:15 Prostredníctvom 17 319 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 5394 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo vyše sto obetí. Počet hospitalizovaných opäť klesol. Ubudlo 26 pacientov a celkovo tak v nemocniciach leží 3 107 ľudí s ochorením COVID-19.

covid koronavírus nemocnica Čítajte viac Pribudlo vyše 5-tisíc ľudí s koronavírusom a 109 úmrtí. Klesajú iba počty hospitalizovaných

9:37 Od januára budúceho roka preberie na seba štát zodpovednosť za akékoľvek prípady nežiadúcich účinkov vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. Nový zákon bude retroaktívny. Znamená to, že o kompenzácie po nežiadúcich účinkoch môžu žiadať všetci, ktorí sa zaočkovali po 26. decembri roku 2020.

Vakcíny, ktorými sa očkuje proti ochoreniu COVID-19, sú preukázateľne bezpečné a závažné vedľajšie účinky sú pri nich raritné. Pri viac ako 2,7 milióna zaočkovaných ľudí sa podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) objavili podozrenia o závažných vedľajších účinkoch len v 0,04 % prípadoch. Takýchto hlásení bolo konkrétne 1 221. Ambulantní lekári, ktorí očkujú proti koronavírusovej infekcii, sa tak nebudú musieť obávať akejkoľvek zodpovednosti za vedľajšie účinky.

9:05 Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach tento týždeň spustila novú jednotku intenzívnej starostlivosti pre pacientov s covidom s technológiou high flow. Vedenie pre tamojšiu zlú situáciu zakázalo čerpanie dovoleniek, s výzvou o pomoc sa obrátilo na ambulantných lekárov.

„Nová JIS je špeciálne oddelenie pre pacientov s Covid-19 na vysoko prietokovom kyslíku. Je tam desať lôžok s high flow. Máme tri nové prístroje, sedem sme už mali. Preto sme túto starostlivosť skoncentrovali na jedno miesto, aby bola starostlivosť kontinuálna,“ povedal riaditeľ bojnickej NsP Peter Glatz.

Nad oddelením podľa neho prevzal odbornú záštitu jeden lekár, ktorý tam bude každý deň a ďalší lekári sa tam striedajú v službách. „Oddelenie urgentnej medicíny zostalo nedotknuté, tam máme desať umelých pľúcnych ventilácií,“ doplnil.

Vedenie nemocnice podľa riaditeľa pristúpilo k zákazu čerpania dovoleniek do odvolania, a to pre naďalej vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19 na reprofilizovaných lôžkach a tých, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. „Veľmi nás to mrzí, táto situácia veľmi vyčerpáva náš personál,“ podotkol.

Nemocnica rovnako zverejnila výzvu pre ambulantný sektor. „Chceli by sme poprosiť celú ambulantnú sféru v okrese Prievidza, teda všeobecných lekárov i špecialistov, pokiaľ sa im dá, aby zabezpečili starostlivosť o svojich pacientov aj počas sviatkov. Aby naša nemocnica, ktorá naozaj ide na doraz a zakázala dovolenky, mohla túto situáciu zvládnuť,“ vyzval Glatz.

NsP podľa neho uvíta, ak sa kolegovia z primárnej sféry prihlásia v jej vakcinačnom centre na podávanie vakcín a tým uvoľní svojich lekárov, ktorí sa budú môcť starať o hospitalizovaných pacientov. (tasr)

7:35 V Nemecku za posledný deň pribudlo 56 677 nových prípadov koronavírusu. Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet novo nakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov v týždennom úhrne, klesla k dnešku na hodnotu 340,1 zo stredajších 353 a z 422,3 minulý štvrtok. Vyplýva to zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Za posledných 24 hodín eviduje RKI v Nemecku 522 úmrtí pacientov s covidom, pred týždňom ich bolo 465. Od začiatku pandémie sa koronavírusom nakazilo 6,67 milióna ľudí, z nich 107 202 zomrelo. Za uzdravených sa považuje 5,62 milióna ľudí. (dpa, rki, čtk)

7:33 Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu, minulý týždeň pozvala 21 ľudí na oslavu svojich osemnástich narodenín aj napriek tomu, že vláda požiadala ľudí, aby vzhľadom na nepriaznivú epidemickú situáciu neprijímali viac ako štyroch hostí.

Amalia kvôli pandémii zrušila oslavy vo vnútri, ale na poslednú chvíľu usporiadala stretnutie s pozvanými hosťami v kráľovských záhradách, napísal vo štvrtok premiér Mark Rutte parlamentu. Očakávalo sa, že najstaršia dcéra kráľa Willema-Alexandra narodeniny, ktoré mala minulý utorok, oslávi v tichosti.

Hoci usporiadaním oslavy v záhradách zrejme existujúce protiepidemické neporušila, akcia sa uskutočnila v čase, keď zdravotníci v nemocniciach majú problém nájsť voľné lôžka pre pacientov s covidom a keď v krajine panujú obavy z nového variantu omikron.

V Holandsku v súčasnosti musia obchody predávajúce iné než k životu nevyhnutný tovar zatvárať už podvečer, rovnaké pravidlá platia aj pre reštaurácie. Športové stretnutia sa musia konať bez divákov a ľudia by si domov mali pozývať najviac štyroch hostí.

„Všetci hostia sa mali otestovať, všetci boli očkovaní a predpokladalo sa, že budú dodržiavať prijateľné rozostupy,“ napísal Rutte poslancom o princezninom večierku. Ale kráľ Willem-Alexander ho informoval, že „spätne videné to nebol úplne dobrý nápad“, čo premiér považuje „za rozumnú reakciu“.

Vlani v októbri holandská kráľovská rodina skrátila dovolenku vo svojom sídle v Grécku po tom, čo zožala kritiku za to, že počas pandémie cestuje, hoci ostatní ľudia sa mali na odporúčanie úradov ciest do zahraničia vyvarovať. (reuters, čtk)

7:18 Holandský súd v stredu nariadil pravicovému politikovi Thierrymu Baudetovi, aby epidemiologické obmedzenia prestal prirovnávať k holokaustu. Žalobu voči politikovi podali dve židovské organizácie a štyria ľudia, ktorí holokaust prežili.

Korona / Očkovanie / Čítajte viac Holandský súd zakázal politikovi porovnávať holokaust s pandemickými opatreniami

6:59 Hovorca katolíckej cirkvi vo Svätej zemi Wádí abú Nássar obvinil v stredu Izrael z diskriminácie kresťanských turistov v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusového variantu omikron.

Izrael v novembri pre omikron uzavrel hranice pre zahraničných turistov, avšak tento týždeň sa vláda rozhodla udeliť výnimku pre rodených Židov v rámci programu, ktorý zabezpečuje výlety zdarma do Izraela pre mladých Židov z celého sveta. Na budúci týždeň majú prísť takéto skupiny zo Spojených štátov. Účastníci musia byť plne zaočkovaní a po príchode do Izraela musia ostať v malých bublinách.

Obmedzenia však ostávajú v platnosti pre ostatných turistov zo zahraničia vrátane kresťanských pútnikov, ktorí každoročne počas Vianoc húfne prichádzali do biblických miest Betlehem, Nazaret a Jeruzalem. „Vyzývam izraelské úrady, aby zaobchádzali so všetkými záujemcami o návštevu krajiny rovnako a bez diskriminácie podľa náboženstva,“ napísal Nássar na Facebooku.

Ekonomika mesta Betlehem, ktoré sa nachádza v palestínskej enkláve Predjordánsko, sa do veľkej miery opiera o cestovný ruch počas vianočných sviatkov. Miestni predstavitelia sa však sťažujú, že protipandemické obmedzenia znemožnili turistom prísť do Betlehema už druhé Vianoce za sebou. Na palestínskych územiach sa nenachádza žiadne letisko, takže väčšina zahraničných turistov prichádza cez Izrael. (ap, tasr)

6:15 Vzhľadom na rýchle šírenie variantu koronavírusu omikron je potrebné naliehavo konať a prijať ďalšie pandemické obmedzenia, uviedlo Európske stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC), ktoré zdôraznilo, že samotné očkovanie už nebude stačiť.

„V súčasnej situácii nám samotné očkovanie neumožní zabrániť dopadom variantu omikron, pretože nie je čas vyplniť stále existujúce medzery vo vakcinácii,“ uviedla riaditeľka ECDC Andrea Ammonová. ECDC uviedlo, že je dôležité naďalej trasovať kontakty potvrdených alebo pravdepodobných prípadov omikronu, testovať aj očkovaných a izolovať nakazených.

ECDC tiež zvýšilo svoje hodnotenie zdravotných rizík nového variantu na „veľmi vysoké“. Odporučilo rýchle zavedenie viacerých opatrení, vrátane návratu k práci na diaľku a zvýšenej opatrnosti počas sviatkov a cestovania. Prioritou by podľa ECDC malo zostať nosenie ochranných rúšok, vyhýbanie sa davom ľudí na verejných miestach, vetranie či dôkladná hygiena.

„V nadchádzajúcich mesiacoch je naliehavo nutné prijať dôrazné opatrenia na zníženie prenosu, zmiernenie veľkej záťaže na zdravotnícke systémy a ochrane najzraniteľnejších osôb,“ dodalo ECDC, ktoré zastrešuje 27 krajín EÚ, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island.

Stredisko uviedlo, že nový variant „s veľkou pravdepodobnosťou“ povedie k ďalším hospitalizáciám a úmrtiam nad rámec tých, ktoré už predpovedalo v súvislosti so šírením doposiaľ dominantného variantu delta.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala, že sa variant omikron šíri „takou rýchlosťou, akú sme doteraz u žiadnej inej varianty nezaznamenali“, a vyzvala na využitie všetkých nástrojov na zastavenie šírenia koronaviru.

Smútok z toho, že aj tohtoročné Vianoce sprevádza pandémia, v stredu na pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyjadrila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zároveň však zdôraznila, že Európa je tentoraz výrazne lepšie pripravená. V tejto súvislosti vyzdvihla vakcináciu a potrebu dosiahnuť vysokú zaočkovanosť.

„Máme dostatok vakcín pre každého Európana a pre každú Európanku,“ uviedla. Dodala, že viac ako 66 percent európskych občanov už bolo očkovaných dvoma dávkami vakcíny proti covidu, čo je viac ako 300 miliónov obyvateľov, a 62 miliónov európskych obyvateľov dostalo aj tretiu posilňujúcu dávku vakcíny. Zdôraznila, že podľa vedeckých poznatkov je trojaké očkovanie zatiaľ to najlepšie, čo je proti omikronu k dispozícii.

„Naša situácia je tiež lepšia, pretože sme v Európe teraz schopní mesačne produkovať 300 miliónov dávok, máme dobré dodávateľské reťazce,“ uviedla s tým, že EÚ vakcíny prispôsobené novým variantom vďaka zmluvám získa „okamžite“.

Výrobcovia podľa nej uviedli, že na prispôsobenie vakcín na nové varianty potrebujú približne 100 dní. „Spolupracujeme s Európskou agentúrou pre lieky, aby paralelne k vývoju vakcíny adaptovanej na omikron prebiehalo aj registračné a schvaľovacie konanie, aby vakcína bola čo najrýchlejšie schválená,“ dodala. (afp, čtk)

139 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus