Mečiarove amnestie nebránia zatykaču v prípade únosu Michala Kováča ml.

Zásada "ne bis in idem" (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Uviedol to vo štvrtkovom rozsudku Súdny dvor Európskej únie.

16.12.2021 10:26 , aktualizované: 14:09
Ivan Lexa Foto:
debata (135)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie nepredstavujú prekážku vydaniu zatykača, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb,“ uviedol Súdny dvor EÚ.

Bývalému šéfovi SIS Ivanovi Lexovi a ďalším dvanástim osobám tak po rokoch opäť hrozí, že skončia za mrežami.

Vo svojom rozsudku Súdny dvor najprv uviedol, že „na spor vo veci samej sa vzťahuje právo Únie, keďže na konanie o vydaní európskeho zatykača, ktoré má vnútroštátny súd v úmysle začať, sa môže uplatniť rámcové rozhodnutie o európskom zatykači,“ a teda aj ustanovenia Charty základných práv Európskej únie týkajúce sa zásady „ne bis in idem“, ktorú toto rámcové rozhodnutie osobitne vykonáva.

Súdny dvor ďalej pripomenul, že na spomínanú zásadu sa možno odvolávať „len vtedy, ak došlo k preskúmaniu trestnoprávnej zodpovednosti dotknutej osoby a bolo voči nej vydané rozhodnutie.“ Len takýto výklad je totiž podľa Súdneho dvora v súlade s „legitímnym cieľom“, ktorým je zabrániť beztrestnosti osôb, ktoré spáchali trestný čin.

V tejto súvislosti Súdny dvor podotkol, že rozhodnutie z 29. júna 2001, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania voči dotknutým osobám, má podľa vnútroštátneho práva účinky oslobodzujúceho rozsudku.

Prelomové rozhodnutie

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za prelomové. Uviedla to na sociálnej sieti. „Dnes Súdny dvor EÚ rozhodol, že je možné pokračovať v trestnom konaní. Považujem to za prelomové rozhodnutie – konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť, a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných,“ povedala prezidentka.

Mečiarove amnestie boli podľa nej hanebným príkladom zneužitia práva. „Roky sa občianska spoločnosť aj mnohí naši politici snažili dosiahnuť ich zrušenie, a teda aj vyšetrenie zodpovednosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a ďalších osôb pri únose syna prezidenta Michala Kováča,“ podotkla.

Na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ reagoval aj premiér. „Sme zase bližšie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi,“ podotkol Heger na sociálnej sieti.

Spor sa dostal do Luxemburgu – sídla Súdneho dvora EÚ – po tom, ako Okresný súd Bratislava III oznámil, že na jedného z obžalovaných zvažuje vydanie európskeho zatykača. Slovenský súd chcel vedieť, či je vydanie zatykača i zrušenie amnestie v súlade s právom Európskej únie. Slovenský súd svoje pochybnosti založil najmä na zásade „ne bis in idem“, keďže trestné konanie voči danej osobe už bolo právoplatne zastavené.

„Ne bis in idem“ znamená doslovne „nie dvakrát o tom istom“. Ide o latinské vyjadrenie právneho princípu, podľa ktorého nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát, či už za trestný čin, alebo za priestupok.

Michal Serbin Čítajte viac Zomrel exprokurátor Michal Serbin, ktorý dozoroval kauzu únosu Michala Kováča mladšieho
135 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdny dvor EÚ #Mečiarove amnestie #Ivan Lexa #únos Michala Kováča ml.